Inspirace, FoodBlok a jeden trhlý nápad

1. dubna 2015 v 20:13 | Magdaléna |  Nevšednodennost
Určitě to znáte - ty nejlepší nápady máte v době, kdy se to nejméně hodí, tj. když máte 5 domácích úkolů, když píšete bakalářku nebo když jenom máte před maturitou. Množství nápadů pak rostě nepřímo úměrně času a exponenciálně vzhledem k mnoha inspirativním faktorům. Jedním z těch faktorů byl pro mě mimo jiné i FoodBlok. Možná se budu opakovat, ale ta akce mi ukázala, kam můžu směřovat dál a kam naopak ne.

(zdroj - http://cizinka.cz/francouzske-delikatesy-na-trhu-le-marche-du-14-juillet/)


Článek o tom, jaký FoodBlok byl, co jsem tam dělala a jak se mi to líbilo, můžete najít TADY. Dneska bych ale ráda zhodnotila, co mi ta jedna sobota přinesla a o čem mě osobně donutila přemýšlet. Protože co víc může definovat smysl nějaké akce, než její konkrétní účinek?

  • Zjistila jsem, jak moc je pro mě těžké říct nahlas, že mám blog, a jak moc velký problém je se za něj pochválit.
  • Došlo mi, že pro mě není tak důležité o jídle psát, jako ho dostávat k lidem dál.
  • Poněkolikáté jsem si řekla, že moje fotky jsou fakt mizérie mizerná!
  • Vyzkoušela si, že moje prsty nejsou vážně tak nešikovné.
    (dokážou vyřezat růžičky, vytvarovat různé sušenky a už i potáhnout dort)
  • Zařekla jsem se, že chci, abyste jednou něco u mě vyhráli.
... a mnoho dalšího...

Napadalo mě toho během té soboty spousta, ale jeden pocit převládl asi nejvíc - že nechci, aby zůstalo jen u toho napadání, že chci, abych se posunula dál, abych něco realizovala. A FoodBlok byl pro tohle dobrá nakopávací síla.

A tak jsem si stanovila malé cíle, které by mohly té realizaci pomoct. Jsou to dost věci, kterých se bojím, do kterých se mi z jedné strany vůbec nechce, ale z druhé po nich toužím. A právě v poslední době si uvědomuju, že chci, aby ta chuť převládla.

Takže tedy:
  • Moje peníze z brigády nepůjdou ani na notebook, ani na dovolenou, ale na foťák.
  • Uspořádám akci, kde budu moct prodávat a kde budou moci prodávat i ostatní.
  • Vytvořím si logo, název, obaly, ... a jistou filozofii.
  • Vyřeším dilema mezi klasickým blogem a foodblogem.
  • Nebudu se bát říct, že píšu blog.
Je to 5 cílů.
Je to 5 pro mě velkých výzev, z nichž ani jedna není záležitost na jeden den.
Je to 5 problémů, které budu dost možná řešit i s vámi.

Momentálně jsou na pořadu bod 2. a 3. Ráda bych společně s několika lidmi uspořádala food-přestávku u nás ve škole. 1 škola, 600 lidí, 20 minut. Něco jako malý trh přímo na chodbě. Zní to banálně, ale já se toho bojím. Vidím před sebou úšklebky všech, kteří si budou myslet, že je to trapné. Bojím se, že to nezvládnu. Na druhou stranu je to něco, co chci. Něco, co je ten nejmenší možný start, abych dokázala, že to umím a že to umím dobře. Řekla jsem o tom pár lidem a ti mě podporují.

