Snídaně u Florentýny - recenze

20. října 2014 v 19:53 | Magdaléna |  Recenze kuchařek
Spousta věcí se děje náhodou, a tak se stalo, že jsem si jednoho dne, kdy jsem byla nemocná, přečetla, že Jana Florentýna Zatloukalová nabízí svou nejnovější kuchařku ke zrecenzování. Ozvala jsem se záhy, Florentýna moc mile odpověděla a do několika dnů jsem už listovala kuchařkou.

Snídani u Florentýny mám doma už asi měsíc, prolistovala jsem ji zepředu i zezadu, uvařila nespočet receptů a na další obrovskou várku se ještě chystám. Co bych ale ráda udělala už teď, je přiblížení této kuchařky vám. Loni jsem tu povídala o první kuchařce této autorky a nyní bych vám ráda ukázala tu (prozatím) poslední.

Nenechte se ovšem zmást názvem, Snídaně rozhodně není jen o snídaních!



Věděla jsem, že vyšla kuchařka, jejíž název i podoba mi byly hodně sympatické, ale zároveň jsem si také myslela, že tuhle knížku nijak zvlášť nepotřebuju. Pravidelně snídám, svačiny nosím obrovské a dle pohledu na krabičky ostatních si troufám tvrdit, že ty moje patří k těm originálnějším. Když se ale naskytla možnost kuchařku získat, neváhala jsem a dnes jsem ráda, že ji mám.

Snídaně u Florentýny pokračuje v konceptu Kuchařek pro dceru. Je adresována mladým dívkám a ženám, s mateřským citem jim radí a ukazuje spoustu cest, jak dané jídlo uvařit i jinak. Stejně jako předchozí, je i tato kuchařka členěná na etudy, ovšem na rozdíl od Kuchařky pro dceru, kde se mi dělení zdálo poněkud chaotické, jsou zde etudy více než vhodně uspořádané. Základní koncept tvoří 4 velké kapitoly - snídaňová, svačinová, obědová a brunch - které se dále dělí na etudy menší. Florentýna nás například seznamuje s tím, jak uvařit několik druhů obilných kaší, předkládá nám své oblíbené pekařské kousky, radí, co si zabalit na oběd do krabičky, ale nezapomíná ani na nápoje.


Na kuchařkách od Florentýny se mi kromě toho, že nelžou a radí s citem, líbí i to, že dávají prostor pro vlastní fantazii. Florentýna nám předloží recept, ale ve většině případů dodává i několik obměn, případně upozorní, že obměny zde rozhodně na místě nejsou. Není to tedy takový typ kuchařky, u kterého ztroskotáte na tom, že vám chybí nějaká surovina.

Velkým, a dle mého, celkem skrytým přínosem kuchařky, je její nereceptová část. V předmluvě každé kapitoly se můžeme dozvědět něco o zdravé výživě, o tom, co je pro nás prospěšné a kolik bychom toho měli sníst. Vše je (na rozdíl od mnoha jiných publikací) podáno srozumitelně, ale ne nedostatečně. Florentýna nás nezahlcuje počtem kalorií, ale řekne nám, jak je dané jídlo zhruba energeticky náročné. U každého receptu můžeme najít symboly, které ukazují, jak moc bychom daný den měli "běhat" - 1 střevíček = pokrm pro líný den; 3 střevíčky = jídlo na perný den. Symboly jsou nicméně asi tím, co mě na knize rozesmutňuje nejvíc, protože vždy mám největší chuť na to, co má u sebe střevíčky tři. Pro ty, co si pamatují z hodin chemie alespoň to, co já (to znamená nezbytné minimum), jsou zde navíc i zajímavé informace o roli sacharidů, o trávení a spalování tuků.

Co mě na kuchařce baví ze všeho nejvíce je její grafická a podoba a hry se slovy. Kniha je nafocena ve stylu Snídaně u Tiffanyho, většina receptů je doplněna fotografiemi, které ale nepůsobí přespříliš vyumělkovaně, a celkově je kuchařka velmi líbivá a přehledná. To, co se u kuchařek tak často nevidí, je ale cit pro jazyk a nespočet slovních hříček a narážek, které, alespoň mně, dokážou vykouzlit úsměv na tváři. Už jen úvod k etudě s kašemi by mohl sloužit jako předmluva k publikaci o kráse českého jazyka.


Navzdory všem výhodám (a kuchařským jistotám ;-) ) jsou ze všeho nejdůležitější recepty. Asi nejvíc oceňuji pestrý výběr jídel - ať už extrémně zdravé, normální, hříšně sladké, masové, či slavnostní. Každý si přijde na své, a když spočítáme, kolik variací každé jídlo má, můžeme si slušně vystačit na několik let, aniž bychom se opakovali.

