FoodBlok 2015 - a jaký byl!

23. března 2015 v 19:52 | Magdaléna |  Kulturno
Připravte se na pořádně nadšený článek, nebo spíše report. V sobotu 21. března jsem měla možnost navštívit první akci svého druhu, a to FoodBlok. Jak jsem psala v předešlém článku, celou konferenci organizovala Jana Flo Zatloukalová a Jana Chotová, takže se dalo předpokládat, že to bude super. Nikdy bych si ale nemyslela, že to bude super tak moc.




Jelikož jsem mimopražská, vyrážela jsem z domova kolem půl sedmé ráno. V metru jsem se sice střetla s podivným individuem, místo do Holešovic dorazila omylem na Žižkov (aneb už nikdy nehledám adresu ve 12 v noci), ale jinak mi mé těšení nemohlo nic zkazit. Konference se konala v Holešovicích v Tržnici, v prostorách Školy vaření Chefparade, kam jsem dorazila přesně o půl 10.

Po příchodu jsem dostala modrou kapsičku s náramkem, vizitkou, svačinkou od MixIt a dalšími důležitostmi. Chvilku mi trvalo, než jsem se zorientovala, ale nakonec mi vždy někdo ochotný pomohl. V jedné místnosti se konaly přednášky, v druhé workshopy a v předsálí bylo možné se občerstvit a popovídat. Jelikož jsem byla akreditovaná jako foodblogerka, odchytlo mne hned několik sponzorů a možných partnerů, kterým jsem předala kontakt. Byla jsem z toho všeho trochu vyjukaná, a tak jsem se raději co nejdříve zapsala na své dva workshopy - potahování dortů a vykrajování zeleniny neboli carving. Hned poté jsem neodolala a koupila jeden koblížkový muffin (koblížkový = nadýchaně máslový s marmeládou uvnitř), který si rozhodně musím udělat někdy doma.


Bohužel jsem nestihla úplně první přednášku o tom, jak se zúčastnit Apetit pikniku, přímo od Dariny Sieglové, ale na tu další jsem už byla. Probíraly se v ní nejlepší foodie účty na Instagramu z celého světa. Bylo to spíš takové odpočinkové, nicméně pro občasnou milovnici Instagramu jako jsem já to byla zábava. Já osobně jej neberu ani tak jako sociální síť, ale spíš jako trochu nekonvenční místo pro pokochání se, nacházení zajímavých a talentovaných lidí, a jako prostor pro sdílení i něčeho vlastního.

Po kochání se fotkami mě ovšem čekal první workshop - Základy potahování dortů s Janou Chotovou. Musím říct, že to bylo trochu dilema se přihlásit, protože souběžně s tímto workshopem měla přednášku Koko o tom, jak natočit video. Nakonec ale zvítězil předpoklad, že videa v nejbližších letech určitě natáčet nebudu, zatímco potahování se mi bude krutě hodit. A udělala jsem dobře! Na workshopu nás bylo málo, takže jsme si mohli vše vyzkoušet a Jana se mohla věnovat nám všem. Celé to bylo hrozně milé, protože Jana je neuvěřitelně sympatická, a já tak konečně potáhla dort, aby vypadal jako dort a dokonce udělala svou první jedlou růžičku. Nadšená jsem ještě teď a Janě patří obrovský dík :)



Workshop se nám trochu protáhl, ale přesto jsem stihla alespoň kousek z přednášky Adély Hálkové ze Smart Pressu, která vysvětlovala, co všechno je nutné pro to, abychom mohli vydat vlastní kuchařku. Takové ambice zatím nemám (a třeba ani mít nebudu), přesto bylo zajímavé si poslechnout, čím si museli projít jiní, dnes už úspěšní autoři. Adéla se pak zastavila ještě s námi foodblogerkami a my tak měly možnost položit jí pár otázek, představit se a tak. A já v tu chvíli zjistila, jak těžké pro mě stále je mluvit o blogu otevřeně a sebevědomě.

Hned poté si s námi sedla i Flo a vysvětlovala nám, jak psát recepty co nejlepší. Některé body splňuji, jinde jsem si uvědomila chyby, které se budu snažit napravit, ale našlo se i pár bodů, se kterými jsem tak úplně nesouhlasila. Přesto mě tohle téma zaujalo a pokusím se na tom zapracovat, dost možná i s vaší pomocí a zpětnou vazbou. Času bylo opravdu málo, ale i tak jsem si to moc užila, z Florentýny přímo sálá pohoda a nadšení.


