Španělská kuchyně

17. července 2014 v 20:20 | Magdaléna |  Cestovatelsky
Dnes jsou v módě jídla italská, mexická, čínská a třeba už i vietnamská. Je mi ale trochu líto, že ta španělská zůstávají poněkud stranou. Nejsem žádná gastroodbornice, ale několikrát jsem ve španělsky mluvících zemích byla, takže jistý základ tu je. Navíc mamka je zapálená španělštinářka, takže jsem si jistá, že Španělsko má co nabídnout i v oblasti kuchyně. Chtěla bych tu zmínit pár pojmů - podáváme se na kloub specialitám, zajdeme do fastfoodu, pochutnáme si na všemožných mořských plodech a zapijeme to domácí sangríou. A samozřejmě si i řekneme, jak se různá jídla liší podle regionů.

Pues vamos a Espaňa!




Tapas
Nejde ani tak o jídlo, jako o způsob podávání. Přirovnala bych to k předkrmu ve formě malého rautu nebo k jednohubkám. Španělé často připravují velké talíře jídla, ze kterého si každý vezme, co chce a kolik chce. Podávat se může téměř vše - maso, olivy, caprese, sušená šunka s melounem, tortilla, krevetky, paella, ... Na co si vzpomenete. Sama jsem to zažila a mohu říct, že mé zvědavé povaze tento způsob vyhovuje. Mohu ochutnat vše co je na stole, aniž bych někomu lezla do talíře nebo se přejedla.


Paella
Když se zeptáte na typickou španělskou specialitu, snad všichni vám řeknou paella. Sama za sebe mohu říct, že se s ní setkáte spíše na severu než na jihu, nicméně nabídnou vám jí všude. Snad jen v Katalánsku to tvoří druhou nejčastější nabídku restaruací hned po English breakfast.
Dnes už je to celkem známé - kořeněná rýže s mušlemi, mořskými plody a někdy s masem. Jde vcelku snadno vyrobit podomácku, učitelé ji vařili i v penzioidních podmínkách, ale já přesto doporučuji zajít si na ni v restauraci. Ve španělsku s klidem seženete dvě porce za 10 - 15€, takže zruinování peněženky až tak nehrozí.
Pokud byste si ji ale přesto chtěli uvařit sami, jeden recept je např. TADY


Tortilla de patatas
Typický předkrm, jde vlastně o vaječnou omeletu s bramborem. Zatím jsem neměla možnost vařit, pouze ochutnat, ale teorii jsem slyšela několikrát. Brambory nakrájíte na tenké plátky a opečete na pánvi do změknutí (ale ne do zhnědnutí). Pak rozkvedláte vajíčka, osolíte je a vzniklou směsí zalijete brabory. Smažíte, dokud není jedna strana hotová, pak otočíte. Španělé to dělají tak, že pánev přiklopí rovnou poklicí a otočí ji. V našich podmínkách si vystačíme s mělkým talířem.


Sangría
Neříkejte mi, že ji neznáte - karafu s červeným vínem a ovocem. Pila jsem ji několikrát a dost různě. Na Ibize s mámou a chemikářkou, doma jen tak, na večírku podomácky vyrobenou a ve Španělsku s přáteli po litrech. Jsme už tedy kamarádky a já i vím, jak se vyrábí. Koupí se levné červené víno, které se vaří s citrónovou Fantou a ovocem. Z ovoce je povoleno téměř vše. Měla jsem s nektarinkami, jahodami, kompotem á la školní jídelna, takže fantazie asi hraje prim.


Pans
V překladu to znamená chleby a ve Španělsku představuje místní fastfood. Pokud vás tam někdo pozve, očekávejte velký výběr baget, tortil a trochu sladkého pečiva. Já si dala cheescake (který se vůbec nejmenoval cheescake), protože jsem na slané neměla chuť a protože mi bylo líto dát za bagetu 7€. Všichni si je ale chválili a já musím říct, že zákusek byl také moc dobrý. Za vyzkoušení Pans rozhodně stojí, ale k pravidelnému nasycení existují levnější a zajímavější způsoby.


