VDP - Nakládané okurky (58)

1. září 2014 v 16:12 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: ZAVAŘUJU
Strana: 156

Je to paradox. Když jsem kuchařku koupila a poprvé jí listovala, úplně nejméně zajímavá mi přišla kapitola Zavařování, ale dnes z ní mám navařeno asi nejvíc. Je to asi tím, že sezóna člověka nutí, protože koblížk ymůžete smažit kdykoli, ale nakládat okurky sotva 3 týdny v roce.



Jestli něco doma zavařujeme opravdu hojně, tak jsou tu okurky. Angažuje se v tom hlavně mamka, která má už asi 3 roky svou oblíbenou recepturu, jejíž součástí je i Bzenecký ocet. Sama za sebe si myslím, že pro chuť nejzásadnější je právě on, nicméně stále odpočítáváme přesný počet kuliček rozličného koření :)

Recept Dity se od toho máminého nijak zvlášť neliší, snad jen, že Dita do skleniček nepřidává skořici a její lák je o dost kyselejší než ten náš. A pak také záléváme okurky lákem studeným, protože, jak jsem se dověděla, těm horkým zalité se říká rychlokvašky a jsou určené k okamžité konzumaci.

Docela by mě zajímalo, zda zavařujete okurky i vy, protože mi přijde, že to moc domácností nedělá. Já osobně si neumím představit, že bych si kyselé okurky měla jít koupit. Vždyť ty chutě se navzájem tolik liší...


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 K. K. | E-mail | Web | 1. září 2014 v 16:35 | Reagovat

Když jsem byla malá, tak jsem okurky doma zavařovali. Bydlíme na pražskym sídlišti v králíkárně a mně to vždycky přišlo hrozně vtipný. Máma vytáhla takovej obrovskej plechovej sud a skleničky jsme pak nosili na balkon. Vždycky se to dělalo dlouho do noci a mně to hrozně bavilo (asi proto, že jsem mohla být tak dlouho vzhůru)...

Teď už nezavařujeme, ale domácí okurky máme od příbuzných.

2 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 1. září 2014 v 18:53 | Reagovat

Kdyz jsem byl malej, tak jsme zavarovali, mamincinejm okurkam se nejvic podobaly supermarketove Detske okurky.
Zavarovat budu muset zase zacit, protoze ty holandsky okurky se proste nedaji jist :-D Jsme ted v Praze, domu si vezeme par sklenic okurek :-)

3 missneverfree missneverfree | E-mail | Web | 1. září 2014 v 19:38 | Reagovat

U nás se taky zavařuje, nejste sami, neboj. :-D Okurkožroutům zdar!

4 Kiwi Zelená Kiwi Zelená | Web | 1. září 2014 v 19:42 | Reagovat

Mě ty kupované vůbec nechutnají.

Babička má zahradu na které okurky pěstuje a vždycky zavařujeme- je s tím sice práce, ale té chuti se nic nevyrovná. Vždycky roztopíme kotel v prádelně a pereme okurky ve veliké vaně. Babička uvaří lák a pak cpeme okurky do skleniček s kořením a nosíme je v košíku do kotle. Pak je naskládáme do sklepa a jíme celý rok.. :)

5 Zítra Zítra | Web | 1. září 2014 v 20:19 | Reagovat

ach, kéž bych měla co zavařovat!

6 DaG DaG | E-mail | Web | 1. září 2014 v 21:37 | Reagovat

Ahoj! Ano, taky zavařujeme, máma od nepaměti, já druhým rokem - a nutno říct, že sezatím celkem daří :-) A globálně uchovávání potravin na horší časy, možná jako jakejsi dávnej atavismus z dob lovců a sběračů, mne drží úplně nejvíc :-) - asi zase nafotím spižírnu :-) Tož jen tak dál! :-)
A ještě jednou - na Tvé půdě - moc děkuju za pohled. Pokud bys chtěla, můžem si je vyměňovat :-) (zrovna min. týden Ti uniknul zámecký z Duchcova :-))

7 PaPája PaPája | Web | 2. září 2014 v 15:39 | Reagovat

My nezavařujeme - nemáme co. :-) Ale máme pravidelný přísun okurek od babičky, ty jsou prostě nejlepší, v naší spíži snad nikdy nedojdou, protože babička je jedna velká vývařovna/zavařovna. :-)

8 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 2. září 2014 v 15:50 | Reagovat

Mmm, nakládané okurky mám ráda. :-) Kdysi jsme to dělali, ale teď je tahle činnost na strejdovi. Ani nevím, jak to dělá, ale okurky jsou vždycky skvělý. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.