Nejrychlejší kuskus se zeleninou a tuňákem

29. října 2015 v 22:26 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Je to už víc než měsíc, co jsem na koleji. Společná kuchyňka, maličká lednička a omezený počet nádobí. Do menzy chodím, ale ne vždy je na to čas. Času je obecně dost málo na všechno, a tak je mnohdy třeba připravit k jídlu něco rychlého, dobrého a pokud možno levného. Abych se přiznala, moc jídel tu zatím v Brně pod mou vařečkou nevzniklo, spíš točím oblíbené stálice. A jednu z těch nejjednodušších vám dnes představím. Skoro se stydím tento "recept" sdílet, na druhou stranu mi dost často zachraňuje krk. :-)



Ještě než začneme, dovolím si pár slov úvodem.
Nejprve k ceně. Je mi jasné, že se tohle jídlo nemusí jevit jako nejlevnější (čerstvá zelenina i tuňák něco stojí), na druhou stranu rajčata i cukety si vozím z domova a tuňák je jedna z mála podob masa, která je dostupná rychle a navíc v porci pro jednoho.
Co se týče nádobí, vystačíte si s prkýnkem, nožem, miskou a lžící, což je fajn. Jediné, co vám může chybět je rychlovarná konvice. Vařila jsem kuskus i bez ní, pěkně v hrnci, ale to se potom celkem ztrácí hlavní přednost kuskusu, jeho rychlost přípravy. S konvicí se dimenze tohoto receptu nečekaně rozšíří.
Poslední poznámku si dovolím ke zdraví. Často se setkávám s názorem, že kuskus je něco zdravého, co si vyžaduje časté zařazení do jídelníčku. Pěkně vás prosím, kuskus je těstovina! Úplně stejná jako třeba kolínka nebo vrtulky, jen se vaří rychleji. Není to žádný zázračný klíček, kterým je třeba se cpát od rána do večera :-) Pokud to víte, omlouvám se, ale překvapuje mě, kolik lidí to netuší.

Časová náročnost: 15 minut
Počet porcí: to záleží

Suroviny:
instantní kuskus
sušený tymián
(kostka bujónu)
rajčata
cuketa/okurka/paprika/...
malá konzerva tuňáka v oleji
(já nejčastěji volím 180g Franz Josef nebo tu nejmenší RioMare - záleží na množství)
sůl

Postup:
1) Do misky nasypeme kuskus, přimícháme sušený tymián a, pokud máme, vložíme kousek bujónové kostky (ne celou).
2) Dáme vařit vodu do rychlovarné konvice a mezitím si nakrájíme zeleninu. Já nejčastěji volím rajčata a cuketu.
3) Kuskus zalijeme vroucí vodou tak, aby hladina vody sahala zhruba 1 cm nad hladinu kuskusu. Přiklopíme misku pokličkou či talířem a necháme kuskus se zapařit a nabobtnat.
4) Po cca 5 minutách přimícháme ke kuskusu nakrájenou zeleninu a vmícháme celou konzervu tuňáka i s olejem. Pokud je třeba, dosolíme.
5) Podáváme vychladlé.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Bels Bels | E-mail | Web | 30. října 2015 v 8:04 | Reagovat

kuskus je vděčné, rychlé a dobré jídlo. :3 Vždyť nějaké to koření a trochu zeleniny má doma snad každý. :) Osobně bych tam hodila ještě trošku cibulky (protože já v poslední době házím trošku cibulky úplně do všeho), ale věřím, že i tak to byla dobrůtka. :)

2 Sentencia Sentencia | Web | 30. října 2015 v 8:06 | Reagovat

Proč by ses měla stydět? Je to recept? Je! To, že jednoduchý, na věci nic nemění :) Já mám kuskus taky ráda pro jeho rychlou přípravu, tím je opravdu bezkonkurenční. Navíc těch možností jak ho připravit je taky hodně, takže se jen tak rychle nepřejí ;) Tvoje varianta s tuňákem se mi líbí, vyzkouším ;)

3 Olivka Olivka | E-mail | Web | 30. října 2015 v 10:26 | Reagovat

Marně přemýšlím, jestli jsem na koleji někdy dělala něco jiného než brambory s tvarohem, těstovinový salát a právě Tvůj recept, i když bez tuňáka a třeba se sýrem. Jo, kuskus na sladko - s kompotovanými meruňkami :D Když ono se pro jednoho těžko něco kouzlí (když není mrazák na úschovu). Pokud na něco přijdeš, ráda se přiučím.

4 Kája Kája | Web | 30. října 2015 v 10:37 | Reagovat

Kuskus je skvělé jídlo, námaha žádná, dá se udělat nejméně na tisíc způsobů a vždycky je dobrý! :D S tuňákem jsem ho ještě neměla, děkuji za tip, určitě někdy vyzkouším.

5 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 30. října 2015 v 10:50 | Reagovat

Já to s tím kus kusem vím! Vždycky jsem kolegyním říkala, že je to v podstatě knedlík bez droždí, když se na mě škaredě dívaly, že mám na rozdíl od nich zase nezdravý oběd!:)

6 sarushef sarushef | Web | 30. října 2015 v 11:07 | Reagovat

Zkusím, vypadá to hodně dobře))

7 ramondakerie ramondakerie | Web | 31. října 2015 v 0:09 | Reagovat

Vypadá zajímavě. Kus Kus miluju, přítel ho dělá ale trochu jinak :-)

8 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 31. října 2015 v 8:17 | Reagovat

Kuskus je fajn. A rychlovarnou konvici máme. :D :D

9 Van Vendy Van Vendy | Web | 1. listopadu 2015 v 12:19 | Reagovat

Kuskus si získává stejnou oblibu jako špagety, zdá se... možná i víc. Protože je rychlejší a přitom dobrý.
Zkoušela jsem něco podobného, jen místo tuňáku jsem použila uzeného lososa (takové ty uzené proužky, někde to prodávají) a když nebyl losos, tak uzenou makrelu. Také velmi chutné. K tomu v létě rajčata, ty jsou nejlepší, v zimě už cokoliv, od oliv po papriky.
(Kuskus jsem nechala odestát i bez toho přiklopení pokličkou, také se to propařilo do měkka. Takže, když zapomeneš na přiklopení, nic se nestane. )

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.