Rok v kuchyni - Kitchenette - recenze

7. září 2015 v 20:21 | Magdaléna |  Recenze kuchařek
Je to už nějaký pátek, co jsem zveřejnila recenzi na kuchařku, a tak je asi vhodné přihodit další zrnko do mlýna. Během prázdnin jsem se snažila opět testovat nové recepty, a to zejména z kuchařek, které nepoužívám tak často. Proto dnes přicházím s designově šťavnatou, avšak lehkou kuchařkou Markéty Paveleje, která je známá z blogu (webu) Kitchenette.



Pokud se nepletu, vyšel Rok v kuchyni někdy minulý podzim - tudíž se jedná o kuchařku spíše novou. Na trh přišla společně s lavinou kuchařek, o které jsem měla zájem (Sladký design, Koko, ...), a tak jsem si jí nekoupila hned po jejím vydání, ale zkoumala, zda jí opravdu potřebuju. A po pár týdnech zjistila, že ano.

Pokud vám blog Kitchenette není zcela neznámý, jisté vás nepřekvapí, že je kuchařka plná krásných fotografií s jednoduchým, ale lákavým pojetím. Kniha má pevnou vazbu trochu netypického úzkého formátu, což při vaření není zrovna praktické, protože se kniha pořád zavírá. Čím ale publikace rozhodně zaujme, je volba papíru - nevím jak ho vhodně popsat - na dotek je silný, ale jemný, vyniká zejména svou lehkostí. Když knihu zvednete, překvapí vás, že vzhledem k tloušťce váží méně, než byste čekali.

Co se týče rozvržení, je kniha rozdělena na 4 části dle ročních období - jaro, léto, podzim zima. Je to ideální koncept, podobný bych asi zvolila, kdybych kuchařku měla psát já. Na letních stránkách jsou tedy zmrzliny, saláty a ovocné koláče, kdežto na těch zimních můžeme nalézt pokrmy z kořenové zeleniny, masa a vánoční cukroví. Je ovšem trochu škoda, že některé recepty příliš nezapadají - například v každém období najdeme minimálně jeden recept na dýni. Nic proti tomu, dýně mám ráda a receptů s nimi není nikdy dost, přesto si netroufám ani doufat, že bych jí v létě byla schopná sehnat.


Jak už jsem psala na začátku, knihu jsem si nekoupila ihned po jejím vydání, přestože jsem na ní měla zálusk měsíce dopředu. Když jsem jí prolistovala, byla jsem trochu zklamaná. Na mé poměry je v kuchařce příliš sladkého. Nevím jak vy, ale já daleko raději využiju recepty na polévky a hlavní jídla než na ovocné koláče a cukroví. Co mě také nemile překvapilo byl fakt, že je v knize dost surovin, které obvykle nepoužívám, což je ale, chápu, čistě můj problém. Knihu jsem si nakonec neplánovala ani koupit, protože jídla, která se mi zamlouvala, dokážu uvařit i bez této kuchařky a ta zbylá obsahovala vzhledem k mým (ne)příjmům spíše luxusní suroviny (jehněčí, husí játra a spol.).

To, že jsem si pro kuchařku nakonec došla, ovšem o něčem svědčí. Neodolala jsem fotografiím. Je to smutné, ale je to tak. A postupně se stalo, že jsem si ke kuchařce našla cestu.

Kdybych měla nějak shrnout dojmy z kuchařky Rok v kuchyni, asi bych to vyjádřila větou - Je to kuchařka kterou nepotřebujete, ale chcete. V knize je dost receptů, které znáte, ale v Markétině pojetí obsahují nějakou exotičtější či jinou surovinu navíc. A tak se stane, že možná kvůli lívanečkům půjdete shánět chia semínka, kvůli obyčejně vypadajícímu salátu žluté lusky a pro jiný salát budete shánět čekanku. Sama pro sebe jsem si tedy zařadila tuto kuchařku pro sváteční vaření. Recepty jsou skvělé, nejsou zdlouhavé, ale fungují. Výsledek v mnoha případech předčí očekávání. Je ovšem nutné počítat s tím, že často budete muset před samotným vařením zajít na nákup.

Knihu bych tedy doporučila těm, kteří se rádi stravují kvalitně (kvalitně nerovná se bez mouky, masa a cukru) a kteří na jídle nehodlají šetřit. Tato kuchařka vám představí jídla, které nejspíš jinde nenajdete, navíc každé velmi krásně nafocené se srozumitelným receptem.


