Domácí Lučina

18. srpna 2014 v 20:09 | Magdaléna |  Pomazánky
Občas si říkám, že celé léto je o tom, že jíme co nejjednodušší věci - ať už z hlediska časového či chuťového. Syrová zelenina, lehké saláty, zmrzliny a třeba i čerstvě ugrilované maso. A nevím jak vy, ale já mám tendenci vařit si o prázdninách všechno pokud možno domácí . Třeba i tuhle Lučinu. Její příprava nezabere než pár minut a výsledek předčí očekávání. Kdo má rád, může si do hotové přihodit trochu čerstvých bylinek dle vlastních chutí. No co víc si přát :-).



Časová náročnost: 2 minuty + odkapání přes noc
Počet porcí: 4

Potřebujeme:
400 - 500g bílého jogurtu (velký kelímek)
150 - 200g zakysané smetany
větší špetka soli
(šnytlík, petřelka, bazalka, ...)

Postup:
Jogurt, smetanu i sůl pořádně promícháme. Na kastrol posadíme cedník, který vyložíme plátnem. Jogurtovou směs vlijeme do plátnem vyloženého cedníku a necháme přes noc odkapávat. Ráno budeme mít v plátýnku Lučinu a dole v kastrolu jemně slanou "syrovátku".
Lučinu namažeme na chleba, rohlík, bagetu... zkrátka na co chceme a ozdobíme oblíbenými bylinkami.
Syrovátku můžeme klidně vypít jen tak.

Dobrou mazací :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kimmi Kimmi | Web | 18. srpna 2014 v 20:13 | Reagovat

Vypadá moc dobře! :)

2 Leri Goodness Leri Goodness | Web | 18. srpna 2014 v 20:38 | Reagovat

Už jsem měla tu možnost vyrobit si z této hrsty surovin domácí lučinu a musím říct, že je výborná a skoro totožná, jako v supermarketech. :)

3 Vendy Vendy | Web | 18. srpna 2014 v 20:40 | Reagovat

Jogurt a zakysanka? to bych mohla zkusit! Vypadá moc dobře... :-)

4 Marjánka. Marjánka. | Web | 18. srpna 2014 v 21:33 | Reagovat

Už jsme ji doma párkrát měli a je vynikající. :)

5 Marillee Marillee | E-mail | Web | 19. srpna 2014 v 0:20 | Reagovat

Mňááááááááááááááááááááááááám! Lučinu zbožňuju a domácí musí být ještě božejší! Slintám. :-)

6 Pampeliška V. Pampeliška V. | E-mail | Web | 19. srpna 2014 v 8:09 | Reagovat

Jéé, to je skvělý nápad! :) Lučinu miluju, ale vždycky mě naštve, jak je drahá a pak to máš na tři namazání a konec. Určitě si to udělám! :)

7 bumblebee bumblebee | Web | 20. srpna 2014 v 12:11 | Reagovat

miluju lučinu :) to budu muset zkusit :)Občas děláme doma něco podobného s tvarohem - ale to je samozřejmě hutnější :))

8 Kika Kika | E-mail | Web | 20. srpna 2014 v 17:04 | Reagovat

běžím do tesca pro jogurt a zakysanou smetanu (špetku soli a bazalku máme doma :-) ) a hned jdu zkoušet! Báječný tip, díky!

9 Ježurka Ježurka | Web | 20. srpna 2014 v 17:58 | Reagovat

Už jsem o tom přemýšlela mockrát, viděla jsem už recept na nejednom blogu, ale už budu opravdu muset! Už se stydím, že jen kecám.

10 DaG DaG | E-mail | Web | 1. září 2014 v 21:39 | Reagovat

Tahle lučinka s námi bydlí už mnoho měsíců. Jednou s pažitkou, jindy s česnekem nebo jen tak,.. Ale "vařím" ji trochu jinak - dám 3 půlkila jogurtu a jednu šlehačku poctivou třicítku, a dál je to stejný. A ze syrovátky je vynikající chleba! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.