Churros /čuros/
Jídlo snad původně mexické, ale kdo ví. Jedná se o dlouhé různě tvarované "koblihy", které jako koblihy moc nechutnají. Společně s horkou čokoládou tvoří velmi vydatnou a oblíbenou snídani Španělů, snad v každé restauraci či baru po ránu uvidíte někoho, jak churros namáčí do čokolády. Záleží ovšem opět i na tom, ve které části Španělska jste. Na severu jsem žádnou "churros nabídku" ani neviděla, zato v Andalusii na jihu se nesnídalo skoro nic jiného.


Mořská všehochuť
Jako všude ve Středomoří, mořské plody tvoří podstatnou část jídelníčku. Vždycky mě lákaly, ale nebyla příležitost. Ovšem právě ve Španělsku jsem našla lidi, kteří byli ochotni jít do toho se mnou. Obecně platí, že čím více na jihu jste, tím levnější a dostupnější mořské plody budou. Ochutnala jsem tedy slávky, krevety, chobotničky, mušličky a dokonce i humříka. Vše je čerstvé a o dost levnější než u nás. Pochutnala jsem si - za sebe hlasuji pro slávky a chobotnici, ale ani ostatní nebylo vůbec špatné. Pokud se vám tedy nedělá špatně, jděte do toho. Slávky v restauraci stojí kolem 9€, čtvrt kila čerstvých rybek v supermarketu 2€ a předvařené chobotničky zhruba 5€.



Kromě prvního obrázku jsou všechny stažené z internetu - kvůli autentičnosti.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Impossible♥ || allys-cook.blog.cz Impossible♥ || allys-cook.blog.cz | Web | 17. července 2014 v 22:36 | Reagovat

to máš pravdu =) to jídlo vypadá božsky

2 Impossible♥ || allys-cook.blog.cz Impossible♥ || allys-cook.blog.cz | Web | 17. července 2014 v 22:36 | Reagovat

to máš pravdu =) to jídlo vypadá božsky

3 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 17. července 2014 v 23:06 | Reagovat

Vypadá to všechno moc hezky, ale španělská kuchyně mi zrovna moc nejede, v paelle mě vždycky děsily ty krevety s nohama a očima a vším, nesnáším to loupání a ty jejich vyčítavý pohledy :D
Sangrii mám rád, i když mě nikdy teda nenapadlo ji vařit a dávat do ní Fantu, ani jsem nikde žádnej takovej recept neviděl, docela novinka :) Vždy jsem ji dělal tak, že jsem koupil (kvalitnější) červený (bolest hlavy je fakt na prd), do toho se daly vylouhouvat citrusy, případně se přisladila a to bylo vše. Párkrát jsem do ni dal ještě štamprli rumu nebo vodky. Světlou jsem dělal s cavou a ovocem, nejlíp s melounem :) Ale to bude asi jako s českou svíčkovu nebo bramborovym salátem, každej to dělá jinak :)

4 V. V. | E-mail | Web | 18. července 2014 v 8:06 | Reagovat

Přiznám se, že jsem se nikdy o Španělsko moc nezajímala, a tak mi ani jídlo moc neříká. Na fotkách a ve tvých slovech se však odráží někdy opravdové pochoutky, tedy, věřím v jejich chutnost. :)
Nejsem tedy moc na mořské plody, ale třeba ty Churros vypadají zajímavě. :) Třeba to někdy ochutnám, uvidíme. :)

5 Melanie Melanie | Web | 18. července 2014 v 11:10 | Reagovat

To jídlo vypadá rozhodně zajímavě, paellu jsem už dávno chtěla ochutnat a churros vypadá hodně dobře.

6 Ježurka Ježurka | Web | 19. července 2014 v 17:13 | Reagovat

Pojmy, uvedené ze začátku, ty mi byly známe, i když jen teoreticky. Ale ty poslední, o těch nic nevím, a ty, které obsahují ryby, ty bych fakt ani neochutnala. Já vím, je to škoda, ale nejde to. Ryby nee.

