Dýňové máslo podle Florentýny

18. října 2014 v 13:29 | Magdaléna |  Pomazánky
Je toho hodně - hodně práce, hodně dýní a taky potřeba hodně jídla. Na chodbě v bedničce se mi schovává několik dýní, které si říkají máslové a já stále přicházím na to, co všechno se s nimi dá dělat. A protože jsem v rámci testování nové kuchařky objevila i recept na dýňové máslo, nebylo na co čekat.

Pokud máte chuť na zajímavou a jemně krémovou pomazánku, je tohle volba přesně pro vás. Budete mít pocit, že jítě něco hříšně dobrého, ale přitom půjde o celkem zdravou pochoutku. Bonusem je navíc i to, že je velmi nenáročná na suroviny.



Časová náročnost: 15 minut +
Počet porcí: dostatečné (plná mistička)

Potřebujeme:
1/2 máslové dýně
1 lžička olivového oleje
špetka soli
4 lžíce másla

Postup:
1.) Troubu předehřejeme na 200°C. Polovinu dýně zbavíme vnitřních semínek a vlasnaté části a položíme ji na plech vyložený pečicím papírem. Nožem ji nařízneme křížem krážem, pokapeme olejem a osolíme. Necháme péct 40 minut, poté zmírníme teplotu na 170 a pečeme ještě 20 minut, nebo až dužina změkne.
2.) Upečenou dýni necháme chvilku vychladnout, ale ještě teplou ji zbavíme slupky (lžicí vydlabeme) a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme máslo a mixujeme, dokud není hmota hladká. Ochutnáme a pokud je třeba, dosolíme a znovu promixujeme.
3.) Hotové dýňové máslo uchováváme v lednici a konzumujeme jako každou jinou pomazánku.

Dobrou máslovou ;)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 18. října 2014 v 17:42 | Reagovat

Tak dýně nemám, ale ráda jsem se poučila. Jsi hodná, že se podělíš o info.

2 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 19. října 2014 v 9:36 | Reagovat

Tak to zkusím, nedávno jsem dělala polévku, tak toto by nemuselo být špatné :-)

3 Andrea Andrea | Web | 19. října 2014 v 14:53 | Reagovat

Vypadá to parádně, jen je mi líto, že na mě se doma usmívá dýně Hokkaidó :D

4 LinDa☮ LinDa☮ | Web | 19. října 2014 v 18:20 | Reagovat

Nátierku z tekvice som asi ešte nevidela :) Myslím, že je to dobrý nápad, lebo nátierky zo zeleniny mám rada.
A je extrémne jednoduchá, tak už len povedať mame, aby mi išla do záhrady nejakú tekvicu odtrhnúť :D

5 Adele • hers.blog.cz Adele • hers.blog.cz | Web | 19. října 2014 v 20:58 | Reagovat

Teda, tak to musí být vážně něco dobrýho :) Se zpracováváním dýní zatím moc zkušeností nemám, ale podle období bych měla začít :D

6 Teeda Teeda | Web | 29. října 2014 v 21:23 | Reagovat

Hodně jednoduché, hodně zajímavé ale kruci, vůbec se mi to na chleba nehodí. Asi je to o zvyku. :) A může být i jiná dýně než máslová?

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. října 2014 v 21:35 | Reagovat

[6]: A na chleba se mi to hodí právě moc, nečekala jsem, že to bude až tak dobré :) Ohledně jiných dýní právě nevím, ona ta máslová k tomu přímo svádí. Ale není problém upéct kousek Hokkaidó a ozkoušet :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.