Lívanečky dle Kitchenette

5. dubna 2015 v 12:14 | Magdaléna |  Snídaně
To se tak jednou stalo, že jsem se vzbudila a věděla jsem, že dnes nebude stačit ani kaše, ani jogurt. Na druhou stranu jsem nechtěla příliš dlouho čekat, a tak všechny dokonalé nápady obsahující slovo buchta, muffin či sušenka vzaly za své. Ležela jsem v posteli skutečně dlouho (tak dlouho, že bych možná rychleji upekla ty muffiny:)), než jsem si vzpomněla na lívanečky z mé nové kuchařky. Vyhupla jsem tedy z postele a šla je (p)okusit.
Takhle nějak to asi bylo...



Trochu se hanbím, že se tu na blogu neobjeví recept na beránka, mazanec, dokonce ani na nádivku ne. Pravda je však taková, že jsem si tyto Velikonoce vyhradila na velké testování všemožných kuchařek, a tak zkouším spíše mimovelikonoční drobnosti. (Haha - všichni vrstevníci dohání resty k maturitě a já si stepuju u sporáku... v květnu to bude bolet :)) K testování tohoto receptu se výborně hodila má neošiditelná touha po speciální snídani a musím říct, že to vyšlo skvěle.

Možná už víte, že na tyhle drobné lívanečky s práškem do pečiva moc nejsem. Mám ráda ty velké kynuté, na kamnech smažené od babičky. Ty ovšem na ranní zahnání chutí moc vhodné nejsou (leda že byste si je udělali večer předem). O to víc jsem byla překvapená těmito, které jsou zatím asi nejlepší svého druhu, které jsem vyzkoušela. Recept předkládám v poloviční verzi s mikroskopickými úpravami - originál najdete v kuchařce Rok v kuchyni od Markéty Pavleje, na kterou plánuji co nejdříve recenzi.

Dneska bylo povídání trochu delší, ale teď už přímo k receptu. Vážně stojí za to! A prosím vás, pokud máte možnost použít chia semínka, opravdu je použijte - báječně lívanečky ozvláštní. Seženete je dnes už v každé zdravé výživě a nejsou až zas tak příšerně drahá.



Časová náročnost: do 30 minut
Pošet porcí: pro 2 - 3 lidi

Potřebujeme:
60 g hladké špaldové mouky
50 g hladké pohankové mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
200 ml kefíru či jogurtu s trochou mléka
1 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžíce chia semínek či drcených lněných nebo sezamových semínek
pár kapek citrónové šťávy
špetka soli
tuk na smažení - já používám kokosový olej

Dávka je zhruba na tolik lívanečků:


Postup:
1) Oba druhy mouky prosejeme společně s práškem do pečiva a sodou do menší mísy. Přidáme všechny zbylé ingredience kromě oleje a důkladně promícháme lžící. V případě, že místo kefíru použijeme jogurt, je vhodné ho dle potřeby naředit trochou mléka. Výsledná konzistence by měla připomínat řidší kaši. Namísto chia semínek lze použít lněná či sezamová, ovšem křupnutí chia dodává největší kouzlo.
2) Na pánvi rozpálíme tuk (kokosový olej) a smažíme na něm těsto. Na jeden lívaneček vychází zhruba 1 plná lžíce. Smažíme na střední výkon a otáčíme, až když se na syrové straně začnou tvořit bublinky. Obě strany smažíme dozlatova.
3) Hotové lívanečky pokládáme na papírovou útěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
4) Servírujeme jak je nám libo - s marmeládou, tvarohem či čokoládou - já zvolila kombinace banánu a datlového sirupu.