7 sixxx sixxx | E-mail | Web | 20. července 2014 v 15:28 | Reagovat

No teda, dle popisu a ještě těch fotek bych si dala snad všechno :D Pastva pro oči a co to potom musí být pro chuťové buňky?! :D :3

8 paulines paulines | Web | 20. července 2014 v 19:02 | Reagovat

Mm, tak to si musela mít hody! :-)

Vskutku jsem o španělské kuchyni ještě nikdy tolik nečetla/neslyšela (jsem opět o něco chytřejší :)). Maximálně jsem občas zahlédla někde nápis Sangria... myslím, že to je nějaká značka čaje v obchodech. :D A o paelle jsem taky zaslechla, ale nikdy jsem ani nevěděla, jak vypadá. Teď už to vím, ale moc mne to neláká, spíš bych si dala to Tortilla de patatas, to vypadá výborně slaně! No a... pokrmem churos, ačkoliv je, jak říkáš, zčásti i mexický, bych taky nepohrdla - je tam přeci čokoláda. :D

9 Dorka Dorka | Web | 20. července 2014 v 21:41 | Reagovat

Zrovna dneska jsem se vrátila z týdnu stráveném v Katalánsku. A jak píšeš, paellu i typickou anglickou snídani jsme si mohli objednat skutečně skoro všude.
S tou snídaní už mám zkušenosti přímo z Anglie a už si ji asi nikdy nedám. Paellu jsme ale ochutnali dokonce třikrát. Mimo jiné jsem se dostala i k Tortille de patatas a v obrovské nabídce u snídaně jsem našla i Churros. (jen škoda, že jsem si k tomu nedala tu horkou čokoládu)
Sangría je něco naprosto dokonalého, takže si ji určitě zkusíme i doma. :))

10 Vendy Vendy | Web | 21. července 2014 v 10:24 | Reagovat

Krásná přehlídka španělských jídel! Paellu znám jen z pořadů o vaření nebo z fotek v Apetitu, sama jsem ji nikdy neochutnala, ani nezkoušela.
Asi by mi nejvíc lahodila sangría, krásný název a lahodný nápoj, mírně alkoholický.
Koblihy, které nejsou koblihami? zkrátka, nějaké osmažené kousky těsta. Máčené v čokoládě by mohly být dobré.
Tortilla ve španělském podání mi připomíná naši selskou omeletu, která se dělá z brambor, které zbyly od oběda či od večeře, přidá se tam cibulka, anglická slanina nebo nějaká uzenina (nemusí být), a zalije se rozšlehanými vajíčky, a smaží se jako omeleta. Je to syté, vydatné a vlastně to vydá i za lehčí oběd.

11 Em Zet Em Zet | Web | 21. července 2014 v 18:03 | Reagovat

Tak a teď mám hlad. :D
Paellu jsem ještě nikdy neměla, ale moc bych ji chtěla ochutnat, hlavně díky mořským plodům, které naprosto zbožňuju. :D
Všechno tu vypadá dobře, úžasně. Španělskou kuchyni obdivuju a obdivuju i to, kolik jsem si zapamatovala španělských slovíček. :D

12 Teeda Teeda | Web | 21. července 2014 v 23:49 | Reagovat

"Čuros", sangría a paella jsou jasný. Já myslím, že to povědomí o španělský kuchyni je docela dost. I když tak profláknutá jako italská není, to asi ne. :)

13 Magdaléna Magdaléna | Web | 23. července 2014 v 21:50 | Reagovat

[3]: Na vyčítavý pohledy raději moc nekoukám, protože by jich na tom talíři bylo opravdu hodně :)
Návod na Sangrií nám říkal profesor, tak nevím. Nepídila jsem se po jiných recepturách. Musím to příště napravit :)

[4]: Churros má Dita v kuchařce, takže setu v nejbližší době taky nejspíš objeví, třeba i s receptem :)

[6]: Každý má zkrátka něco :)Já třeba nerada papriky.

[8]: Tortilla je děsně žravý jídlo. Nechápu, jak to můžou Španělé jíst po kouskách :)

[9]: Teda, teda, teda! :) Tomu říkám zkusit a obhlídnout všechno. Jsi můj člověk :)

[10]: Přesně tak :)

[11]: Jsi šikulka. :) Na mořské plody skočte někdy s Petrem :)

[12]: Já nevím, v tomhle základním asi jo, ale jinak moc ne-e. Ale psát o gazpachu se mi třeba taky nechtělo :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.