Vyzkoušela jsem zejména recepty z kategorie Jaro a všechny do jednoho vám mohu doporučit. Těstoviny se špenátem jsou klasika, nicméně chutnaly báječně. Na lívanečky můžete dokonce najít i recept u mě na blogu, patří k těm nejlepším, co jsem zatím vyzkoušela. Neméně skvělá je i mrkvová polévka, kterou obvykle moc nemusím, ale zde je dochucená opravdu fenomenálně. Trochu mistrovským kouskem jsou pak jahodové tartaletky, které chutnají ještě lépe než vypadají, přestože se to zdá nemožné. Dále jsem připravovala domácí müsli, ovocný fresh, těstoviny či oříškové sušenky, vše dopadlo na jedničku.

Aktuálně se těším na všechny recepty z dýně - zejména na zapečenou máslovou a dýňový chlébíček. Velkým favoritem na vyzkoušení je také pohankový mrkvový salát a vánoční pečivo. Přestože jsou tedy v kuchařce recepty, na které nejspíš nikdy nedojde, mám v plánu uvařit toho dle Kitchenette ještě spoustu.






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mike Mike | Web | 7. září 2015 v 21:03 | Reagovat

Jo, tuhle kuchařku jsem na brigádě několikrát taky vyskladňoval. A taky Koko a Ditu P. oba díly...a Vaňka. Nic proti autorům, ale mohli by ty knížky dělat trochu menší, on je pak docela problém narvat 30x Vaňka a 20x Ditu do jednoho malého vozíku. :D

S těmi svými vyzkoušenými recepty jsi mi udělala strašlivácké chutě - mám chuť úplně na všechno, hlavně na ty poslední těstoviny. :o

2 Tey Tey | 7. září 2015 v 21:28 | Reagovat

Kdybych si měla koupit kuchařku, tak právě tuto. Blog autorky této knihy navštěvuju už dlouho a zamlouvá se mi, jak vaří zdravě a chutně. A musím potvrdit také to, že cokoliv jsem podle ní vařila či pekla, dopadlo na jedničku.

Tartaletky a musli vypadá naprosto neodolatelně, tak samo ty těstoviny, věřím, že sis pochutnala. Tvoje recenze jsou pěkně propracované, přehledné, má to hlavu a patu, jen tak dále.. :-)

3 Tina Tina | 14. září 2015 v 15:10 | Reagovat

Blog Kitchenette sleduju, ale popravdě řečeno jsem podle něj vařila jenom jednou. Vždycky mě odradí nějaká pro mě exotická/neznámá (nebo prostě jen doma nepřítomná) surovina nebo pocit, že by dané jídlo mí tradičně zaměření strávníci nejedli... Tudíž ke koupi kuchařky nedošlo. Navíc mě v knihkupectví ani moc nezaujala. Ale podle toho, co píšeš, zase tak špatná asi nebude:))

4 Van Vendy Van Vendy | Web | 22. září 2015 v 22:54 | Reagovat

Moc se mi  líbí tvoje nadšení pro kuchařky a pro vaření vůbec. To se tak často nevidí!
Kuchařka může být skvělá a receptíky zde zní slibně, aspoň podle tvých popisků. Tak trochu mi to připomíná kuchařské měsíčníky Apetit, které jsem jeden čas kupovala (mám asi čtyři nebo pět ročníků) - všechny recepty famózní, zatím jsem zkusila asi tři nebo čtyři (docela bída, na to, kolik jich tam je), ale mají stejný problém - na každé vaření je dobré si udělat nákup. A pořídit si do zásoby pár dochucovadel, jako je sojovka, rybí omáčka, balzamikový ocet nebo olivový olej, není na škodu.

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 3. října 2015 v 10:04 | Reagovat

[1]: Ty poslední těstoviny byly super. :-) Jinak trochu závidím práci v knihkupectví, ale věřím, že to je práce pro siláka :-)

[2]: Tey, díky za pochvalu, moc si jí vážím. Já Kitchenette už nesleduju tolik, co dříve - od doby, co začala experimentovat se sous vide :-)

[3]: Naopak, mám z ní asi podobný pocit co ty... Je tam dost exotických surovin (pro mě), které odradí. Nepovažuji za nutné mít tu kuchařku doma, na druhou stranu je to hezké :-)

[4]:

[4]: Tak všechny tyhle dochucovadla máme doma hned několikrát (kéž by tomu tak bylo i na koleji, haha :-) )... spíš mě odrazuje těžko sehnatelná zelenina - čekanka, žluté lusky a spol.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.