Recenze kuchařek

10. března 2015 v 20:54 | Magdaléna |  Recenze kuchařek
Když jsem zakládala blog, měla jsem hned zpočátku jeden velký cíl. RECENZOVAT KUCHAŘKY. Problémem bylo, že jsem měla sotva dvě a byla jsem vlastně úplná začátečnice. Dnes mám na poličkách kuchařek trochu více - staré, nové, levné i drahé, a tak bych ráda přispěla svou troškou do internetového mlýna a případně vám i pomohla s výběrem nového nebo staronového kousku. Stručně řečeno - ráda bych založila novou rubriku!



V první řadě musím říct, že moje kuchařská sbírka není nijak extrémně rozsáhlá. Jsou v ní zejména takové kousky, které odpovídají potřebám začátečnice, holčiny kterou baví zdravé a netradiční vaření a která by se jednou ráda naučila péct dorty. Rovněž také nevlastním (zatím) žádné zahraniční kousky.

Rozhodně si také nečiním nárok pronášet nějaké nezpochybnitelné závěry nad kuchařkami. Sama, když se rozhoduju, zda některou kuchařku koupit, čtu mnoho recenzí, abych si udělala svůj názor. Proto bych také ráda pomohla vám, pokud byste někdy v budoucnu měli v plánu si nějakou vařící knížku pořídit. Budu se snažit být objektivní, kuchařku popsat, vystihnout a zároveň předtavit svůj názor. Také se možná budu snažit odhadnout, jakému typu kuchařů a strávníku bude daná kuchařka vyhovovat.

Nyní už tedy představím svoji skromnou sbírku. Pár recenzí už na blogu je, některé přibudou. Seznam všech mých kuchařek budu pravidelně aktualizovat (protože v následujících měsících plánuju pořídit nové kousky) a to proto, abyste si mohli případně napsat, o kterou recenzi byste měli zájem. Psát recenzi pro mě znamená kuchařku pořádně prohlédnout, přečíst a uvařit rozhodně víc jak 5 receptů. Proto budu ráda vědět, o jakou kuchařku máte zájem, abych se na ní mohla zaměřit.



Kuchařky z mé knihovničky


Deník Dity P.
Spolu u stolu
Jamie 30 minut v kuchyni
Sladký design
Sladké bary
Lahodně s Ellou
Opravdu zdravě
Poklady klasické české kuchyně
Umění francouzské kuchyně Julie Child
Regionální kuchařka
Zavařování - Apetit edice
Ovoce a zelenina
Italská kuchyně
500 koláčů a dortů
Torten
Kühlschranktorten
Obstkuchen

V nejbližší době si dělám zálusk také na:
...

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Bels Bels | E-mail | Web | 10. března 2015 v 21:28 | Reagovat

Výborně, aspoň budu vědět, co nestojí za nic a co bych si měla pořídit :3 Dlouho už o nějaké přemýšlím, mám jednu se superjednoduchými recepty, půjčenou od pseudotchýně, ale chtěla bych i nějakou tu svoji :)

2 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 10. března 2015 v 21:40 | Reagovat

My jsme si jako první společnou knihu pořídili kuchařku od Magdaleny Dobromily Rettigový, ale neuvařili jsme si z ní ještě ani ň:)

Z uvedených se nejvíc těším na Poklady klasické české kuchyně :)

3 Barb Barb | 10. března 2015 v 22:00 | Reagovat

Mě zajímá rozhodně Jamie Oliver. Viděla jsem pár jeho pořadů, nedělám si sice iluze, že ta jídla se dají zvládnout za avizovaných 30 minut, ale spíš by mě zajímalo, jestli se to dá v našich českých poměrech, jaké jsou tam ingredience, jestli jsou dostupné atd. atd. Na Ditin Deník č. 2 se už moc těším!