Mám už trochu vizi, ale moje odvaha je jak na houpačce. Zatím jsem neoslovila ani známé kuchařko-pekařky, jestli by do toho šly se mnou. Znamenalo by to oslovit tu holčinu, co peče nádherné dorty. Zeptat se slečen, které čas od času pečou makronky a cupcaky. Poradit se s klukama, jestli by ocenili i něco zdravého. Když by řekli jo, je to príma nápad, jdem do toho, musela bych za ředitelkou. A pak bych asi byla nucená mluvit do rozhlasu. A zeptat se, zda se ve škole najdou lidi, co by také rádi prodávali. A pak bych všem musela předat ten svůj zápal - nadšení pro to, že má smysl udělat si logo, obal, ... zkrátka udělat to hezké a na úrovni. A zřejmě by asi bylo nutné najít nějaký charitativní či jinak dobrý účel, co s vytěženými penězmi.

Naše škola je super, je free a otevřená nápadům. Ale já jsem uzavřený srab. Přesto bych to ráda překonala.
Myslíte, že mám šanci? Do poloviny dubna to musí být zařízené - pak jsou výlety a maturity.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sasanka Sasanka | Web | 1. dubna 2015 v 22:04 | Reagovat

Myslím si, že když seženeš ochotné pekaře, tak zbytek už nebude problém - lidi mají rádi sladké a třeba by se to mohlo chytnout i jako nějaká pravidelnější akce. A třeba se vám podaří i něco vydělat a dát to na dobrou věc :D Sama bych se do organizace něčeho takového v životě nepustila, ale držím ti palce ;-)

2 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 2. dubna 2015 v 10:33 | Reagovat

Páni, respekt! Velký obdiv! Dát si pět cílů, takhle jasně vytyčených a sepsaných a hned se do nich pustit, to chce vážně odvahu. Budu ti držet palce a pokud bych mohla někdy s něčím pomoct, dej vědět. :)
Zajímá mě, jak vyřešíš to dilema blog-foodblog. Já se snažila to samé udělat, akorát s knížkami, a nějak jsem se nikam neposunula. :) Třeba mě inspiruješ.

3 Tina Tina | 2. dubna 2015 v 17:12 | Reagovat

K té akci ve škole - napadá mě, že by bylo super sehnat nějakého (nejméně jednoho) parťáka, který by do toho šel (pokud možno naplno) s tebou. Aby to všechno nebylo jen na Tobě, abys měla s kým konzultovat nápady a zádrhele apod.

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 2. dubna 2015 v 19:03 | Reagovat

[1]: Já bych se do toho právě taky v životě nepustila, ale to je možná ten důvod. Jinak bych to ráda zaměřila i trochu na slané, aby slanečci nebyli diskriminovaní :) ... Pravidelnost by se mi taky líbila, ale bohužel, jsem ve škole poslední měsíc... ale třeba to někoho inspiruje :)

[2]: Vlasti, díky za povzbuzovací komentář! Opravdu ho potřebuju :) Na tvé knižní dilema jsem myslela, když jsem se rozdělovací myšlenkou zaobírala... a jsi pro mě dost živoucí důkaz toho, že bych měla zachovat věci tak, jak jsou... na druhou stranu ale cítím, že mě vede to, co vedlo tebe... Pomoc určitě ráda ocením - třeba rady ohledně foťáků ;)

[3]: Děkuju za radu :) moc... Říkala jsem to kamarádce a nadchlo jí to tak, že mi dala ultimátum - buď to uděláš ty, nebo to udělám já - to beru jako rozhodnej přístup :) Sama do toho určitě jít nechci :)

5 Adele • hers.blog.cz Adele • hers.blog.cz | Web | 2. dubna 2015 v 21:14 | Reagovat

Tak tohle je opravdu článek plný nápadů! Tak tvoje fotky nejsou určitě špatné, sice to není profi, ale hrůza taky ne :) Člověk na to má pořád chuť! Já mám to štěstí, že jsem "ukradla" foťák mamce, ale sním o svém vlastním, nejlépe kvalitní nezrcadlovce, která není velká jak kráva, ale má skvělou kvalitu OLYMPUSU PEN.
S potahováním dortu mám pořád problém, takže gratuluji. :D

S tím nápadem mi to příjde super, myslím, že bys rozhodně měla šanci, ale tak nevím, jaká je přesně vaše škola, ale když píšeš, že je otevřená nápadům, určitě by to šlo. :) Jen mi 20 minut příjde málo, když už si s akcí dáš takovou práci, byla by to škoda. Co třeba přes obědovou přestávku?

