VDP - Pavlova (57)

20. srpna 2014 v 20:21 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: MÉ DORTY
Strana: 213

Péct něco s vědomím, že to je pěkně debilní recept, není úplně nejlepší. O to větší je pak překvapení, když celou tu mísu sníte sami.



Tenhle rok je ráj na ovoce. Jakmile jsme dojedli z košíků třešně, už začala jahodová sezóna a hned po ní nátřesk v podobě malin, borůvek, špendlíků a rybízu. Zvláště v létě jsem šťastná za to, že bydlím na takové samotě takový kousek od lesa, protože když má člověk ráno chuť na maliny do jogurtu, tak si prostě vyběhne a za 10 minut je zpátky s celým hrnečkem.

Problém ovšem nastává, že jsem lovec a sběrač. A máma taky. A Pekleník taky. Takže to ve finále končí tak, že máme ve špajzu 5 litrů borůvek, plnou lednici malin a při cestě si jen tak mimochodem natrháme špendlíky, kterých by stačilo pro celou Afriku.

Nastává tedy otázka, co s tím. Potřebujete něco rychlého, dobrého a ideálně takového, aby se do toho vešly alespoň 2 litry lesního ovoce. Borůvkový koláč všichni milují, ale vzhledem k tomu, že bych ho pekla letos už asi po 8. (bohužel nepřeháním), tak jsem chtěla změnu.


Pavlova od Dity byla ovoce plná. Jen halda lesních plodů pokratý dorbou vrstvou sněhu. Jak tohle může chutnat, říkala jsem si? Rozblemcaná horká břečka s nerozbytným cosi navrch. Jak se to bude nandavat?

Jenže ovoce byla spousta a tak jsem se do toho pustila. Dělala jsem z poloviční dávky, z čerstvých malin a borůvek a mražených jahod. Strkala jsem to do trouby a nadávala, co to bude za blbost.


ALE!
Po pravdě vám řeknu, že jsem nic lepšího asi nejedla. Ovoce ve hříšně sladké a horké omáčce, bílá krusta, na kterou když ťuknete, tak se vám rozsype...

Lepší je použít ovoce čerstvé, protože nepustí tolik vody, ale ani mražené jahody neudělaly žádnou katastrofu. Jen bych příště asi snížila množství cukru, protože to na mě bylo hodně hodně sladké.

Ale teda řeknu vám, byla to slast. Skoro celej ten pekáček jsem snědla sama.


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 20. srpna 2014 v 21:11 | Reagovat

Mňam!Já znám asi pavlovu naruby - sněhovou pusinku upečenou samostatně, pokrytou ovocem a šlehačkou. Taky mě skoro až zaskočilo, jak je to dobrý:)

2 Pampeliška V. Pampeliška V. | E-mail | Web | 20. srpna 2014 v 21:23 | Reagovat

O tom jsem neslyšela, ale věřím, že to bylo dobré. Já bych nepohrdla ani tou haldou ovoce, nějakou krustu navrch ke spokojenosti nepotřebuju. :D (Už se tak těším, až budeme mít hotový plot a zasadíme si všemožné ovocnosti a zeleninovosti.. :D)

3 Mike Mike | Web | 20. srpna 2014 v 22:03 | Reagovat

Hmmmmm, vypadá to úžasně. Možná by to šlo i ostružinami, ne? Těch máme asi nejvíc. :D

4 PaPája PaPája | Web | 20. srpna 2014 v 22:19 | Reagovat

Pavlovu bych moc chtěla ochutnat. Valí se to na mě z obrázků, blogoreceptů a (skoro) všude se to prohlašuje za luxusní mňamku. V jednom jsem ale taky nejistá jako ty předtím - jak se to saka jí? :D

Jo a... opravdu není nad to si jít ven pro nějaké to ovoce do jogurtu ještě za rosy, kdy tě po utrhnutí ovoce pokrápe ranní sprška. :-) Jó, tomu říkám pohodovej život na vesnici. :-)

5 Em Zet Em Zet | Web | 20. srpna 2014 v 23:02 | Reagovat

Na tomto dortu obdivuju to, že ať ho peče kdokoliv, vždycky vypadá jinak. Kuchař od kuchaře má jin design. V naší cukrárně jsem zvyklá na Pavlovu v podobě velikého nadýchaného zákusku, který vypadá jako indián a je posetý jahodami. :D :33

6 Sentencia Sentencia | Web | 21. srpna 2014 v 10:44 | Reagovat

znám pavlovu naopak - nejdřív upečený sníh a až pak na to navršená šlehačka a ovoce, ale tahle varianta se mi možná líbí víc, s tím rozpečeným ovocem vespod :D první verzi jsem zkoušela a byla výýýborná, takže tohle bude určitě taky ňamka. Určitě to prubnu ;)

