Kakaové cookies z fazolí

16. července 2015 v 19:30 | Magdaléna |  Sušenky
Miluju ten pocit, když vím, že jím něco zdravého. Ten pocit je ovšem daleko lepší, pokud je to "něco" i neskutečně hříšně dobré. Tyhle sušenky to přesně splňují. Jsou bezlepkové, plné proteinů, bez vajec a pokud byste chtěli, jdou snadno připravit i bez laktózy a bílého cukru. Co vás ale určitě bude zajímat daleko víc, je fakt, že nepoznáte, že do nich nepřišla celá tabulka čokolády. Jsou dokonale vláčné, akorát sladké a neskutečně měkoučké a voňavé. Vážně, tyhle sušenky si musíte upéct!

A víte co je nejlepší? Že můžete s klidným svědomím sníst třeba i 3 najednou. Nebo víc. :-)



Časová náročnost: 40 minut
Počet porcí: 8 - 12 sušenek

Potřebujeme:
1 hrnek vařených fazolí
- ideálně drobné černé, ale pokud budou světlé, vůbec nic se neděje
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce oříškového másla
- lze použít v podstatě jakékoli, jen arašídovému bych se vyhnula
- já pracovala s domácím lískooříškovým, ale mandlové nebo kešu máslo bude jisté také dobrou volbou
2 lžíce mléka
- rostlinné či klasické, záleží na preferencích
1/3 - 1/2 hrnku cukru
4 lžíce kakaa
asi 2 lžíce rýžové mouky
1/2 lžičky skořice
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
(nasekané mandle na ozdobu)

Postup:
1) Zapneme troubu a začneme ji předehřívat na 180°C. Vyložíme plech pečícím papírem.
2) Vařené fazole (viz Tip) přesypeme do nádoby, přidáme olej, oříškové máslo a mléko a rozmixujeme úplně dohladka, jak nám mixér dovolí. Přidáme zbylé ingredience a znovu rozmixujeme, dokud nám nevznikne trochu řidší lepivé těsto, které bude schopné držet alespoň trochu tvar. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme trochu rýžové mouky.
3) Pomocí lžíce dávkujeme těsto na plech vyložený pečícím papírem do tvaru sušenek "cookies", tj. 5-7 cm v průměru, max. 1 cm vysoké. Sušenek by mělo být zhruba 10. Posypeme je sekanými mandlemi.
4) Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Nenechte se zmást tím, že vypadají napůl syrové, během chladnutí trochu ztuhnou.

Tip:
Osvědčilo se mi kupovat luštěniny v suchém stavu, neboť je to podstatně levnější. V rámci šetření času jsem si pak zvykla uvařit je ve velkém (neboť nějakou dobu trvá, než se namočí a uvaří) a uchovávat je v mrazáku. Pro recept jako je tento pouze vyndám sáček, fazole ve vodě ohřeju, scedím a mohu použít.

Inspirace:

Dobrou fazolovou ;)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sasha Sasha | Web | 16. července 2015 v 19:50 | Reagovat

whoaaa v poslednom čase sa snažim žiť zdravo, ale sladkemu neodolam, toto vyzera ako perfektne riešenie! :) trošku ma štve že nemam orieškove maslo ale to už niečo vymyslím :D :)

2 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 16. července 2015 v 22:13 | Reagovat

To zní dost odvážně!:)

3 Deina Deina | E-mail | Web | 16. července 2015 v 23:10 | Reagovat

Zajímavý recept,někdy určitě na něj přijde řada, ale teď mám obrovskou chuť pustit se do galette s červeným rybízem :)

4 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 17. července 2015 v 12:07 | Reagovat

Fazole moc nemusím, ale kakao a sušenky fakt jo. Že bych někdy vyzkoušela? Dají se na tom naučit jíst fazole? :D

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. července 2015 v 15:07 | Reagovat

[1]: Určitě jde nahradit klasickým máslem, jen se prostě připravíš o kapku zajímavých věcí :-)

[2]: Taky je. Blode, tobě bych to dala ochutnat naslepo... Nebo spíš očichat ;-)

[3]: Tak ať se povedou ;-)

[4]: Myslím, že tohle je přesně ten recept! Ty fazole tam vážně nepoznáš.

6 Tey Tey | 17. července 2015 v 21:47 | Reagovat

To je recept ušitý přímo pro mě, miluju takovéhle věci. Jsem milovnice zdravé výživy, takže se přiznám, že jakmile mám péct něco opravdu poctivého, neošizeného a klasického, mám hrozné výčitky a potom si to jídlo nedokážu tak "užít". Zapisuju si tento recept do mého "receptáře" a už se těším, až ho upeču..:-)

Z fazolí už jsem pekla brownies a sklidilo úspěch, tak uvidíme, co tyhle sušenky..;)

PS: Omlouvám se, měla jsem teď toho hodně, ale dopis už snad brzo dorazí, zatím se měj krásně a užívej volna!

7 mengano mengano | E-mail | Web | 18. července 2015 v 7:08 | Reagovat

Kakao v kombinaci s fazolemi v nadpisu mě lehce znejistělo:)

Máš skoro tak hezké kopřivy jako já:)

8 cincina cincina | Web | 18. července 2015 v 19:45 | Reagovat

Wow, vypadá to opravdu dobře a ještě to je zdravé:O Možná bych si je mohla upéct:D

9 Van Vendy Van Vendy | Web | 19. července 2015 v 16:57 | Reagovat

A navíc možná bezlepková pochoutka. Docela bych ochutnala!

10 Magdaléna Magdaléna | Web | 19. července 2015 v 20:13 | Reagovat

[6]: Tey, díky za zprávu, už jsem se trochu bála, že se po tobě slehl svět. Jsem ráda, že tě sušenky zaujaly, pokud ti chutnalo brownies, tohle určitě nezklame.

[7]: Díky za nejkrásnější kompliment všech dob. ;-) Moc si toho cením. :-)

[8]: Určitě mohla :-)

[9]: Tak jednou v Brně uspořádám ochutnávku ;-)

11 Michelle M. Michelle M. | Web | 21. července 2015 v 19:41 | Reagovat

Jééé, tak ty musí chutnat úžasně! :) Recept si ukládám :)

12 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 22. července 2015 v 7:15 | Reagovat

Hezký sváteční den!:)

13 Deina Deina | E-mail | Web | 22. července 2015 v 9:19 | Reagovat

Všechno nejlepší! :)

14 Polární vlk Polární vlk | E-mail | Web | 22. července 2015 v 14:37 | Reagovat

Cože? Cookies z fazolí? Tak to je mazec, to budu muset asi vyzkoušet :)

15 Van Vendy Van Vendy | Web | 24. července 2015 v 18:54 | Reagovat

[10]: Ha! Neříkej dvakrát! :D

16 Magdaléna Magdaléna | Web | 30. července 2015 v 19:11 | Reagovat

[11]: To mě těší :-)

[12]: Děkuji, milý Bloude :-)

[13]: Moc děkuju :-)

[14]: To určitě musíš. Já zas musím vyrazit do Norska :D

[15]: ;) jednou snad bude stačit

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.