6 Van Vendy Van Vendy | Web | 2. dubna 2015 v 22:53 | Reagovat

Já ti nevím, mně se tvé fotky líbí a připadají mi dost dobré, ale zase, nejsem kritik.
K tvému školnímu nápadu ti moc fandím, vypadá skvěle a mohl by nadchnout. Určitě najdeš pár lidí ochotných do toho jít a kdyby nic, tak si to aspoň zkusíš a příště budeš vědět víc.
Připomnělas mi tím jednu slovenskou blogerku, Poly Sagaaru, ona peče cupcakes a vážně krásné a mám dojem, že jednou takhle prodávaly někde na trhu a byla na to i oblečena, v takovém stylovém ohozu. Zkus se kouknout k ní na blog a zarolovat trochu do historie, třeba tě zaujme. Najdeš ji u mě, buď v návštěvní knize nebo v oblíbených.

7 Tey Tey | 3. dubna 2015 v 10:48 | Reagovat

Na tvém místě, šla bych toho. V poslední době se mi vyskytlo plno příležitostí, u kterých jsem váhala, zda na ně kývnout nebo ne. Pak jsem se sama sebe zeptala, zda bych litovala víc toho,že jsem na ně nešla, než že šla a zkazila je například. Ve výsledku jsem byla nadšená, získala plno nových zážitků a zkušeností, takže jo, jdi do toho. Rozhodni se a pak už nad tím nepřemýšlej, ty jsi šikovná, rozhodně se ti to vydaří a budeš mít moc na co vzpomínat. A kdo ví-třeba budu mít doma jednou tvoji kuchařku..:-)

8 missneverfree missneverfree | E-mail | Web | 4. dubna 2015 v 20:34 | Reagovat

Ať žije free gympl, bláznivé nápady a dobré jídlo. ;-)

9 bludickka bludickka | 5. dubna 2015 v 7:40 | Reagovat

Je perfektni, ze te Foodblok takhle nakopnul. Z celeho clanku citim az nakazlive nadseni :) Drzim ti pesti, at se ti vsechny cile povedou splnit. A ten skolni napad mne prijde super, urcite bude spousty lidi, ktere to nadchne!

10 Teeda Teeda | Web | 17. dubna 2015 v 10:41 | Reagovat

Wow... jsem zvědavá. Ta přestávka uní dobře. :)
Jinak akci ti doporučím - Prague Street Food festival... pronajmout si stánek na den stojí asi pětikilo a přitom ti stačí mít ho s někým na půl. Velká akce, mraky lidí, pod širým nebem...
Jinak blogová dilemata znám.. proto jsem uvažovala, že bych si založila food blog abych o něm mohla mluvit. V momentě, kdy tam mám osobní věci, se s tím ven nikdy jít nedá... jenže se nechci tříštit... a tak k jsem tiše jako myška...

11 Magdaléna Magdaléna | Web | 18. dubna 2015 v 12:27 | Reagovat

[5]: Tak to bývá - kdo nemá zrcadlovku, touží po ní, kdo ji má, chce nezrcadlovku :) Obědovou přestávku nemáme fixní, tudíž ji bohužel využít nejde.

[6]: Děkuju moc za pochvalu i za tip, jdu ji hned najít :)

[7]: Ne kuchařku asi ne, spíš bych radši kdybys třeba jednou ochutnala něco, co mi prošlo pod rukama. :) A s tím kýváním máš pravdu - ale stejně se vždycky bojím.

[8]: A ať žije moje srabošství.

[9]: Děkuju za nakopávací komentář. Bohužel asi se k tomu neodhodlám. :(

[10]: Přestávka se asi konat nebude. Je málo času - málo na to, abych dokázala sebrat odvahu... Za tip PSF děkuju, netušila jsem, že je to tak snadné...
A s tříštěním si přesně vyjádřila to, co se děje ve mně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.