7 that curly girl that curly girl | Web | 21. srpna 2014 v 18:55 | Reagovat

Mňaaaaaaaaaaaaaam! Keď vidím to ovocie a finálny výsledok, tak som na to dostala strašnú chuť. Asi to budem niekedy vyskúšať. Bože, aké chute si mi narobila. :( :D ♥

8 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 22. srpna 2014 v 10:44 | Reagovat

Taky si říkám, že je to Pavlova tak trochu vzhůru nohama :D Ale tak proč ne. Doma si na sněhovejch dezertech už nějakou dobu dost ujíždíme, takže věřím, že to muselo být dobrý :3 Ta přehnaná sladkost je u sněhových dezertů dost častá, jednou jsem po pusinkovým dortu dostal na x hodin příšernou bolest hlavy. Jenže bez toho cukru ten sníh tak dobře nedrží... holt člověk se musí obětovat :D

9 Kira Kira | Web | 23. srpna 2014 v 16:45 | Reagovat

Jéj, jak já miluju lesní plody *-*! Jsem taky mega sběrač, pokaždý, když někde vydím, biť jen švestky, tak musím alespoň ochutnat..

Nikdy jsem o tom neslyšela. Na první pohled to vypadá jako břečka (:D), ale když se na to díváte díl, začnete mít chutě!! Chutná to jako horké maliny nebo něco takového?

10 Vendy Vendy | Web | 23. srpna 2014 v 21:23 | Reagovat

Tak tohle je Pavlova naruby. Znám ten recept totiž obráceně - napřed se udělá a upeče (nebo spíš usuší?) pěnový korpus a na něj se dá šlehačka a spousta ovoce.
Tohle je opačný postup, ale může chutnat vynikajícně!
A skvělý nápad.

P.S. Kdybys nevěděla, co s ovocem, zkus příště švédskou buchtu, jen místo tvarohu dáš ovoce.
A jak?
2 hrnky mouky, prášek do pečiva a hrnek cukru smícháš.
Na plech dáš pečicí papír (nebo vymažeš, vysypávat už nemusíš) a na to nasypeš dvě třetiny sypké dávky.
Na to pokladeš hromadu ovoce, nejlépe takového, které pouští šťávu. (Dobrý je i kompot s částí nálevu).
Zasypeš zbytkem sypké směsi, tak, aby bylo rovnoměrně rozptýleno.
A na povrch nakladeš plátky másla nebo hery (doporučuji hodně vychlazené, aby se dala pěkně krájet, a kostka padne celá, nebo skoro celá).
Dáš do předehřáté trouby na 220-250 stupňů. Pečeš do zlatova, asi 10-15 minut.
Je výborná!

11 Meggy Meggy | Web | 23. srpna 2014 v 23:13 | Reagovat

Mňam, to je skvělé, vypadá to úžasně, myslím, že cokoli, co se peče s ovocem je nejlepší možnou volbou:)

12 Tey Tey | 24. srpna 2014 v 9:26 | Reagovat

Ovoce miluju, sladké taky, takže děkuji za tip..:-)

13 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 24. srpna 2014 v 18:16 | Reagovat

Pavlovu jsem pekla podle receptu v Apetitu a je to opravdu naprosto vynikající recept, zase si to někdy zopáknu.)

14 Dorka Dorka | Web | 24. srpna 2014 v 21:43 | Reagovat

Musí to být naprosto perfektní si ráno vyběhnout pro čerstvé maliny ke snídani! U nás ve městě si běhám po schodech především pro zeleninu na naší miniaturní zahrádku. Ale je pravda, že letos jsme měli velikou úrodu jahod. Takže těch jsem si užila.:)

Pavlova mi už dlouho leží v různých receptech. Ať už v založených kuchařkách nebo stránkách na netu. Jenže vždy když by možná byla nějaká ta příležitost, s mamkou si klademe otázku jak to ale ta návštěva bude jíst. Pro rodinné shledání je přeci jen praktičtější nějaký ten klasický krájený dezert. :)

Teď už ale vím, že se do toho prostě musím pustit!! :))

15 K. K. | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 11:49 | Reagovat

Zdravím!
Tento Tvůj článek byl zařazen do výběru toho nejlepšího ze světa blogů na http://blogosvet.blog.cz!
Do chodu Blogosvěta se můžeš zapojit i Ty – doporuč zajímavé články, které nám unikly (můžou být i Tvé vlastní) nebo objev nové autory. Hezky den! :)

16 Lauralex Lauralex | Web | 25. srpna 2014 v 14:01 | Reagovat

Vypadá to skvěle, ale já bych se radši vrhla na tu samotnou mísu ovoce. :)

Já pekla koláč ze špendlíků, letos jich je fakt nějak moc, až tak, že jsme je nestihli sníst a várku máme ještě zmrzlou v mrazáku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.