Rizoto natural se zeleninou a tofu

28. února 2015 v 13:44 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Jsem opravdu ráda, že mám doma tolik kuchařek, kolik mám. Ani málo, ani moc. Zároveň mám také radost, že nepatřím k těm, které kuchařky jen kupují, ale že z nich také i vařím. Recept, který bych vám dneska ráda ukázala, je z BioAbecedáře Hanky Zemanové, který už nějakou dobu doma mám a který mě stále překvapuje. Toto rizoto je ve své podstatě zdravé, představuje alternativu pro vegetariány, ale především chutná opravdu skvěle. Pokud, stejně jako já, občas zavítáte do zdravé výživy, je možné, že jste se s něčím podobným už potkali. Dnes totiž ochutnáme sladko-slanou-zázvorou kombinaci, která vyráží dech.



Časová náročnost: asi 1 hodina
Počet porcí: 4

Potřebujeme:
250 g kulatozrnné rýže natural v suchém stavu
olivový olej
2 cibule - moc pěkně vypadá cibule červená
3 mrkve
1 menší brokolice (případně pórek)
1 balení uzeného tofu (prodává se v DM, v supermarketech, ale asi nejlevněji vyjde ve zdravé výživě)
sůl
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce agáve sirupu (případně jiného sladidla)
kousek zázvoru
oblíbené oříšky či semínka

Postup:
1.) Nejprve ze všeho připravíme rýži. Naturální rýži je třeba vařit déle, proto jí uvaříme zvlášť, abychom spolu s ní nerozvařili zeleninu. Rýži propláchneme v cedníku a pak ji v kastrolu opražíme na troše oleje. Zalijeme vodou (na 250 g rýže zhruba 750 ml vody) a necháme vařit, dokud se všechny voda nevyvaří.
2.) Cibuli, mrkev a brokolici očistíme a nakrájíme na malé kousky. Brokolici rozdělíme na malé růžičky. V pánvi wok rozehřejeme trochu oleje a pomalu zeleninu opékáme. Přidáme na jemno nakrájený zázvor a osolíme. Zeleninu opékáme asi 10 - 15 minut v závislosti na tom, jak moc měkkou ji chceme. Čím menší kousky, tím rychleji zelenina změkne.
3.) Když je zelenina téměř hotová, přidáme k ní na malé kostičky nakrájené tofu. Ještě chvilku opékáme a pak přisypeme uvařenou rýži a společně prohřejeme.
4.) Nakonec dochutíme sojovou omáčkou a agáve sirupem. Cílem je sladko-slano-zázvorová chuť, která se hodně podobá tomu, co často vaří ve zdravých výživách. Úplně nakonec přidáme oříšky/semínka a můžeme podávat.


Dobrou rizotovou :)

Inspirace: BioAbecedář Hanky Zemanové


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 28. února 2015 v 19:21 | Reagovat

Už jsem sem určitě několikrát psala, že rizoto je mé oblíbené jídlo, protože si ho můžeš udělat úplně přesně na míru svým chutím, fantaziím... :) Tohle taky nevypadá špatně. ;)

2 Sabča Sabča | Web | 28. února 2015 v 21:39 | Reagovat

hezký blog, zvu tě na svůj :-)

3 Van Vendy Van Vendy | Web | 7. března 2015 v 18:43 | Reagovat

Za pokus by to stálo. Jen bych si musela nakoupit všechny ty ingredience. Což není zas takový problém...
Jinak, k vaření rýže, jsem se naučila vychytávku. Když dávám vařit rýži, tak na ni přisypu trochu mražené zeleniny (výběr dle vlastního gusta). Jak se rýže vaří, vaří se i zelenina a ušetří se jeden hrnec.Navíc je tou zeleninou rýže kapku ochucená... :-)
Tofu jsem neměla aspoň deset let. Takže, mohla bych zkusit i tuhle variaci.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.