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 10. března 2015 v 23:16 | Reagovat

[1]: Jakmile koupíš jednu, už nejde přestat. Pozor na to :)

[2]: Rettigovou bych taky chtěla. Už jenom pro to její jméno a pro ty její příkazy uvnitř :) Poklady přijdou na řadu asi spíš dýl. Je v nich dost masa (ano, já vím, to je ten fdůvod :)), které potřebuje delší vaření než 30 minut :) Momentálně jsem s časem na štíru. Ale během prázdnin bych jí ráda přidala. :)

[3]: Jamie půjde jako jeden z prvních. Pořady jsem neviděla, ale kuchařku mám už celkem prohlídlou, něco i navařeno. Chtěla bych ještě zkusit, zda to opravdu jde za 30 minut, ale nebude to úplně ono, protože nemám všechny ty jeho roboty :)

5 Limeo Limeo | E-mail | Web | 11. března 2015 v 8:09 | Reagovat

Na recenze se moc těším a musím se zeptat (mě to prostě nedá); máš tam někde zahrabanou i kuchařku Ládi Hrušky? :D :D. A co na něj (a jeho vaření) celkově říkáš? :-D.
To umění francouzské kuchyně zní dobře :-). Já ve Francii nikdy nebyla, ale vždycky jsem nějaké jejich speciality chtěla ochutnat :-D.

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 11. března 2015 v 8:46 | Reagovat

Já kupuji jenom ty staré.
Jakmile nějakou v antikvariátě vidím, neodolám.
Akorát vařit podle nich je někdy problematické.
Třeba nevím, kde mám sehnat račí ocásky...

7 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 11. března 2015 v 9:58 | Reagovat

[4]: Kdo si počká, ten se dočká!:)

9 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 11. března 2015 v 17:49 | Reagovat

Já bych si ráda přečetla něco o České a Italské kuchyni. :)
Moc se na tvé články o kuchařkách těším! :)

10 Van Vendy Van Vendy | Web | 12. března 2015 v 11:02 | Reagovat

Máš sympatické kuchařky a nejmíň polovina z nich je pro mě lákavá, rozhodně třeba Snídaně u Florentýny, což mi zní lákavě už podle názvu a lákavě i podle tvé poslední recenze. Mám ráda kuchařky, kde se píše i něco víc, vlastní zkušenosti a tak, protože ty úplně klasické kuchařky, kde jsou jen recepty, těch mám asi pět a to mi bohatě stačí. Ale co mě láká, tak třeba kuchařky Lenky Požárové, má fantastické názvy pro svá jídla a sympatické je, že všechny recepty, co uvádí, sama nazkoušela a uvařila, takže musela vychytávat i nešvary. Taky se mi líbí její dělení na různé potraviny, třeba Špenátová kuchařka, Dýňová kuchařka a tak...
Z tvých, které tu uvádíš, nemám vlastně ani jednu! Takže, je vidět, že kuchařek je opravdu hafo.
Moje největší pokladové jsou stará Kuchařka naší vesnice, kterou měla máma, a Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, kterou jsem od ní později dostala k narozkám. I když jsem zjistila, že u pár receptů se trochu sekli a že se musí ještě doladit, je to zatím nejjednodušší a nejpřehlednější kuchařka, pokud chceš něco uvařit a nevíš jak.
Na tvé recenze se těším, fakt!

11 Tina Tina | 12. března 2015 v 13:33 | Reagovat

Taky už mám docela solidní sbírku kuchařek:)) Z těch, co uvádíš, mám Florentýnu, Ditu, Dceru a Poklady. K tomu ještě např. další kousky od Vaňka a Florentýny, něco od Apetitu, něco od L. Požárové. Ráda peču podle Velké domácí cukrářky od P. Berzsiové. A nikdy bych si nekoupila Láďu Hrušku:))
Těším se na recenzi na Sladký design, chtěla bych si pořídit něco na ten způsob, ale váhám, jestli zrovna tahle je ta pravá... A taky mě zajímá Jamie, u zahraničních kuchařek mám totiž trochu obavu, co se týče sehnatelnosti surovin, tak se jim zatím vyhýbám.

12 Magdaléna Magdaléna | Web | 12. března 2015 v 18:43 | Reagovat

[5]: Ládi Hrušku nemám a ani to nijak neplánuji. Nejsem nijak zaujatá, upřímně o něm mnoho nevím, protože televizi moc nesleduju. Babičce jsem ho ale k Vánocům koupit odmítla, jednoduše proto, že ta knížka nemá hodnotu 200 korun. :)

[6]: Jo, račí ocásky jsou vyhlášené. :) Já z těch starších mám zatím trochu respekt. Bojím se, jak začnu hledat nebudu moc přestat a doma se to bude kupit :)

[8]: Děkuji

[9]: Děkuju. Italská přijde snad také brzo.

