Oreo "cheesecake"

26. září 2014 v 16:29 | Magdaléna |  Dorty
Když mi Pekelník řekl, že potřebuje dort pro kamaráda, měla jsem spoustu nápadů. Čokoládový ve tvaru volantu, potahovaný ve tavru auta Tatra, ... a spoustu jiných. Když ale vyplynulo, že jej budeme vézt víc jak 3 hodiny autem, bylo jasné, že možnosti jsou značně eliminované. Cílem tedy bylo najít dobrou alternativu, která přežije i dlouhou cestu skrz republiku.

(foceno v převozním stavu :))


Ještě než začnu s receptem, ráda bych řekla něco obecně.
Klasický cheesecake se dělá z krémového sýru - originálně po americku z Philadelphie, u nás často z Lučiny. Češi si ale často recepty modifikují na tvarohové verze - je to levnější, dostupnější a dle mého názoru pro naši republiku i přirozenější. Tvarohovou variantu jsem zvolila i já - a to nejen kvůli nižší ceně, ale také kvůli tomu, že tvarohový dort je pro neznalého člověka méně šokující než dort sýrový. (ach ty předsudky)

Tohle byl všeho všudy můj třetí pokus, přičemž první byl nepečný a druhý klasický podle Dity, který se mi ovšem ve středu nedopekl. Kvůli své nefundovanosti jsem přečetla desítky stránek, které se touhle problematikou zabývají a zjistila, že Dita spoustu věcí v kuchařce zatajuje. Pokud chcete spolehlivě upéct cheesecake, doporučuji Kuchařku pro dceru od Flo. Její tipy můžete také nalézt Labuznik.cz.

Na cheesecaku je spousta záludností a já, musím se přiznat, jsem nedodržela všechny rady. Míchala jsem o sto šest a bála jsem se formu ponořit do pekáče s vodou. Cheesecake se ale zdárně dopekl, přežil cestu a moc pěkně vypadal (i po převozu). Včera mi také došla zpráva, že chutnal, tak snad dopadlo vše dobře. :)

Inspirovala jsem se jak jednak Florentýnou, ale z velké části také blogem Laskominy od Maryny. Oběma patří velký dík.

Časová náročnost: cca 2 hodiny (nedokážu odhadnout, u dortů je to značně individuální)
Počet porcí: 12

Potřebujeme:

krusta
200 g sušenek (já používám Bebe dobré ráno a fungují skvěle)
80 g změklého másla

náplň
750 g tučného tvarohu (3 vaničky)
3 vejce
2 žloutky
140 g cukru krystal
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce hladké mouky
1/2 lžíce škrobu
1/2 kelímku zakysané smetany
2 lžičky vanilkového extraktu
několik sušenek Oreo

ozdobení
smetana ke šlehání
cukr krystal
ztužovač do šlehačky - Smetafix
6 sušenek Oreo

Postup:
1.) Ze všeho nejdřív si připravíme formu. Ideální je použít tu o velkiosti 22 - 24 cm s odjímatelným dnem. Důkladně jí vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
2.) Připravíme sušenkový korpus. Sušenky nadrtíme - pro mě je nejlepší metoda promačkat je na drobno v samotném obalu, ale jde to i v několika igelitových sáčcích válečkem nebo v kuchyňském robotu. K nadrceným sušenkám přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a ručně zpracujeme na lepivou drobenku.
3.) Sušenkovomáslovou hmotu přemístíme do připravené formy a rovnoměrně umačkáme lžící či dnem skleničky. Dbáme na to, aby nikde nezůstala ani škvírka. Formu s připravenou krustou dáme prozatím do ledničky.
4.) Vrhneme se na přípravu těsta. Tučný tvaroh necháme chvíli okapat v cedníku, aby se zbavil přebytečné tekutiny. Pak ho v míse smícháme s vejci, žloutky, oběma cukry, moukou, škrobem, smetanou i vanilkovým extraktem a krátce prošleháme ručním šlehačem.
5.) Hotovou tvarohovou náplň vlijeme do formy s krustou a necháme pár minut odležet, aby náplň sesedla.
6.) Mezitím si předhřejeme troubu na 170°C. Dále si připravíme velký pečící plech, který naplnímě horkou vodou (varná konvice je kamarád) a umístíme na dno trouby. Díky němu se nám bude v troubě odpařovat voda a celý dort se propeče rovnoměrně. Pokud jste duše odvážné a máte velký arch alobalu, můžete jím obalit formu a péct dort přímo v plechu s vodou.
7.) Před tím, než strčíme dort do trouby, pokrájíme ještě několik sušenek Oreo a nožem je ponoříme do tvarohové směsi po celém dortu.
8.) Pečeme nejprve 15 minut na 170°C (elektrická trouba), potom snížíme teplotu na 140°C a pečeme ještě zhruba 80 minut.
9.) Upečený dort by měl působit lehce nedopečeně, ztuhne až behěm vychladávání. Jakmile je tedy dort zpevněný, ale ne přepečený, vypneme troubu, otevřeme ji a necháme v ní dort pomalu vychladávat. Pak jej vyndáme, necháme úplně vystydnout a až teprve poté přendáme do ledničky. Dort by se neměl propadnout ani vypoulit. Také by během pečení neměl popraskat, ovšem pokud se tak stane, není to žádná katastrofa, protože jej ještě budeme zdobit.
10.) Zdobení začneme až ve chvíli, kdy je dort zcela vychladlý. Ručním šlehačem vyšleháme smetanu ke šlehání společně se Smetafixem, přidáme cukr dle chuti a šleháme, dokud není šlehačka zcela tuhá. Pomocí stěrky pomažeme dort šlehačkou a ozdobíme sušenkami Oreo - každou překrojíme na polovinu a zapíchneme ji do šlehačky.
11.) Z formy vyndáme až před podáváním.

