VDP - Řezy s arašídovým máslem (69)

7. března 2015 v 17:38 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: PIKNIK
Strana: 106

Jeden z nejvíce "divných" a zajímavých receptů celé kuchařky. Nepatřím k těm, kteří jsou závislí na arašídovém másle, ale jednou za čas sklenka podezřele rychle zmizí. Zároveň ho ale nerada s něčím kombinuju. Na toust se mi to hnusí a s banánem, jak to všichni jedí, v tom také nevidím žádnou specialitu. Maximum, co jsem schopná, je smíchat to do slaných jídel se sojovou omáčkou. To je dobrota... Ale jinak? Proto jsem tedy byla zvědavá, jak tenhle recept dopadne.



Když jsem se podívala na seznam surovin, věděla jsem, že to bude lehce dekadentní věc. Máslo, arašídové máslo, cukr, marmeláda, arašídy, ... Také jsem si ale nebyla jistá, zda to vůbec někdo bude jíst - z mého okolí jí arašídové máslo pouze Malá a nikdo jiný. Tudíž jsem musela udělat dávku, která bude v lidských silách sníst.

Recept je psán na malý pekáček (23x30x5), ale já raději pekla ještě z poloviční dávky, což vyšlo na malou zapékací mísu. I tak do toho padla skoro celá sklenička. Řezy jsou ideální věcí, pokud chcete spotřebovat arašídové máslo, které vám zrovna dvakrát nejede (je mi záhadou, jak se může značka od značky tak lišit). Těsto je poměrně drobivé, ale zároveň mastné. V syrové variantě mi příliš nechutnalo, a tak jsem od výsledku neočekávala příliš.

Ale!!! Hotové řezy chutnaly naprosto fantasticky. Asi polovinu jsem dala Malé, která z nich měla také naprostý chuťový požitek. Zkrátka hříšná věc, která za to opravdu stojí. Protože jsem řezy opravdu nadšená, přikládám vám i celý recept v původním množství. Jen opatrně. Nevím, zda vám budou řezy chutnat, pokud nemáte rádi arašídové máslo. Odhaduju, že tato sladko-slanost bude chutnat tak 30% všech lidí.


Řezy z arašídového másla

Potřebujeme:
230 g másla, pokojové teploty + máslo na vymazání plechu
230 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 velká vejce
500 g arašídového másla
500 g polohrubé mouky + trochu na vysypání plechu
1 lžička kypřícího prášku
1 a 1/2 lžičky soli
500 g džemu (výrazný malinový, rybízový, ...)
100 g solených arašídů, nahrubo nasekaných

Postup:
1.) Předehřeju troubu na 180°C. Plech o rozměrech 23x30x5 cm vymažu máslem a vysypu moukou. Do velké mísy dám máslo s cukrem a šlehám, až vznikne světle žlutá nadýchaná pěna, trvá to asi 2 minuty. Přidám vanilkový extrakt, vejce arašídové máslo a šlehám tak dlouho, až se vše spojí. Do menší misky proseju mouku a promíchám ji s kypřícím práškem a solí. Pak ji po částech vmíchávám do arašídové směsi.
2.) Dvě třetiny těsta rovnoměrně nanesu do připraveného plechu. Na těsto rozetřu džem, nejlépe to jde spodní stranou lžíce, a džem poházím malými kousky zbylého těsta. Nevadí, když džem nebude úplně pokrytý, těsto nabyde při pečení. Nakonec těsto posypu nasekanými solenými arašídy a peču 45 minut, aby zezlátlo. Koláč pak rozkrájím na řezy.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 7. března 2015 v 18:28 | Reagovat

Arašídové máslo je má láska, což je nejspíš způsobeno tím, že ho jím opravdu jen jednou za dva tři roky, když mi ho kamarádka přiveze z Anglie. :D Jím ho většinou samotné nebo na toustech, nikdy jsem s tím neexperimentovala. Ale tyhle řezy vypadají fakt dobře a když je chválí někdo jako ty, pak musí být opravdu dobré. Už jsem pár jídel, o nichž jsi tu psala, vyzkoušela a rozhodně na tvá doporučení budu dávat i dál. Takže až v dubnu přijede kámoška z Londýna, zkusím místo toustů řezy. :)

2 Em Age Em Age | Web | 7. března 2015 v 21:35 | Reagovat

OMG. MŇAM! Tohle mi před spaním nedělej! :D

3 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 7. března 2015 v 23:20 | Reagovat

Já arašídy zvládám jenom v arašídových horalkách :) Ale Magdo, 69/100 -> jsi fakt dobrá :)

4 Shiori Shiori | Web | 8. března 2015 v 1:44 | Reagovat

Takéto chúťky na večer...
Arašidové maslo je moja slabosť, ktorá zmizne za dva po otvorení. Niektorí ľudia to tak majú s Nutellou, no ale ja - ja musím byť iná a zbožňovať niečo, čo nikomu z rodiny nechutí. :D
Ale taktiež mi len vďaka nemu nechýbajú niektoré veľmi dôležité látky, takže ak ho jem len s mierou, je v podstate zdraviu prospešné.

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 8. března 2015 v 11:43 | Reagovat

[1]: To mě těší :) Tak jí nezapomeň napsat, ať másla přiveze víc ;)

[2]: Ále!

[3]: Jé, já zase arašídové horalky neměla ráda snad nikdy :) Děkuju :)

[4]: Také to tak vnímám. :) Nutellu nechávám rovněž jiným :)

6 Malá Malá | 15. března 2015 v 10:26 | Reagovat

Mohu říct, že takové malé dokonalosti se naskytnou jen málokdy :D :) Ale děkuju, že jsem měla tu možnost. Byly opravdu skvělé!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.