Zatím jsem vyzkoušela jahelnou kaši, kterou jsem ve školce z celého srdce nenáviděla, a musím konstatovat, že je moc dobrá (jen místo soli přidávám med). Také jsem vyzkoušela všechny druhy müsli, které v kuchařce jsou, ale nemohu se rozhodnout, zda bylo lepší čokoládové nebo kořeněné, a tak příště udělám rovnou oboje. Naproti tomu müsli bez cukru nebylo vůbec křupavé, stejně jako několik předchozích pokusů s jinými recepty.

Z dalších kaší jsem ochutnala i tu letní s chia semínky, která, si myslím, bude mou věrnou kamarádkou celé příští léto (protože v zimě mi studené do žaludku nedělá moc dobře). Jableční šneci z listového těsta byli dobré, ale doma jsou všichni zvyklí na štrúdl, takže nenadchli. Recept na dýňové máslo jsem už na blogu sdílela, protože mě chuťově velmi příjemně překvapilo.

Spousta báječných receptů ale v kuchařce ještě čeká. Rozhodně chci vyzkoušet domácí rohlíky i chléb, stejně tak piškoty a kokosové tyčinky. Lákají mne snad všechny slané koláče i saláty - ať už zeleninové či těstovinové. Zejména se těším na to, že si konečně začnu připravovat pořádné zálivky a nebudu se odbývat solí a olejem. Co se sladkého týče, měla bych se kotit, ale vím, že dýňové muffiny vyzkouším ještě tento podzim, stejně jako tuze lákavý francouzský jablečný koláč.



Co říci závěrem? Kuchařka mě moc překvapila, protože obsahuje nejen snídaně, ale i spoustu tipů na obědy do krabičky, které jdou připravit vcelku snadno a bez větší přípravy. Poradí vám, jak zbytečně nepřibrat a nejíst věci, co našemu tělo neprospívají. Nabízí velký prosto pro vlastní invenci, není dogmatická a může sloužit jako obří zdroj inspirace. Zároveň je krásně graficky zpracovaná, napsána s citem a co je asi nejdůležitější, obsahuje recepty, které budete mít chuť vyzkoušet ihned!


Znáte kuchařku Snídaně u Florentýny?
Máte ji doma?
Chtěli byste ji?

Co očekáváte od "správné" kuchařky, která se zaobírá dopolední stravou?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 20. října 2014 v 21:08 | Reagovat

O Snídani u Florentýny jsem už pochopitelně slyšela, ale nevlastním ji a pravděpodobnost, že se to změní, je mizivá, protože sama moc nevařím a když už, tak podle receptů na internetu nebo podle mamčiny kuchařky. :-)
Každopádně, pokud je to, jak říkáš, a Florentýna si hraje nejen s jídlem, ale i s jazykem, pak bych do ní někdy v budoucnu měla nahlédnout. :)

Recenze se ti moc povedla, je taková od srdce, skvěle ji doplňují fotky. :)

2 Barb Barb | 20. října 2014 v 21:14 | Reagovat

Vím o ní, ale nechtěla bych ji, kaše a spol. nejsou přímo mým šálkem kávy. Mám Kuchařku pro dceru, ale moje nejoblíbenější jsou její Hovory s řezníkem, textová část je skvělá, recepty taky. Konečně jsem pochopila, o čem to maso je. Víc kuchařek v podstatě nepotřebuju. :-)

3 Andrea Andrea | Web | 21. října 2014 v 17:43 | Reagovat

Jé jé jé tu jsem si přála! Tak přítel už má odpověď na otázku "Co chceš k Vánocům?" :D

4 Andrea Andrea | Web | 21. října 2014 v 17:53 | Reagovat

A na mých stránkách jsem Ti odpověděla na Tvé dotazy ohledně vysoké školy :)

5 Ježurka Ježurka | Web | 22. října 2014 v 17:26 | Reagovat

Tak já už žádnou kuchařku kupovat nemíním, stačí mi to, co umím, ale Kuchařku pro dceru jsme sháněly s dcerou pro vnučku loni na Vánoce. Ta se mi moc líbila, doufám, že se podle ní vnučka naučí vařit.

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 22. října 2014 v 22:16 | Reagovat

[1]: Děkuju za pochvalu. Určitě na kuchařku mrkni, jsou tam dobroty, které by tě určitě bavily :)

[2]: Na Hovory s řezníkem si brousím zuby už dlouho. A letos o Vánocích už to snad konečně vyjde! (I když znám lidi, co by jí asi potřebovali spíš jako dárek ode mě :D )

[3]: Taky to tak vidím. :) A děkuju moc, juknu na to hned zítra ;)

[5]: Budu držet vnučce palce. Je to dlouhá cesta, ale krásná.

