VDP - Koblihy (67)

25. ledna 2015 v 5:37 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: PO BABIČCE
Strana: 39

Jsou jídla, o kterých už z principu nevěřím, že se mi povedou. Patří mezi ně jakýkoli patrový dort, sachr, UHO, jahodové knedlíky a právě koblihy. Jenže stala se asi někde chyba a ony se povedly. Protože je právě období masopustu, je tradicí dělat na venkově koblihy (nebo by se mi alespoň líbilo, kdyby to tradicí bylo), a tak jsme pořádnou dávku spáchaly i s babičkou (babička koukala, já poskakovala kolem plotny) a šlo nám to skvěle.



Předpis v kuchařce je na 20 koblih a já si říkala, že by to mohlo být tak akorát. Jenže babička namítala, že půl kila mouky je moc málo a že mám udělat z kila, tak jsem se podřídila. Ve finále bylo koblih něco kolem 60 plus různé zbytkové tvary. A nezbyla ani jedna. Na chudáka Pekelníka se ani nedostalo.

Kynuté těsto se opravdu povedlo a krásně "rostlo" (jsem zvyklá na náš recept, tak jsme měla trochu strach, že tenhle nebude fungovat). V kuchařce je návod opravdu dobrý a stručný, takže si myslím, že by se koblihy měly povést hned napoprvé. Ve zkratce řečeno se vykynulé těsto rozvalí na celkem slabou placku, ne polovinu se naznačí kolečka skleničkou, doprostřed se dá lžička marmelády a druhou polovinou se to překlopí a vykrojí. Syrové koblížky se nechají na valé vykynout, pak se otočí a znovu otočí a už putují do kastrolu s rozpáleným olejem. Je důležité, aby byl oleje velká vrstva a aby byl opravdu rozpálený. Zároveň by se ale nemělo smažit na příliš velký plamen, aby se koblihy nepálily a nebyly syrové. Já vím, zní to trochu jako alchymie, ale tak složité to nebylo. Navíc jsem stálou teplotu pomáhala udržovat pokličkou, jak je psáno v kuchařce.

Suma sumárum se musím pochválit. Koblihy byly výborné, snědly se do poslední a vypadaly opravdu jako koblihy. Běhala jsem kolem nich jenom něco pod 3 hodiny, takže nic, co by nešlo psychycky zvládnout (pokud by se smažilo v uvedeném množství). Recept je fajn a nebojím se ho doporučit k vyzkoušení.


Máte rádi koblihy? Já třeba ty kupované vůbec.
Existuje nějaké jídlo, na které byste si asi netroufli?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 25. ledna 2015 v 10:18 | Reagovat

Je zvláštní, že já koblihy až tak nemusím. Cítím z toho právě tu mastnotu a to mě odpuzuje. Nicméně třeba takové koblihy z Lidlu (jsou to vůbec svým složením koblihy? :D) v nouzi ujdou. :)

2 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 25. ledna 2015 v 11:29 | Reagovat

Vypadají výborně. My jsme s klientama pekli akorát "koblihy" od Hrušky, ale chuťově to byly spíš buchty :)

3 Aailyyn Aailyyn | Web | 25. ledna 2015 v 14:16 | Reagovat

Já sladké nemusím, ale jsi šikovná. :-)

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 25. ledna 2015 v 14:25 | Reagovat

Koblihy - to si vždycky vzpomenu na dr. Vlacha.

5 Van Vendy Van Vendy | Web | 25. ledna 2015 v 19:32 | Reagovat

Koblihy, čas od času, mám moc ráda. Pěkně vysmažené ve vysoké vrstvě tuku. Když je dobře rozpálena, ta mastnota se nedostane dovnitř do koblihu, ale zůstane hezky na povrchu.
My jsme dělali koblihy trochu jinak - jen vyváleli takové kouličky a vysmažili, bez plnění.
A pak jsme vyšlehali jeden-dva bílky s cukrem a vmíchali trochu zavařeniny. Dali do misky a těmi koblihami jsme sněhovou směs nabírali a jedli. Zkus, je to výborné!
A babička má pravdu, je lepší v tomhle případě zadělat s víc moukou, zvlášť pokud je vás v rodině víc. Rozpalovat tolik tuku kvůli dvaceti kouskům, to snad nemá ani cenu.
Koblihy vypadají moc dobře a chutně.

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. ledna 2015 v 7:20 | Reagovat

[1]: Já je taky nerada (tu kupovanou jsem měla naposledy snad někdy na prvním stupni), ale tyhle mi kupodivu tak mastné nepřišly. :) Byla jsem poučena, že když se dá do těsta alkohol, tolik se nenacucají :)

[2]: :) o Hruškovi mi ani nemluv... Celé Vánoce jsme se snažily bavičce vysvětlit, že jeho kuchařku opravdu nepotřebuje, že pribiňáčka jí umíchám z hlavy a nadívané kůžičky nikdo jíst nebude ;)

[3]: Ani já (občas :D). Děkuju :)

[4]: S tím se plánuju také někdy setkat :)

[5]: Děkuju za pochvalu. To co popisuješ mi zní podobně jako vdolečky (měla jsem na návštěvě a bylo to skvělé) :)

7 Teeda Teeda | Web | 28. ledna 2015 v 23:20 | Reagovat

[6]: / 2
:D :D :D jejda :D

No a plnila si je? Já na to mám takovou vtinou velikou injekční stříkačku a pěchuju je marmeládou a všechno kolem je ták zapatlaný včetně mě... :)

8 Tina Tina | 31. ledna 2015 v 14:09 | Reagovat

Já radši dělám vdolky, protože se nemusí plnit a namažou se až usmažené. Když jsem zkoušela koblihy, marmeláda mi při smažení dost utíkala. Nějak jsem asi ještě nepřišla na to, jak docílit toho, aby zůstala uvnitř:))
Netroufla bych si na makronky. Zatím:)

9 Lauralex Lauralex | Web | 8. února 2015 v 21:11 | Reagovat

Jo, tak ty jsou famózní.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.