Dýňové rizoto

12. listopadu 2014 v 20:18 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Už je to nějaký čas, co jsem si zamilovala italské rizoto. Nedělám ho sice úplně přesně, často vynechávám víno a někdy místo rýže používám pohanku, ale přesto je vždy skvělé. Oproti tomu českému je víc krémové a trochu voňavější. Rizoto, které dělám nejčastěji v sobě obsahuje mrkev a nic víc, nebo cuketu a nic víc. Teď na podzim jsem ale objevila jejich bohatšího sourozence a můžu prohlásit, že kombinace dýně a řapíkatého celeru má mnoho do sebe.

P.S. Nenechte se zmást tím, že je v receptu skoro víc ingrediencí na dezert než na hlavní jídlo, budete příjemně překvapeni :)



Časová náročnost: 1 hodina (se vším všudy, nejvíc času zabere krájení)
Počet porcí: 4

Potřebujeme:
900 g oloupané dýně (libovolného druhu), nákrájené na kostičky
olivový olej
sůl, pepř
1 lžíce medu
1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru (chtě nechtě používám bujón)
1cibule
2 řapíky celeru
kousek zázvoru - velký asi jako palec
250 g kulatozrnné rýže (arborio)
šťáva z citrónu
hrst bylinek
3 vrchovaté lžičky mascarpone

Postup:
1.) Troubu předehřejeme na 220°. Dýni zbavíme slupky a nakrájíme na asi centimetrové kostičky.
2.) Nakrájenou dýňi rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme 2 lžícemi oleje. Osolíme, opepříme a dáme péct do trouby na 15 minut. Po 15 minutách ji vyndáme, zakápneme lžicí medu a pečeme dalších 15 minut.
3.) Mezitím si dáme vařit vývar, nakrájíme cibuli i řapíkatý celer.
4.) Cibulku opékáme v kastrolu na troše oleje asi 2 minuty, pak přidáme kousky celeru a ještě asi minutu opékáme. Pak natrouháme zázvor a přidáme ho do kostrolu, ihned poté vsypeme rýži a promícháme, aby se všechna zrnka obalila.
5.) Rýži postupně podléváme vývarem - přidáme jednu sběračku, až když se předchozí téměř vstřebá. Takto ji podléváme asi 15 minut, dokud nezměkne a dokud nespotřebujeme všechen (většinu) vývar.
6.) Hotovou rýži dochutíme solí, případně pepřem a přidáme trochu citrónové šťávy. Vsypeme do ní hrst bylinek, a upečenou dýňi. Na závěr přidáme mascarpone a zamícháme.

Dobrou rizotovou :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lauralex Lauralex | Web | 12. listopadu 2014 v 21:13 | Reagovat

Dala bych si, dala.

2 Joina Joina | Web | 13. listopadu 2014 v 6:01 | Reagovat

Dýňové rizoto? No jaké napady ještě neznám. Já znám dýni na sladko, ale hmm  mohu i tohle vyzkoušet.

3 Strange Strange | Web | 15. listopadu 2014 v 18:14 | Reagovat

Mmmm dýně :) Kdybych měla dýni vyzkoušela bych.

4 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 16. listopadu 2014 v 16:10 | Reagovat

Já rizota podle kuchyní nečlením, prostě uvařím rýži nebo bulgur a smíchám to se všemožnou zeleninou podle zásob a chuti, někdy třeba se sýrem, masem nebo zajímavým kořením. Variantu s dýní jsem ještě nezkoušela, ale jelikož je stále ještě dýňová sezóna, dá se to napravit. :-)

5 Adele • hers.blog.cz Adele • hers.blog.cz | Web | 16. listopadu 2014 v 22:36 | Reagovat

Mňam, mňam, no jo, hezky tématicky dýňové :) Já dělám rizoto zásadně na cibulce se šunkou a polévkovým kořením, zeleninkou. :D je to prostě moje oblíbené ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.