Během obědové pauzy jsem stihla ulovit něco malého k snědku. Příležitostí bylo dost, jenže kvůli všemožným zajímavostem člověk na jídlo skoro zapomínal (což je trochu ironie vzhledem k tomu, že jídlo bylo tématem celého dne). Dopoledne se na terase grilovalo s LotusGrillem, prodávaly se quiche, muffiny a podávalo víno. Rovněž se na stolcích objevovaly i výtvory z některých workshopů, třeba takový lososový tatarák. Na doma bylo možné koupit kvalitní marmelády nebo třeba vývar od kluků z Konečně vývar. Kluci ochotně nalévali ochutnávku do kelímků a já si nakonec pro tu vůni koupila také jednu skleničku.

V poledne dokonce přijel Foodtruck - kamion s rychlým občerstvením, které nabízí trochu jinou kvalitu než párek v rohlíku či nudle. V nabídce byly steaky, miso polévka i hovězí burger, ke všemu navíc super ledový čaj. Já si dala tuňákový steak s grilovanou zeleninou a príma :)




Po obědě jsem zašla na přednášku Báry Rektorové ze Sushiqueen, která se věnovala důležitosti kvality služeb v gastronomii. Musím říct, že pro mě osobně to byla asi nejlepší přednáška, jakou jsem ten den navštívila. Bára to měla promyšlené, jasné a zábavné. Začala medializovaným skandálem ze školních jídelen, pokračovala přes obecná pravidla a své vlastní zkušenosti až se dostala zpět k jídelnám a závěru. Za mě určitě palec nahoru, bylo to opravdu inspirativní nejen pro případné podnikání, ale třeba i pro výběr toho, co chci.

Ve 3 hodiny jsem opět utíkala na workshop, tentokrát s Honzou Hajným a carvingem. Zajímavé bylo, že účastníci byli spíše muži než ženy. Za tu necelou hodinku jsme se naučili vyřezávat květinky z mrkve, lístečky z okurek a aranžmá z jablek. Jediná věc, co je mi opravdu líto, je, že nemám doma ten speciální vykrajovací nožík. (Mise: přesvědčit Pekelníka, ať mi ho vyrobí), protože tohle mě vážně bavilo a byla jsem dokonce i pochválená a odměněná nůžkami Fiskars.



Ve 4 hodiny začínala přednáška o hygieně v gastropodnikání, na kterou jsem byla zvědavá snad ze všeho nejvíc, ale bohužel jsem v té době musela být už jinde. Nakonec to ale žádná smůla nebyla, protože jsme s ostatními blogerkami testovaly roboty od Kitchen Aid a spotřebiče od Whirpool a pekly všemožné věci. V praxi to vypadalo tak, že do trouby putoval jeden plech za druhým - ať už pavlovy, grissini, cookies nebo focaccia - a to pak následně do pusy.

Nakonec dorazili nejrůznější sponzoři, mluvilo se o případné spolupráci a dostaly jsme milé dárky. Setkaly jsme se zástupci Makra, Whirpoolu a Kotányi, tak třeba z toho jednou budete mít i něco vy :)



Najednou jsem si ale uvědomila, že už je 6 hodin a celá akce musí končit. Většina lidí už byla pryč, a tak jsem poděkovala Flo a vyrazila domů také. Společně s Martinou jsem popojela 1 stanici, pak nasedla na metro a hurá směrem domů. Řeknu vám, dostala jsem tolik dárků, že jsem to sotva unesla. Navíc jsem ještě vezla krabici se svým dortíkem, takže jsem asi vypadala na to, že chystám pěkně bujarou party (ano, paní v metru se mě i zeptala, pro kolik lidí to bude). Musela jsem působit trochu směšně, když jsem nastupovala do autobusu s dortem a 3 taškami, ale byla to zábava. Dokonce i dortík vydržel.

Domů jsem přijela opravdu nadšená a odpočatá. Doufám, že se konference bude příští rok opakovat a že se tam třeba potkám i s někým z vás.


