VDP - Lívance s jahodovou merendou (74)

14. července 2015 v 8:58 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: PO BABIČCE
Strana: 35

Je to možná trochu zvláštní, ale lívance jsou u nás jídlo letní - možná je to tím, že nejraději je máme s merendou z čerstvých jahod. Horké letní dny proto byly doslova ideální pro přípravu lívanců podle Ditina receptu.



Nejdřív je asi třeba zmínit, že děláme lívance opravdu ve velkém - ze 2 litrů mléka. Je také nutné dodat, že je pečeme na kamnech, ať je horko jak velké chce. Ani z jednoho jsem nechtěla slevit, a tak jsem zdvojnásobila dávku, kterou připravuje Dita a místo na pánvi je pekla na plechu.

Těsto na lívance kynulo fantasticky. I chuťově za syrova nebylo špatné. Jediné, co mi nesedlo, byla hustota. Lívance lijeme naběračkou, ale tedy se to dělalo opravdu těžko. Na kamnech se navíc hůř reguluje teplota, a tak byly mnohé lívance velmi tlusté. Není to jistě vina Dity, spíš technikou mojí (naší) přípravy.

Hotové lívance nebyly špatné, ale ty naše mám asi trochu radši, navíc se s těstem pracuje lépe. Velkou nevýhodou těchto lívanců je snad jen to, že jsou druhý den už dost tvrdé.


Tento článek nechci protahovat, a tak se vám jenom na závěr pochlubím, kde že to ty lívance vlastně připravujeme. :)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Joina Joina | Web | 14. července 2015 v 10:25 | Reagovat

U nás se lívance jedí celoročně :) A je to velmi dobrá pochoutka :)

2 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 14. července 2015 v 12:47 | Reagovat

Máte úžasnou kuchyň! (nebo aspoň její část! :)) Lívance bych si dala, ale zatím si musím vystačit s jahodami. :) Jím je teď dost často. :D

3 Netty Netty | 14. července 2015 v 13:37 | Reagovat

To je skvělý, mít takový kamna! Dala bych si hned :)

4 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 14. července 2015 v 22:55 | Reagovat

Vidím tam za těma kamnama správně pelíšek? Chci u vás bydlet!

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 15. července 2015 v 7:29 | Reagovat

[1]: To je také skvělá možnost :-)

[2]: Když to takhle názveš úžasnou kuchyní, hned mi přijde krásnější :-)

[3]: :-)

[4]: Vidíš správně. Máme v kuchyni postel i gauč. Obecně jí máme hodně specificky řešenou :-D.

6 Tina Tina | 15. července 2015 v 18:58 | Reagovat

Když jsem ještě bydlela u rodičů, taky jsme doma měli kamna a lívance jsme dělali zásadně na prastarém tálu. Mimochodem, vždycky jsem si myslela, že jsme jediní, kdo má doma kamna, a docela jsem se za ně styděla. Teď, když už je nemám, tak vím, že mají i své výhody, třeba zrovna ty lívance:))

7 Van Vendy Van Vendy | Web | 16. července 2015 v 19:30 | Reagovat

Tvoje lívance vypadají chutně a měkce. To je výhoda fotky, na ní zůstanou pořád stejné. Byly vážně druhý den tvrdé? Jestli se ti líp dělají lívance podle tvého osvědčeného receptu, klidně v něm pokračuj a podle Dity udělej jen tu jahodovou merendu.
Máte parádní kamna! Na těch by se vážně vařilo jedna radost a výhoda je, že se na nich můžou péct i bramborové placky. A taky bramborové plátky! (neloupané brambory, jen omýt a nakrájet na plátky a opéct na plotně, až zpuchýřkují a pak je dat do misky, kde je trocha sádla nebo másla, smíchaného se solí a česnekem, a všechno to promíchat a pak jen baštit a baštit - na tohle jsou kamna jako dělaná!)
Já se k vám jednou přisomruju, až budete vařit. Fakt! :D (sranda, neboj, to neber vážně)

8 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 17. července 2015 v 12:26 | Reagovat

Ta kamna jsou skvostná:-) já mám lívance nejraději se skořicovým cukrem, když jsem byla malá bylo to typické prázdninové jídlo u babičky. Miluju je dodnes ale přiznám se, že jsem je ještě nikdy nedělala, nechávám to na mámě:D

9 Bels Bels | E-mail | Web | 17. července 2015 v 14:32 | Reagovat

Bože můj, no tam se ty lívance musely dělat jedna radost! <3

10 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. července 2015 v 15:11 | Reagovat

[6]: Za kamna se určitě není třeba stydět. Ale k tomu člověk asi taky dojde časem :-)

[7]: Díky za komentář, Vendy. Lívance určitě budu dělat po našem, obvykle klasická jídla podle Dity nedělám víckrát než jednou. A merendu jedině od oka ;-)
Bramborové placky jsem jedla všeho všudy jednou (po dlouhém přemlouvání, že je opravdu musím mít) a nebylo to nic extra :D.

[8]: Skořicový cukr já zase nikdy ráda neměla. :-) Obecně není skořice moje top chuť :)

[9]: No, je to nepraktický, ale má to svoje kouzlo.

11 Teeda Teeda | Web | 2. srpna 2015 v 16:45 | Reagovat

Jé, já si ta kamna pamatuji. Posílala si je do Gurmánky. :) Tenkrát jsem vymyslela absolutně báááječný téma - kde kdo vaří. Očekávala jsem tucet rozmanitých kuchyní a byla si nakonec jediný odvážlivec. :)

12 Sentencia Sentencia | Web | 3. srpna 2015 v 19:10 | Reagovat

Miluju lívance! Dělala jsem je celkem nedávno, ale nějak se mi nepovedlo těsto (dělala jsem všechno ve spěchu, když jsem večer přišla z práce) a nebylo to ono. Asi si je brzy zopáknu a snad už budou lepší ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.