[10]: Na Lenku Požárovou jsem koukala, ale nějak mě tenkrát nezaujala. Líbí se mi, jaké suroviny používá (dýně, cukety, květák, ...), ale... Ještě na ní kouknu :) Jinak od kuchařek tak nějak vyžaduju, že autor vyzkoušel recepty všechny a to hned několikrát :)
Vaříme chutně, zdravě a hospodárně máme doma taky, když si s babičkou nepamatujeme nějaký recept, vždycky tam nakoukneme. Jak tak koukám, možná by byl zájem i o recenze starších kuchařek :) (prvoplánově jsem fotila pouze ty 100% "své" a moderní :))

[11]: Tý jo, jsi můj člověk :) Na Vaňka také určitě dojde, ale momentálně ho asi nepotřebuju (klasiku stále vaří babička :)). Od Apetitu mám Zavařování a dělám si zálusk na Slané pečení... Ovšem o domácí cukrářce jsem neslyšela, takže jdu googlit (neboť v "ozdobném pečení" mám dost rezervy :D)
Sladký design přijde až déle, nepeču dorty až zas tak často, ale na Jamie se můžeš těšit už brzo :) a surovinám bych se chtěla věnovat podrobně :)

13 Joina Joina | Web | 16. března 2015 v 8:54 | Reagovat

Máš pěknou sbírku. Doma mám taky nějaké, ale myslím, že mi většina  bude na houby, protože zustanu jenom u jedné, a nebo zmých zápisků.

14 Teeda Teeda | Web | 16. března 2015 v 13:01 | Reagovat

Pěkná sbírka. Taky už toho mám pěknou hromádku. Mám teď novou kuchařku a moc se nemám k tomu, abych z ní něco udělala. Jsou tam víc takové zdravější recepty a vždycky si na tebe vzpomenu, když jí vezmu do ruky. Má krásný hrubý papír a skvělé fotky. Přesto jsem za tři měsíce nevyzkoušela ani ň. Ale tobě by se z ní asi vařilo dobře. Až budeš někde v knihkupectví, mrkni se po ní a prohlížej - Kitchnette / Markéta Pavleje / Rok v kuchyni. .)

15 Magdaléna Magdaléna | Web | 16. března 2015 v 17:20 | Reagovat

[13]: zápisky jsou fajn, hlavně ty, které člověk dostane někde na návštěvě :-)

[14]: :-) tu jsem si přála od Ježíška, ale bohužel. A shodou náhod jsem si jí koupila asi před týdnem :-)

16 Ježurka Ježurka | Web | 17. března 2015 v 17:37 | Reagovat

Zrovna dnes jsem vytírala moji knihovničku, kde mám i kuchařky a opravdu věřím, že už je nebudu potřebovat, tak přemýšlím, co s nimi. A tak je škoda, že nejsi blíž.

17 hellboy hellboy | Web | 17. března 2015 v 17:41 | Reagovat

já vlastně nevlastním ani jednu, vždy dyž něco nevím pustím si internet a tam vše najdu :D:-) ale máš skvělou sbírku:-)

18 missneverfree missneverfree | E-mail | Web | 17. března 2015 v 20:08 | Reagovat

Teď to bude vážně necitlivé, protože to vůbec nebude k článku, ale hele, nové pozadí stránky! :-O (nebo jsem jen nevšímavá a už je to tu věky? :-D)

Jinak mě znáš, já pořád čekám na to vydání Kuchařky pro slabomyslné. :-)

19 Amálka Amálka | Web | 26. března 2015 v 20:29 | Reagovat

Skvělý nápad, to bych si určitě ráda přečetla:) Z Tvé sbírky by mě nejvíce zajímaly tituly: poklady klasické české kuchyně, Jamie 30 minut v kuchyni a italská kuchyně.

20 Magdaléna Magdaléna | Web | 26. března 2015 v 21:19 | Reagovat

[16]: :) to je milé

[17]: Taky jsem si tohle říkala a stále říkám. Kuchařka podle mého musí mít ale i nějakou přidanou hodnotu - nejen recept samotný :)

[18]: Haha, jednou třeba :)

[19]: Jamie bude snad brzy, o Itálii je koukám zájem a pokusím se zapracovat i na Pokladech :)

21 bludickka bludickka | E-mail | Web | 27. března 2015 v 19:08 | Reagovat

Já bych uvítala vegetariánskou kuchařku pro neschopné. Fakt s úplně nejdetailnějším návodem, který zodpoví i mé nejhloupější otázky. Jestli o nějaké takové víš, jdu do toho :)

22 Van Vendy Van Vendy | Web | 27. března 2015 v 21:25 | Reagovat

[21]: To je dobrá výzva pro napsání takové kuchařky! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.