Kuřecí čína s rýží

12. února 2015 v 13:21 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Kdysi dávno, když jsem s vařením začínala, jsem narazila na velmi lákavý recept na Kung Pao. Za velkého stresu a s co největší snahou o přesnost jsem uvařila dvě porce poměrně dobrého jídla. Byla jsem na sebe pyšná. Dnes je to už několik let, co tuhle čínu pravidelně dělám, nejčastěji když potřebuji rychlou večeři pro návštěvu, a zatím vždy sklidila úspěch.

Množství surovin je bráno dost od oka, záleží, jak moc máte rádi pálivé, zda chcete hodně omáčky, nebo naopak pouze masovou směs atd.



Časová náročnost: 30 - 45 minut
Počet porcí: 3 - 4

Potřebujeme:
2 kuřecí prsa
olivový olej
5 lžiček kukuřičného škrobu
sojová omáčka (hodně)
ústřicová omáčka (asi tak 1 - 2 lžíce)
1 lžíce vinného octa
cukr
mleté chilli (kdo má rád, volí čerstvé)
mletý zázvor
česnek
1 paprika
1 velký pórek / 5 hrstí nakrájeného pórku
(2 hrsti nesolených kešu ořechů či arašídů)
sůl, pepř

rýže

Postup:
1.) Nejprve dáme vařit rýži dle návodu na krabičce.
2.) V pánvi wok rozpálíme po dně olivový olej. Kuřecí prsa nakrájíme na malé nudličky a vhodíme do rozpáleného oleje. Zasypeme troškou soli (opravdu jen maličko) a zasmahneme. Když je maso zatáhlé, přidáme 2 lžičky kukuřičného škrobu, zastříkneme vydatným množstvím sojové omáčky a pár kapkami ústřicové omáčky. Přidáme 1 lžíci vinného octa a dle chuti cukr. Nakonec přidáme špetku mletého chilli, špetku zázvoru a česnek opět dle chuti (myslím, že 1 stroužek je tak akorát).
3.) Papriku nakrájíme na tenké nudličky a pórek na kolečka. Oba druhy zeleniny dáme na pánev k masu a krátce restujeme. Po chvíli podlijeme trochou vody, přidáme zbylé 3 lžičky škrobu a případně i sojovou omáčku. Vaříme, dokud není zelenina měkká. Podle potřeby dochucujeme omáčkami, solí, cukrem či octem. V případě, že se nám zdá šťáva málo hustá, přidáme trochu škrobu. Pokud naopak šťávu nechceme, nepřidáváme tolik vody ani škrobu.
4.) Úplně na závěr můžeme přidat oříšky - kešu, arašídy, ... Pokud je třeba, dochutíme.
5.) Podáváme s kopečky rýže.

Dobrou čínskou :)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 missneverfree missneverfree | E-mail | Web | 12. února 2015 v 13:43 | Reagovat

Někdy se stavím na večerní návštěvu... :D

2 Illuminati Illuminati | Web | 12. února 2015 v 13:43 | Reagovat

such a kuře
               wow
     much rýže
                 very mňamka

3 Bloud. Bloud. | Web | 12. února 2015 v 14:33 | Reagovat

Taky jsem se zacala inspirovat u koko:) na ustricovou omacku jsem jeste nenasla odvahu :)

4 Lauralex Lauralex | Web | 12. února 2015 v 15:43 | Reagovat

No výborně a mám hlad. A to jsem měla čínu předevčírem. Děkuju moc, fakt. :D

5 DaG DaG | Web | 12. února 2015 v 16:43 | Reagovat

Mňam! Včera jsem dělala tofu-čínu a naši milovanou pečenou rýži - je skvělá! Osmahnu cibulku na troše olivového oleje, pak nasypu suchou rýži - 1 díl (miluju jasmínku nebo basmati), chvilku restuju a až se rozvoní, zaliju 1,5 dílem vody, osolím. Přiklopím a dám do trouby. Na 150-180, až se voda vydusí, je hotovo. Je skvělá! :-)

6 Marja Virtanen Marja Virtanen | Web | 12. února 2015 v 17:41 | Reagovat

No teda, to vypadá hodně dobře, dostala jsem na tu čínu úplně chuť :D

7 Elwin Elwin | E-mail | Web | 12. února 2015 v 17:48 | Reagovat

*utírá si sliny* miluju čínu a tohle vypadá absolutně božsky!!!

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 12. února 2015 v 21:55 | Reagovat

[1]: Inu, proč ne? :)

[2]: :)

[3]: Ale! Tolik strachu bych do Blouda neřekla! :) Co třeba nové předsevzetí?

[4]: Rádo se stalo.

[5]: Podobně vypadal i recept u Koko, ale já se pořád rýže bez sáčku trochu bojím. Ale nalákala jsi mě. Jasmínovku mám doma, tak to zkusím příště dle tebe :)

[6]: Tak šup do kuchyně :)

[7]: Děkuju :)

9 Amelie Amelie | Web | 13. února 2015 v 15:57 | Reagovat

Děláš mi chutě, čínu já můžu.

10 Maky Maky | Web | 13. února 2015 v 19:04 | Reagovat

Jé dostala jsem z toho hlad. :D

11 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 14. února 2015 v 12:20 | Reagovat

Já mám strašný problém, že mi vůbec nechutná vařená/pečená zelenina. Jsem sice zeleninová, ale mám radši čerstvou nebo dušenou. Takže čína mi moc nejede. Nicméně vypadá to skvěle.

12 Van Vendy Van Vendy | Web | 14. února 2015 v 23:26 | Reagovat

Čína je zlatá, už proto, že je tak variabilní... Zkoušela jsem i sojové nudličky nebo kostky a kupodivu mi víc chutnaly s těstovinami než s rýží.
Tvoje meníčko vypadá lákavě!

13 Tina Tina | 16. února 2015 v 18:29 | Reagovat

Jak chutná ta ústřicová omáčka a kde se dá koupit? Trochu se jí bojím, ale jinak bych receptik ráda vyzkoušela:)

14 Magdaléna Magdaléna | Web | 16. února 2015 v 20:33 | Reagovat

[9]: :)To jsme dvě

[10]: To je správný!

[11]: To je škoda. Já tepelně upravenou zeleninu také dlouho neměla ráda. :)

[12]: Děkuju. Nudle někdy také vyzkouším :)

[13]: Jak chutná... no... výrazně. Je to podobně nedefinovatelná chuť jako u sojovky. Zvýrazní to chuť, možná je to maličko nasládlé. Každopádně když to napoprvé zkusíš bez ní, svět se nezboří :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.