Mini pizzy

14. června 2015 v 20:55 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Posledních pár dnů je celkem cestovacích. A na cestování je třeba svačina! Tyhle pizzy poslouží dokonale a ještě s nimi mnohé ohomíte. A ve své podstatě jsou skoro zdravé. Sama se musím přiznat, že jsem byla ohromená chutí rajčatové omáčky, i když fenyklová náplň byla jen o fous méně okouzlující.

Pokud se rozhodnete pizzy vyzkoušet, nic nebrání tomu udělat jen poloviční množství těsta a rozhodnout se pro jednu náplň. Případně přepočítat na libovolný poměr. Určitě nebudete litovat, neboť tyto pizzy, jak jsou maličké, mizí rychlostí blesku.



Časová náročnost: 1 hodina
Počet porcí: 12 malých pizz

Potřebujeme:

na těsto
340 ml vody
1 lžička sušeného droždí
570 g hladké špaldové mouky
1 lžička soli

na rajčatovou náplň
olivový olej
2 cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce propláchnutých kaparů (pokud nemáte, nestřílí se z toho, ale jinak je koupíte třeba v Dm)
špetka chilli
7 velkých rajčata
2 - 3 lžičky sušeného oregána
cukr
nastrouhaný sýr (eidam, gouda, chedar, ...)
lístky bazalky

na fenyklovou náplň
1 bulva fenyklu
olivový olej
3 - 4 velké lžíce pomazánkového másla
100 g sýra (eidam, chedar, gouda ...)
1 lžíce sušeného oregána
na špičku nože římského kmínu (pokud nemáte, lze nahradit trochou pepře, ale přijdete o zajímavou vůni)
citrónová kůra
1 lžička hořčičných semínek
sůl

Postup:
1) Nejdřív ze všeho si připravíme fenyklovou náplň. Bulvu fenyklu zbavíme konců, překrojíme jej a nakrájíme na asi centimetrové kousky. Tyto kousky smícháme v misce s olivovým olejem a osolíme. Necháme chvilku odpočívat a pak fenykl zprudka opečeme na suché grilovací pánvi.
2) Opečený a trochu zchladlý fenykl smícháme s pomazánkovým máslem a sýrem. Přidáme oregáno, římský kmín a trochu citrónové kůry. Hořčičná semínka roztlučeme v hmoždíři a přimícháme je do sýrovo-fenyklové směsi také. Je-li třeba, dosolíme. Fenyklová náplň je tímto připravená k použití
3) Vrhneme se na přípravu těsta. Dáme si ohřát vodu (ideálně v kastrůlku či plecháčku), a když je vlažná, přimícháme do ní sušené droždí. Přikryjeme útěrkou a necháme 15 minut stát v teple. Těchto 15 minut je ideální na to, abychom mezitím připravili rajčatovou náplň.
4) Na rajčatovou náplň si nejprve najemno nakrájíme cibuli a česnek. Dopředu si také připravíme rajčata - omyjeme je, překrojíme na půl a zbavíme je měkkých vnitřků (rady, co udělat s vnitřky najdete v tipech). Takto vypreparovaná rajčata nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a pomalu na něm opékáme cibuli s česnekem, dokud cibule nezačne měknout. Přilijeme troch vody na zchlazení a přidáme zbylé přísady na rajčatovou náplň. Zvolna dusíme asi 15 minut. Na závěr dle chuti dosladíme.
5) Po 15 minutách se vrátíme zpět k přípravě těsta. V míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj vodu s droždím. Promícháme vařečkou a vyklopíme těsto na vál, kde ho ručně zpracujeme tak, aby bylo hladké a pružné. Pokud je třeba, podsypáváme moukou. Teď je také nejlepší čas na zapnutí trouby - předehříváme ji na 200°C.
6) Hladké a pružné těsto rozdělíme na 12 kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky a poté placičky na pizzy. Pokládáme je na plechy vyložené pečícím papírem. Placičky poklademe náplněmi (ty rajčatové ještě posypeme sýrem a bazalkou) a pečeme zhruba 10 minut.

Tipy:
Na těsto je nejlepší špaldová mouka. Já jsem polovinu várky dělala z mouky žitné, ta chutná také skvěle, ale výsledné pizzy nemají tak hezkou barvu. Já ale raději žitnou mouku, takže mi chutnaly možná trochu více. Pokud ale nechcete používat celozrnné mouky, klidně sáhněte po klasické pšeničné. Bude ovšem možná třeba pohrát si s hustotou.
Vnitřky rajčat, které nevyužijete při přípravě rajčatové omáčky, se hodí například do zeleninové polévky nebo si je můžete rozmixovat do ovocného smoothie. Neméně skvělé budou i v rajčatových omáčkách na těstoviny.

Inspirace:
- Opravdu zdravě, jezte s ohledem na své tělo - zásaditě - N. Corrett, V. Edgson
- Snídaně u Florentýny - J. F. Zatloukalová

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 sarushef sarushef | Web | 14. června 2015 v 21:17 | Reagovat

To vypadá hrozně dobře, už dlouho chci něco takovýho zkusit!

