VDP - Paštika s pepřem (59)

7. září 2014 v 7:40 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: PIKNIK
Strana: 112

Je málo jídel, která nejím, ovšem lečo, játra a paštiky patří mezi ně. Umíte si tedy asi představit, s jakým nadšením jsem dělala tuhle domácí játrovou paštiku.

Dělám si legraci, zas tak hrozné to nebylo, protože jsem jí připravovala jako dárek pro babičku. Babička není na sladké, a na dorty už vůbec ne, ale takové masové překvapení, to je přesně pro ní. Věděla jsem to, a tak jsem se rozhodla svůj odpor k játrům překonat a začít.



Dělala jsem z poloviční dávky (z půl kila kuřecích jater) a vynechala brandy, protože kupovat celou flašku za 300,-, abych tam kápla 40 ml mi přišlo jako vyhazování peněz. Ve výsledku jsem došla hned k několika poznatkům:

- Udělat domácí játrovku není až zas takový problém.
- Pasírovat půl kila jater přes malé sítko na čaj je debilita nejvyššího stupně.
- S brandy by to asi bylo krapet lepší, protože voda je pořád voda.
- Játra nejsou tak hnusná, jak jsem si myslela.

Pasírovala jsem to snad hodinu, celá špinavá, takže jsem často olizovala prsty. Po několikátém olíznutí mi už ta játra až zas tolik nevadila, asi jim dám v nejbližší době šanci. Také jsem to asi udělala krapet řidčí než to mělo být, ale tak co (alespoň se mi to pasírovalo o fous lépe).

Babička z paštiky doufejme měla radost, sama za sebe můžu říct, že to šlo pozřít i s odporem k játrům. A v mističce to vypadalo i celkem hezky. :)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 7. září 2014 v 9:10 | Reagovat

Nejsem sice úplný milovník jater, ale jsou fajn. Mám ráda játrové knedlíčky v knedlíčkové polévce, játra s rýží a paštiku taky můžu, i když pokud je možnost dát si něco jiného, obvykle zvolím variantu bez paštiky. (což není kvůli odporu k játrům, ale spíš z faktu, že v paštikách moc játrového nejspíš není :D). Babička určitě měla/bude mít radost! :)

2 Aailyyn Aailyyn | Web | 7. září 2014 v 14:41 | Reagovat

Játra teda osobně ráda mám. (I nepopulární játrovku, když to není UHO ze školní jídelny, je to překvapivě dobrý pokrm.) Alkohol by jí určitě dodal grády, stačilo by i víno.

3 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 7. září 2014 v 17:24 | Reagovat

Pastiky mam rad, jatrovou tez, ale uplne nejvic mi chutnaji zverinovy treba s lesnima plodama a tak, kupuju je na podzim a kolem vanoc, to je vzdycky svatek :-D :3 Uz asi sto padesat let chci udelat domaci kralici pastiku... az nekde v obchode objevim kralika, asi to konecne vyzkousim :-)
Tvoje vypada moc pekne, babicka mela urcite radost, jedly darky jsou stejne nejlepsi! :-D

4 Vendy Vendy | Web | 10. září 2014 v 20:02 | Reagovat

Mně se líbí tvoje popisky k meníčkům. Poznatky a tak... :-)
Známá dělala paštiku, která byla úplně boží. Kdybys chtěla zkusit pro babičku (a možná i někomu dalšímu) vyrobit, tak najdeš zde:
http://www.toprecepty.cz/recept/1792-pastika-z-kurecich-jater/
Fígl je, že se s nimi nemusíš pasírovat, jen je potom rozmixuješ.
A když ji naservíruješ nakrájenou na plátky a s brusinkami a opečenou bagetou, bude mizet rychlostí blesku.
Je fakt fantastická!
A taky kalorická bomba.
No ale jednou za rok, to se snad může... :-)
A z tvé paštiky měla babička natuty radost...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.