Zapečený kuskus s brokolicí a mrkví

24. května 2015 v 13:30 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Není to tak dávno, co se mě kamarádka zeptala, jestli nemám nějaký recept na kuskus. Zprvu mě ta otázka šokovala, protože jsem žila v tom, že kuskus je od toho, aby si do něj dal každý, co ho napadle, ale pak jsem si vzpomněla, že i já jsem před pár lety byla bezradná. A tak předkládám jeden recept na zužitkování brokolice, který se u nás v troubě zrodil poměrně nedávno, ale stál za to. Není to tak úlně easy záležitost na 10 minut, spíš večeře či bezmaso-oběd pro rodinu, ale zas to není nic, co by nezvládla i naprostá nekuchařka.

Zajímaly by vás i jiné kuskusové nápady? Jak připravujete kuskus nejraději vy?



Časová náročnost: 1 hodina
Počet porcí: 6 - 8

Potřebujeme:
250 g kuskusu
1 lžička kari
sůl, pepř
lžíce másla
1 cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
2 - 3 mrkve
1 brokolice
2 lžíce petrželky/petržele/... zkrátka zelených bylinek
100 - 150 g nastrouhaného sýra
200 ml smetany
2 vejce

Postup:
1) Kuskus smícháme ve velké míse s lžičkou kari, osolíme, opepříme a přidáme lžíci másla. Zalijeme vroucí vodou (z rychlovarné konvice) - já to dělám tak, že na kuskus naliju tolik vody, aby jí bylo zhruba 1 cm nad, pak přikryju pokličkou, nechám dojít asi 5 minut a nakonec promíchám.
2) Cibuli a česnek nakrájíme na jemno, osmažíme na troše oleje a přidáme do mísy ke kuskusu. Pozor, abychom česnek nespálili, byl by pak hořký.
3) Brokolici rozdělíme na co nejmenší růžičky - čím menší, tím lepší, a mrkev nakrájíme na slabé plátky či drobné kostičky. Spaříme vroucí vodou a následně zchladíme a necháme okapat. Spařenou a okapanou zeleninu vsypeme také ke kuskusu.
4) Do mísy přidáme nasekané bylinky, zhruba 2/3 nastrouhaného sýra a promícháme. Pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem.
5) Zapékací nádobu vymažeme olejem či máslem a nasypeme do ní kuskusovou směs. Zalijeme smetanou smíchanou s vejci a trochou soli. Navrchu posypeme zbytkem sýra.
6) Pečeme při 180°C (elek. trouba) asi 35 minut.

Dobrou kuskusovou :)

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 24. května 2015 v 14:00

Brokolice není zrovna moje oblíbená zelenina, nicméně kuskus mám ráda. Třeba by tu chuť brokolice zmírnil.. :-)

2 Terrie. Terrie. | Web | 24. května 2015 v 14:55

Mňam, brokolice, mňam, kuskus - tenhle recept budu muset vyzkoušet! :3 Ale abych byla upřímná, tímto hledám radu. Potýkám se s tvůrčí krizí a proto teď vyhledávám random blogery, jakožto "odborníky" i potenciální čtenáře s prosbou o pomoc. Proto budu moc vděčná, když si najdeš chvilku, klikneš na web a podělíš se i o svůj názor. Nesnáším spamerství a reklamy a moc se za to omlouvám, jenomže je to pro mě opravdu důležité. A předem děkuji za pomoc, vážím si toho. Děkuji za pochopení. :3

3 Jade Jade | Web | 24. května 2015 v 18:26

Tak do tohodle jdu! Díky za inspiraci na jídlo podle mého vkusu.:)

4 Limeo Limeo | E-mail | Web | 24. května 2015 v 20:58

Kuskus mám moc ráda, sice se toho člověk moc nenají, ale když si dáte větší porci pak je vše v normálu :D. Naopak brokolice (já jí říkám brokovnice) mi vůbec nechutná, jedině zapečená, ale i tak ji nemusím ;-). Děkuji za super recept ;-).

5 Michaela Michaela | Web | 26. května 2015 v 8:17

Kuskus uplně miluju, ale v zapečený jsem ho teda ještě nejedla a rozhodně to zkusím protože věřím, že to bude moc dobrý :) Takže děkuju za tip :)

6 Netty Netty | 26. května 2015 v 19:08

Áá, to bych si strašně dala, jen škoda, že vařím pro dva a přítel kuskus nesnáší. :/:D Ale určitě to někdy vyzkouším

7 Tera | terasplace.blog.cz Tera | terasplace.blog.cz | Web | 27. května 2015 v 8:43

Ten recept i ten obrázek vypadají moc dobře, ještě jsem kuskus nikdy neměla, tak třeba ho zkusím :)
A jinak hodně štěstí u maturity!!

8 Teeda Teeda | Web | 28. května 2015 v 8:39

Pěkně! No mě to taky nenapadlo. Ale já chodím na výbornej rajčatovej kuskus s černýma olivama do Prádelny (kavárna na Žižkově, mimochodem z jejich polévek bych umřela blahem) a taky si vzpomínám, jak jsem doma dumala z čeho to asi tak může být, abych si to mohla kuchtit sama. :)
Ale nikdy jsem tedy kuskus ještě nezapékala...

9 Polární vlk Polární vlk | Web | 28. května 2015 v 14:43

Miluju brokolici a kuskus! A tohle vypadá na super recept :) zkusím ho někdy

10 Magdaléna Magdaléna | Web | 28. května 2015 v 19:49

[1]: Tak se do ní nenuť, třeba k ní dojdeš až jednou. Klidně by tam šel pórek nebo karamelizovaná cibule :)

[2]: Jsem ráda, že se recept líbí. Pokusila jsem se odpovědět u tebe na blogu, snad to k něčemu bude.

[3]: Podařilo se? :)

[4]: Já jsem třeba kuskusu vždycky docela plná (že bych jedla větší porci a považovala jí za normální? O:-) ) Zkus třeba brokolici za něco vyměnit (pórek, hrášek, cibule... :) )

[5]: Není zač. Já děkuji.

[6]: Ten můj taky. Říká mu jikry.

[7]: Ať se povede. Štěstí u maturity přálo, děkuji za přání.

[8]: :) Ty jo, blažený polívky bych si dala. Jsem polívková holka. A teda - na Žižkově znám jen jeden bar, ale vaří tam naprosto luxusní směsi k rýži. Jen je to teda megalomanská porce. :) Prádelnu budu hledat :)

[9]: Tak přeju, ať případně chutná :)

11 Terka Terka | E-mail | Web | 28. května 2015 v 21:56

Recept mě zaujal, dávám si ho do záložek, protože se může vždycky hodit. :) Kuskus i brokolici mám ráda, o mrkvi není pochyb, takže ho jistě někdy vyzkouším. :)

12 Van Vendy Van Vendy | Web | 31. května 2015 v 14:15

Vypadá báječně. Kuskus jsem vlastně poprvé v životě zkusila tento týden! Spařila jsem si část přímo na talíři a k tomu dala rajčata, salát a kousky uzené makrely. A bylo to moc dobré papu!
Kuskus s brokolicí byl určitě stejně dobrý, brokolici mám ráda a ještě když se tam dosype sýr... mňam.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.