7 Vendy Vendy | Web | 23. října 2014 v 11:14 | Reagovat

Docela ráda bych si ji přečetla, kuchařkami listuji ráda, a zvlášť takovými, kde je i nějaké povídání. Snídaně u Florentýny - sympatický název, ze kterého se dá usoudit, že jde o víc než o pár receptů.

8 Strange Strange | Web | 23. října 2014 v 12:59 | Reagovat

Přiznám se, že ač miluju vaření, většina kuchařek je mi zhola nesympatická, ale ta pro dceru vypadá na polici v knihkupectví docela sympaticky :) ale ani tato možná není k zahození.

9 Joina Joina | Web | 23. října 2014 v 19:03 | Reagovat

Hmm tak teď jsi mě nalákala, mám hlad a chuť zárověň. Kuchařku neznám, ale podle toho jak tu píšeš chtěla bych jí taky :)

10 Orida Orida | Web | 24. října 2014 v 14:29 | Reagovat

Wow.... To mi pripomenulo, že so ešte neobedovala.... M§amka!

11 Eva Eva | Web | 26. října 2014 v 12:10 | Reagovat

Kuchařku mám a můj vztah k ní během těch pár měsíců, co ji mám, prošel několika fázemi - nejdřív jsem z ní byla nadšená a přečetla ji jedním dechem jako detektivku, pak mě ale začly trochu štvát ty "střevíce" u každého receptu - jednak většina receptů má střevíce tři a druhak stejně nikde není psáno, jestli za 3 střevíce je celý koláč nebo jeho osmina atd. Takže mě ty přednášky o štíhlé linii spíš vadí. Ale teď jsem zase ve fázi, kdy jsem pár receptů vyzkoušela a většina z nich mi fakt chutnala, takže jsem ráda, že kuchařku mám :)

12 Ailin Ailin | Web | 29. října 2014 v 17:48 | Reagovat

O knížce jsem slyšela a jednou jsem na ni koukala v knihkupectví :-). Je moc krásná :-)

13 Adele • hers.blog.cz Adele • hers.blog.cz | Web | 30. října 2014 v 16:51 | Reagovat

Já mám kuchařku pro dceru, kterou jsem si zamilovala. Je napsána z citem, chápavě a srozumitelně, hezky zpracovaná a Snídaně u Florentýny mě hrozně moc láká. Asi to bude moje přání k Vánocům, dlouho jsem o ní přemýšlela a když jí ještě takhle vychvaluješ, určitě si jí pořídím :)

14 Em Age Em Age | Web | 1. listopadu 2014 v 11:37 | Reagovat

Dýňové máslo? To si musím přečíst ten článek o tom. :D
Kuchařka vypadá bezvadně. Líbí se mi její grafické zpracování.

15 bludickka bludickka | E-mail | Web | 3. prosince 2014 v 21:45 | Reagovat

Hodně se mi tahle tvá recenze líbí. Nedovedu si představit, že bych toho dokázala tolik napsat o kuchařce! Já bych užila nějakou bezmasou kuchařku, ale pro naprosté amatéry, kterým je potřeba všechno detailně vysvětlit. Neznáš nějakou takovou? :)

16 ovesná vločka ovesná vločka | Web | 3. května 2015 v 11:44 | Reagovat

Báječná recenze na mou nejmilejší kuchařku z poslední doby. Jak s oblibou tvrdím, dělám podle snídaňové kuchařky i večeře. A rohlíky (housky) můžu jen doporučit. Měla jsem z toho obavy, ale všechno jde rychle a jednoduše :-) a rychle nakládané okurky jsou klasika. Teď si jedu v zálivkách na saláty, holt je jaro :-)

17 Magdaléna Magdaléna | Web | 6. května 2015 v 21:23 | Reagovat

[7]: Povídání je na téhle kuchařce právě tím nejlepším :)

[8]: Tak jí aspoň prolistuj. :) Žila jsem v tom, že je pro mě zbytečná, ale vážně není.

[9]: Chtěj :)

[10]: :)

[11]: Střevíčky suše ignoruju. Co jiného mi zbývá? :)

[12]: To je.

[13]: Řekla bych, že to je přesně kuchařka pro tebe :)

[14]: Graficky se povedla daleko víc než Dcera :)

[15]: Zkusím najít. Ale mě dlouhé popisy většinou spíš rozčilují. Kdesi jsem ale narazila na "Rychlokurz vaření pro vegetariány"

[16]: Přesně tak! Zálivky zkouším všemožné a snažím se i salátovat. A na rohlíky se chystám :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.