Ano, tohle všechno jsem vláčela skoro až do jižních Čech. Kromě dortů a vývaru mi udělal radost například hrneček od Zomato, mlýnky s kořením od Kotányi a černá zástěra od Whirpool. Obrovská taška od Marka skrývala spoustu dobrot jako olivový olej, čerstvý rozmarýn či láhev vína, díky které jsem budila podezření oslavence.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Illumináti Illumináti | Web | 23. března 2015 v 20:33 | Reagovat

wow
         such článek
     very FoodBlok
  much fotky

2 Zrza Zrza | Web | 23. března 2015 v 20:56 | Reagovat

z tohto článku som začala byť hladná :D kurňa, tam muselo byť super, ja milujem jedlo :D

3 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 23. března 2015 v 20:57 | Reagovat

Z řádčí i meziřádčí úplně tryská nadšení!:)

Konečně vývar vypadá dost sexy!

Od Fiskars si už od svách 13 let přeju sekyrku :)

S čím jsi na workshopu jak psát recepty nesouhlasila?

Sluší ti to :)

4 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 24. března 2015 v 17:52 | Reagovat

Úplně z toho cítím to tvé nadšení! :) Muselo to být skvělé a jistě velmi přínosné. Mluvit o blogu je vždycky těžké - přeci jen jsi skrz internet někdo jiný, než ve skutečnosti. Nevím, jak třeba působím já, ale nemyslím si, že úplně reálně. :D (v nějakých případech).
To potahování dortů je zajímavé, ale nevím, jak bych to uměla. Asi přenechám tuhle zálibu babičce... :)

Mimochodem, já myslela, že jsi vzhledem k bydlišti středočeská? :)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. března 2015 v 17:22 | Reagovat

[2]: :) Bylo.. tak třeba příště

[3]: Sexy byl dost, česnečka z něj moc dlouho nevydržela :) A sekyrku jsem si vždycky přála taky, jenže když jsem jednou přijela s useknutým prstem, utli mi tipec :) Tak úplně jsem třeba nesouhlasila s tím, že psát recept v 1. os. mn. čísla je přežité. Upřímně si nedokážu představit, že bych to psala jinak. Ale tak, ještě to asi sama se sebou proberu :) A dík

[4]: No, já spíš nedokážu definovat tu svoji identitu jako blogerka. V reálném světě jsem studentka, dcera, kamarádka a kuchtička... a v těhle rolích člověk ví, co má dělat. Ale v pozici blogové asi žiju ještě málo :)
Potahování dortů bylo super! Když u někoho vidíš, jak se to dělá, jde to skoro samo :)
Bydliště jsi prokoukla.. ;) Chtěla jsem aby to znělo trošku dramatičtěji a navíc jihočeská opravdu skoro jsem - Sama sebe vnímám víc jako Jihočešku (děda odtamtud pochází, často tam jezdíme a když bych měla říct, zda Mělník, Kladno, Beroun nebo Budějovice, Písek ... tak je to prostě jih :)

6 Tina Tina | 27. března 2015 v 20:34 | Reagovat

Díky za report. Ty workshopy o potahování a carvingu by mě hrozně lákaly:)

7 Van Vendy Van Vendy | Web | 27. března 2015 v 21:23 | Reagovat

Skvělá fotoreportáž a skvělá akce, je vidět, že jsi se nenudila, počítám, že bych se taky nenudila- tolik věcí k zažití, tolik informací a novinek. Zaujaly by mě asi ty kuchyňské přístroje a roboty, ale i přednáška ohledně psaní kuchařek.
Přežitek psát v první osobě množného čísla? Moc možností na výběr není - buď psát staticky (uvařit, navážit, vyndat z trouby) - jo, staticky, to je můj výraz, oficiálně je asi jiný - nebo v ich formě (uvařím, upeču, navážím), nebo ten třetí. A co je na tom špatného, vlastně to znamená, že se kuchařka ztotožňuje se všemi čtenáři.
Ale to je jen detail. Kruci, děvčico, vyrobilas mi chutě. Je půl desáté a já mám chuť si jít umíchat vločkovou směs s jogurtem!

8 Ježurka Ježurka | Web | 28. března 2015 v 16:55 | Reagovat

Já vidím, že jsi byla zapřažená celý den a ty píšeš, že jsi přijela odpočatá, to tedy smekám. Moc ti ty krásné zážitky i dárky přeji, protože je vidět, že u tebe nic nezapadne. Už se těším na další tvoje "umění"

9 Terez (Sweet Melange) Terez (Sweet Melange) | Web | 28. března 2015 v 19:40 | Reagovat

Jůů, to musel být boží den! Něčeho podobného bych se taky ráda někdy zůčastnila, ty přednášky zní dost zajímavě! :) A skvěle napsané! Měj se krásně! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.