Doubrou chuť ;)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Leri Goodness Leri Goodness | Web | 26. září 2014 v 20:11 | Reagovat

Dort vypadá opravdu nádherně, miluji Oreo. :-))

2 Terka Terka | E-mail | Web | 26. září 2014 v 21:35 | Reagovat

Mám opravdu moc ráda cheesecake, i tu sýrovou verzi, ale upřednostňuji ricottu, protože je přece jen levnější. :)

Na druhou stranu, sušenky Oreo jsem nikdy z nějakého důvodu neměla ráda,.. po rozpůlení (nebo jak to napsat) se pokaždé lámaly a já nedám dopustit než na ty Disca (je to tak, že jo?), protože u nich se mi to nikdy nestalo,.. záhada,..

3 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 27. září 2014 v 8:14 | Reagovat

Oreo i tvaroh se u nás těší velké oblibě a cheesecake chci už opravdu dlouho ochutnat. Že by? :)

4 PaPája PaPája | Web | 27. září 2014 v 22:19 | Reagovat

Týjo, tak konečně taky cheesecake! :-) Oni to někteří odborníci/neodborníci podle mě hrotí - "když tam dáš tvaroh, je to tvarožník, ne cheesecake" - když mám málo mascarpone, doplním to tvarohem a chuť je řekla bych (pro mě jako cheesecakového lajka :D) úplně stejná.

Jo a - nikdy jsem ho nepekla v pekáči s vodou, to nee. Ale peču to na vodní páře - pod mřížku, na které je forma s mňamkou dám pekáč s vodou. Výsledek by neměl být "tak suchý" - tady teda rozdíl trošku cítím. :-)

Ale jinak! Tvůj OREO cheesecake vypadá opravdu skvěle, docela bych si dala po tom, co jsem dnes OREO  poprvé v životě ochutnala. :-) Jaký byl - chutnalas ho? :-)

5 PaPája PaPája | Web | 27. září 2014 v 22:20 | Reagovat

[4]: Á, nechutnala, už to vidím. :-) Doňa slepoňa. :D

6 Joina Joina | Web | 28. září 2014 v 7:29 | Reagovat

Juuu ten vypadá doslova užasně, taky bych si ho ochutnala :)

7 Ang Ang | Web | 28. září 2014 v 8:37 | Reagovat

Tak, jako nemám ráda cokoli dortového, tohle vypadá skvěle! :D :)

8 Brepta Brepta | E-mail | Web | 28. září 2014 v 10:13 | Reagovat

Tečou mi sliny a skoro olizuju obrazovku!
Oreo samotné zas tak nemusím, ale na tom cheesecaku vypadá dokonale...

9 ellnesin-blog ellnesin-blog | Web | 28. září 2014 v 10:50 | Reagovat

Vypadá to skvěle, hned bych si dala :)
Jediný "cheesecake", který jsem kdy pekla byl taky s tvarohem místo philadelphie a byl s borůvkovým "vírem". Rodičům moc chutnal, mě moc ne, a bráška to označil za hnus. Takže už jsem ho podruhé neupekla. Ale že by druhý pokus s tímhle?

10 Aailyyn Aailyyn | Web | 28. září 2014 v 21:24 | Reagovat

Ještě jsem Oreo sušenky neochutnala, přišla jsem o moc? Je to něco, bez čeho nemůžu žít? :-)

11 Em Zet Em Zet | Web | 30. září 2014 v 20:19 | Reagovat

Ten vypadá dobře, škoda, že nesnáším Oreo. :D

12 Em Zet Em Zet | Web | 30. září 2014 v 20:19 | Reagovat

[10]: Není, je to humáč. :D Podle mě. :D

13 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. října 2014 v 17:21 | Reagovat

[1]: Já ani ne, ale děkuju.

[2]: Vidíš, já zas ricottu nemůžu ani cítit. Nějak mi to nesedí. A Oreo taky dvakrát nemusím :) Ale byl to dárek.

[3]: Tak by :)

[4]: No, koukám,že ty jsi odbornice, hned mrknu k tobě na blog pro nějakou radu, protože ty cheesecaky mě pořád nějak znervózňují.

[6]: [7]: [8]: Děkuji.

[9]: Tak nevím, asi nejste cheesecakový, moje rodina taky ne :)

[10]: Myslím, že ne :) Já je moc nemusím. Ohledně jídla jsem rasistka.

[11]: ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.