VDP - Švestková povidla (63)

10. října 2014 v 22:58 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: ZAVŘUJU
Strana: 148

Tak a je to tu! Nastal legendární okamžik, kdy jsem provařila celou jednu kapitolu z kuchařky. Paradoxně je to ta, která mě na první pohled zaujala nejméně - Zavařování. Nevím, asi je to tím, že vše, co zavařujeme je sezónní a podléhá rychlé zkáze, ale vždycky jsem věděla, že danou surovinu musím zavařit právě teď, nebo budu muset čekat do příštího roku.



Povidla se u nás těší velké oblibě - zejména u mě a u dědy. O to větší ironie je, že je naposledy zavařovala moje prababička a od té doby nikdo. Z velké části je to dáno tím, že na naší zahradě je švestka pouze jedna a to téměř seschlá. V obchodech aby člověk také pohledal, protože je to všude samá bluma a ringle.

Když nám ale letos známý navrhl, že přiveze plný košík, zajásala jsem v duchu i nahlas a už se těšila, jak budu povidlit.

Recept je velmi nenáročný, švestky jsem si večer připravila do cukru a octa a druhý den chvilku povařila a šoupla na několik hodin do trouby. Mezitím jsem si dělala svoje věci (psala důležité zprávy o Kazachstánu a tak), poté švestky vyndala, rozmixovala, přelila do sklenic a bylo hotovo. Samozřejmě, že to nebylo tak rychlé a byla jsem ulepená, ale komu by to vadilo?

Trochu povidel, co se už nevešlo do sklenic, jsem si nechala sestydnout na talířku a můžu vám říct, že jsou opravdu povedená. Spolu s meruňkovým džemem je to asi nejlepší recept celé kapitoly.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Joina Joina | Web | 11. října 2014 v 8:02 | Reagovat

Mňam povidlí :)Uplně cítím ty buchtičky.

2 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 11. října 2014 v 14:09 | Reagovat

Upřímně nechápu, jak někdo může ohrnovat nos nad povidly.  Miluju je. :)
Páni, v VDP jsi už dost pokročila. Kdy myslíš, že budeš finišovat? :D :)

3 Eliška Eliška | E-mail | Web | 11. října 2014 v 14:17 | Reagovat

Občas sleduji seriál paní Dity, ale nikdy jsem na vaření moc nebyla a ani mi to nejde, takže to přenechám jiným - třeba profesionálovi jako jsi ty :-D.
Povidla... No, když mám na výběr, vyberu si něco jiného, ale nejsou špatná, spíše průměr - u mě :-D.
Já myslím, že to vypadá skvěle - my jsme zavařovali nedávno o prázdninách a bylo to jednou a naposledy :D. Nějak jsme do toho dali moc cukru... :D :D. To byla celodenní práce na nic :D.
Každopádně, tobě se to opravdu povedlo - jen tak dále!

4 Vendy Vendy | Web | 11. října 2014 v 21:44 | Reagovat

Povedlo se, gratuluji! Vyrobit dobrá povidla není zas tak lehké, i když existuje několik receptů, které lehce vypadají. A vidíš, můžeš převzít štafetu po babičce a zavařovat.
Přeji dobré pochutnání na domácích povidlech.

5 Adele • hers.blog.cz Adele • hers.blog.cz | Web | 12. října 2014 v 19:15 | Reagovat

My s mamkou dělaly do svatebních koláčků nedávno povidla podle jakési sto let staré kuchařky a mňam, také se povedla... ale tenhle recept bude určitě také skvělý a jelikož jsem majitelem kuchařky, rozhodně ho příště vyzkouším :) povidla jsou totiž snadná a dobrá.

6 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 12. října 2014 v 19:38 | Reagovat

Mají moc hezkou barvu :) Nad komentářem č. 1 jsem taky zacejtil plněný buchty, óóch... :D
Btw v tom není žádný koření? Moje babka taky dělávala povidla a myslím, že do toho dávala hřebíček, nový koření a tak...?

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. října 2014 v 17:28 | Reagovat

[1]: Budou taštičky :)

[2]: Taky je miluju. No, ráda bych to dokončila do léta (tj. po 2 letech), ale asi se to protáhne. Ty nejlepší recepty jsem už vyzkoušela a teď přichází to, co buď nemám tolik ráda, a nebo je to složité na postup a suroviny. Navíc ta maturita...

[3]: Nejsem profesionál, ale pochvaly si vážím. Seriál od Dity moc nemusím, ale je to dost tím, že jsem značně netelvizní.

[4]: Děkuji. Zavařování mě celkem baví, jak zjišťuju.

[5]: Téda, 100 let stará kuchařka - to musí být pocit podle ní vařit :)

[6]: Děkuju! Je v nich ocet, skořice a rum :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.