2 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 15. června 2015 v 19:24 | Reagovat

Vypadají skvěle. Já mám pizzu hrozně ráda a jeden čas, tuším v sekundě, jsem si ji často kupovala k obědu. Pak mi ale začalo vadit, jak je to mastné a jak z toho přímo kape olej, ale když bych si to dělala po svém doma, mohla bych tam dát ideální množství. Určitě vyzkouším! Řekla bych, že u nás se po nich taky slehne zem. :D :) ;)

3 Elis Elis | Web | 16. června 2015 v 12:36 | Reagovat

Zajímavé a nápadité, ještě jsem tak obložené mini pizzy neviděla...

4 werka13 werka13 | E-mail | Web | 16. června 2015 v 21:10 | Reagovat

S fenyklem jsem ještě nic nedělala. Takže beru jako zajímavou inspiraci. A tvůj blog si házím do záložek :)

5 Amazonka Amazonka | Web | 16. června 2015 v 22:42 | Reagovat

To vypadá výborně, kdyby se to ke mně přiblížilo na nějakou nebezpečně krátkou vzdálenost, asi by to dlouho nevydrželo.

6 Michaela Michaela | Web | 17. června 2015 v 8:52 | Reagovat

Vypadá to úžasně ♥

7 JJ JJ | Web | 27. června 2015 v 10:54 | Reagovat

Minipizza je super, jen by mě zajímala ta chuť fenyklu..

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. června 2015 v 10:20 | Reagovat

[1]: Tak šup do toho! :)

[2]: Také si myslím. Jen se připrav, že celozrnné těsto bez oleje je tvrdší než to, na které jsi asi zvyklá.

[3]: To mě těší.

[4]: Děkuji, to mě těší.

[5]: :) Tak to má s dobrým jídlem být.

[6]: Díky.

[7]: Chuť fenyklu asi nejde popsat, zkus někdy koupit, až bude zlevněný, mně zachutnal hned napoprvé.

9 Netty Netty | 8. července 2015 v 22:36 | Reagovat

Naprosto skvělej nápad :)

10 Aries Aries | E-mail | Web | 13. července 2015 v 12:48 | Reagovat

Vypadá to výborně! Až budu mít čas a hlavně chuť do vaření, určitě vyzkouším :) Děkuji za inspiraci! :)

11 Cleo Cleo | Web | 13. července 2015 v 14:36 | Reagovat

Vypadá to úžasně! :) Recept si ukládám a zkusím. :)

12 Will-R Will-R | Web | 13. července 2015 v 15:40 | Reagovat

vyzerajú fakt dobre a chutne, milujem pizzu ale som fakt moc hyper lenivá, na to, aby som si ich spravila niekedy :D

13 Joina Joina | Web | 13. července 2015 v 15:47 | Reagovat

Tak domácí jsou nejlepší. U nás se dělají nejčastěji z listového těsta protože  je to jednodušší. Ale zase z pořádného těsta se dobře nají až dosyta :)
Na recept si určitě udělám čas a konečně si udělám pořádnou mňamku :)

14 wendyxix wendyxix | 13. července 2015 v 18:07 | Reagovat

Ahojky máš nádherný blog a já jsem se tě chtěla zeptat tedy(pokud ti to nevadí) jestli mi dáš hlas o nejkrásnější blog. Je to na http://zosvetaslavy.blog.cz/1507/sutaz-o-naj-blog
Byla bych ti moc vděčná a kdybys chtěla dala bych to taky hlas:) můj blog
http://wendyxix.blog.cz/
Promiň jestli ti to na tvé stránce vadí nechci ti to tu nějak spamovat nebo tak něco
Předem dík Wendy

15 Amálka Amálka | Web | 13. července 2015 v 22:26 | Reagovat

Recept vypadá jednoduše, tak až bude čas a chuť, tak ho vyzkouším. U pizzy mám ráda tenké, křupavé těsto.

16 baruschkasf baruschkasf | E-mail | Web | 14. července 2015 v 17:21 | Reagovat

Tak do toho jdu :-) Zrovna řeším, co k večeři, je pravý čas :-) Díky :-)

17 mengano mengano | E-mail | Web | 14. července 2015 v 18:11 | Reagovat

Šmankote, jak já bych si dala tu s tou rajčatovou omáčkou. Ale Medvěd je přesvědčený, že rajčata jsou prudce jedovatá. Pro mne samotnou mě vařit nebaví:)
Vypadají převelice ńamkovně:)

18 Rapanuj Rapanuj | E-mail | Web | 14. července 2015 v 22:59 | Reagovat

Teda to vypadá krásně !!! Určitě vyzkoušííím

19 Česká Republika. Česká Republika. | E-mail | 15. července 2015 v 11:03 | Reagovat

Určitě to spolu s "mámou" ukuchtíme.

20 Magdaléna Magdaléna | Web | 15. července 2015 v 13:52 | Reagovat

[9]: Díky :-)

[10]: Budu ráda. Potěšení na mé straně.

[11]: :-) Snad bude chutnat.

[12]: To je škoda ;-)

[13]: Budu ráda, když vyzkoušíš. Těsto je pevnější než listové, já ho tak mám radši. :-)

[14]: Ahoj, když mám nádherný blog, jak můžu hlasovat pro tebe o nejkrásnější blog? :-)

[15]: Recept jednoduchý je. Těsto bude tak tenké, jaké si ho uděláš :-)

[16]: Tak dej vědět, jak to dopadlo! :-)

[17]: Rajčatová omáčka je skutečně o trošku lepší (nebo spíš víc "pizzovatá"). Zkus medvěda uplatit :-
)

[18]: Budu ráda.

[19]: Tak ať se vám to povede. Dejte vědět, jak chutnalo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.