VDP - Flíčky (56)

11. srpna 2014 v 9:45 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: DĚTSKÉ SLASTI
Strana: 15

Poprvé to bude bez fotografie...

Když se na to dívám zpátky, byly tyhle flíčky vlastně legendární, protože to bylo první pořádné slané jídlo, které jsem Pekelníkovi kdy uvařila. Nevím, zda se tomu dá říkat pozvání na oběd, když mi pomáhal ty flíčky cedit, nicméně oběd to byl. A pokud bych měla svůj úspěch hodnotit podle množství snědeného, tak jsem asi nic lepšího nikdy neuvařila :D



Flíčky jsme doma dělávali, co mi paměť sahá. Zhruba jednou za rok byly se šunkou a několikrát za léto/podzim houbové. Ty houbové měli všichni radši. Dita používá flíčky kupované a výsledek zapeká v pekáčku. U nás doma bych s kupovanými nepochodila, protože jsme zkrátka zvyklí na ty domácí. Jsou snadné a oproti kupovaným je to úplně jiná báseň. Místo zapékání je také necháváme jen lehce zpevnit na plotně.

Pokud byste měli zájem o recept na domácí flíčky, je to jednoduché:

Na vál si nasypeme hromádku mouky a do ní uděláme dolíček. Do dolíčku klepneme vajíčka (pro naší obří rodinnou porci 5 kusů) a na každé vajíčko přidáme ještě lžičku vody (tj. 5 lžiček, u nás). Vajíčka opatrně vmícháváme do mouky vidličkou a poté zpracujeme rukama na sušší nelepivé těsto. Těsto rozdělíme na tolik částí, kolik bylo vajec, každou část ještě proděláme, vytvoříme bochánek a pak vyválíme placku. Ta by měla být tak velká a silná, aby se stěží vešla na rozložený novinový arch a aby se skrz ní dalo vidět až na kostelní věž ( :) ). Slabounké placky pak necháme proschnout (my je sušíme na posteli položené na novinách). Suché placky přeložíme na půl a ještě na půl, nakrájíme na asi 0,5 cm proužky a ty pak ještě rozkrájíme na 0,5 cm kostičky. Hotové flíčky pak vhodíme do vroucí vody, a jakmile jsou uvařené, zcedíme je a propláchneme studenou vodou (tady je dobrá asistence druhé osoby). Dále s nimi pracujeme jako s kupovanými.

(fotografie jsou ještě z loňska, je v nich o vajíčko víc)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Markeet Markeet | Web | 11. srpna 2014 v 9:54 | Reagovat

Ahoj, nehodil by se ti někde hlas? :) Kdyby jo, stačí napsat do komentu na blog :) Kdyby se ti chtělo, můžeš pro mě a mého kocourka taky hlasovat, jde to každou hodinu :) odkaz na blogu :)

2 Em Zet Em Zet | Web | 11. srpna 2014 v 10:09 | Reagovat

Domácí těstoviny / nudle bych jednou chtěla zkusit! :)

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 11. srpna 2014 v 11:33 | Reagovat

[1]: Ahoj, nehodil. A prosím, nepiš mi na blog takovéhle žádosti,

[2]: Tak šup do toho :) Je to hračka a ten pocit je k nezaplacení :)

4 katbar katbar | E-mail | Web | 11. srpna 2014 v 12:34 | Reagovat

Ahoj, nominovala jsem Tě na Liebster award, více info na mém blogu :-)

5 Pampeliška V. Pampeliška V. | E-mail | Web | 11. srpna 2014 v 13:46 | Reagovat

Miluju šunkofleky! :) Ty od babičky. :)
Ale vždycky jsme dělali z kupovaných, mohla bych zkusit i tyhle domácí. :)

6 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 11. srpna 2014 v 19:57 | Reagovat

My doma jíme fleky se zelím, pěkně osmahnutým na slanině, kmín do toho... mňam :3 Pamatuju si, že to bylo jedno z prvních jídel, co jsem manželovi uvařil, když jsme spolu začali bydlet. Stavěl se tenkrát domů na oběd, a když jsem přišel večer z práce, našel jsem na stolku vzkaz s textem: "Ty vaříš, móre!" a nakresleným srdíčkem :D Tu pochvalu si budu pamatovat navždy :D

7 Zítra Zítra | Web | 12. srpna 2014 v 16:25 | Reagovat

ach, kéž by mi to šlo taky tak.

8 Vendy Vendy | Web | 12. srpna 2014 v 20:18 | Reagovat

Recept skvělý, těsto vypadá báječně, ruční flíčky ještě líp! Taky jsme kdysi dělávali doma nudle, nebo spíš mamka je dělávala, zadělala těsto, rozválela a my jsme pomáhali krájet. Ale krájeli jsme nudle zamotané (tedy, placku jsme srolovali a krájeli příčně, byly to zajímavě zavinuté nudle.)
Domácí nudle jsem už pěkně dlouho nedělala, jsi věčná inspirace. Mohla bych, na víkend. Nudle a fleky.
Jen ještě připomínku, k tomu receptu - jakou mouku používáš? My jsme vždycky měli hrubou, jak je to u vás?

9 Magdaléna Magdaléna | Web | 12. srpna 2014 v 20:27 | Reagovat

[4]: Podívám se...

[5]: Kdo jednou přičichne k domácím, už nikdy nechce kupované.

[6]: Pochvaly jsou věčným motorem lidské činnosti.

[7]: :) Kéž bych si jednou troufla na kvásek

[8]: Dobrá otázka, koukám, že jsem to zapomněla zdůraznit, a přitom jsem na to tak myslela - na flíčky a těstoviny používáme polohrubou, na nudle do polévky zase hrubou (jsou pak trochu tvrdší). Přeju ať se povedou :)

10 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 12. srpna 2014 v 22:31 | Reagovat

Tak tohle je jedinej slanej recept co jsem podle Dity zkoušela a byli jsme spokojeni. Akorát já mám radši, když je to maso mletý.) jinak za domácí flíčky fandím, ale na to jsme doma moc líní :D

11 Teeda Teeda | Web | 14. srpna 2014 v 17:58 | Reagovat

Tak si mě vůbec nenavnadila na flíčky, ale dala bych si hovězí vývar s pořádnýma domácíma nudličkama. Ňam! Ach jo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.