Dobrou lívanečkovou :)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 sarushef sarushef | Web | 5. dubna 2015 v 12:55 | Reagovat

Vypadají hrozně hezky, ty moje jsou pokaždý šíleně nevzhledný :D

2 Žolanda Žolanda | E-mail | Web | 5. dubna 2015 v 16:35 | Reagovat

Vypadají doopravdy lákavě.. já sice moc na sladké nejsem, ale tomuto se nedá odolat ;)

3 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 5. dubna 2015 v 18:41 | Reagovat

Aaaach ... tak na tohle jsem se neměla dívat když mám zrovna fakt velkej hlad:D vypadají prostě božsky.

4 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 5. dubna 2015 v 19:37 | Reagovat

Lívance jsem v životě mockrát neměla, když už, tak klasický palačinky, co pomažeš marmeládou nebo nutelou a sroluješ. :-) Ale někdy bych je ochutnala... :)

5 stuprum stuprum | Web | 5. dubna 2015 v 23:17 | Reagovat

Takové lívance bych žral už jen kvůli tomu, jak jsou naaranžované. :D

6 Van Vendy Van Vendy | Web | 6. dubna 2015 v 16:26 | Reagovat

Vždycky mě fascinovaly rozdíly mezi amoletami, palačinkami, lívanci nebo vdolečky. Občas mě tyhle pochoutky zlákají, posledně jsem zkoušela palačinky, těstíčko od oka, a byly fantastické.
Zaujalo mě, kolik lívanečků se ti podařilo udělat z jedenácti dek mouky. Asi bych měla vyzkoušet!
Zajímavé variace s banány a sirupem. Jsem zvyklá nejvíc na klasickou zavařeninu, a také mi chutnají s tvarohem. Ale když mě nebaví ten tvaroh umíchávat do přijatelné podoby... :-)
[5]: Jsem téhož názoru. Taky bych to nejraději vyrvala z obrazovky... :-)

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 6. dubna 2015 v 22:00 | Reagovat

[1]: Vítej v mém světě Já a palačinky :)

[2]: Já jsem na sladké jen ráno a po obědě :) Děkuju

[3]: Děkuju mockrát :)

[4]: Jé, tak to je chyba! Slibuju, že až jednou budu paní svého domu (a pokud stále budeš žít v ČR), tak tě na ně pozvu :)... Já třeba palačinky moc nemusím, leda od Muže docela ujdou :)

[5]: :D Díky za super kompliment.

[6]: :) děkuju za pochvalu... Já kynuté lívance nejradši samotné, ale tyhle jsou samotné takové "nijaké" (asi jako palačinky)... Jinak k názvosloví dle mě - amoletu nepoužívám, palačinka je velká tenounká, téměř nijaká, dělá se bez kvasnic i bez prášku ve školních jídelnách a chutná mi leda s tvarohem. Kynuté lívance jsou od babičky, z kvasnic, jsou božské a také velké. Lívanečky jsou z prášku do pečiva, malinké a naducané no a vdolečky beru jako něco docela jiného - to je prostě koblížek bez náplně :) takhle nějak to rozlišuju asi já :)

8 Infinity Infinity | Web | 7. dubna 2015 v 19:51 | Reagovat

Byla bych schopná ty fotky hypnotizovat klidně dlouhé hodiny a mohla bych jen doufat, že se najednou tyto lívanečky zjeví přímo přede mnou. :D Úžasné! :))

Jinak mockrát děkuji za tvůj komentář, neuvěřitelně jsi mě potěšila. Taková blogová hvězda jako ty! :-)

9 Joina Joina | Web | 8. dubna 2015 v 5:58 | Reagovat

Ty jsou ale obří. Ze špaldové mouky jsem dělala jenom cukroví tak proč nezkusit i lávanečky. Vypadalí lákavě.

10 Magdaléna Magdaléna | Web | 18. dubna 2015 v 12:19 | Reagovat

[8]: Ale žádná blogová hvězda! Já děkuju za tvůj komentář :) Třeba se jednou skutečně teleportují.

[9]: Děkuju. Obří právě nejsou - jsou docela maličké, velikostně tak na dezertní talířek :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.