Čokoládová srdíčka s borůvkami a kardamonem

24. července 2014 v 6:21 | Magdaléna |  Buchty na plech
Dostala jsem od kamarádky roztomilou formu na srdíčka, a protože jsem měla rozhodně co slavit, vyzkoušela jsem ji ještě ten den. Věřte mi, že kombinace čokolády, borůvek a kardamonu je nebezpečně návyková. Pokud kardamon ještě neznáte, jedná se o koření ve tvaru tobolek, které má specifickou vůni, v našich končinách poměrně neokoukanou (spíše neočichanou). Srdíčka se vejdou akorát do dlaně, tím pádem máte srdce na dlani a můžete jím udělat radost všem, kteří se v tu chvíli shluknou kolem vás.


Těsto jsem si vymýšlela sama, ale inspirovala jsem se Teedou, Děvčetem u plotny a Jarkou. Je vláčné, méně nadýchané, ale vůbec ne těžké a sladké. Příště bych klidně experimentovala i s těstem na čokoládový korpus, ale tohle je na drobnou svačinku nejideálnější volba. Dávka vychází přesně na 8 srdíček.


Časová náročnost: do 1 hodiny se vším všudy
Počet porcí: 8 srdíček (trochu větší než muffiny)

Potřebujeme:
200 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal
4 vrchovaté čajové lžičky kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
100 g másla/Hery
30 g čokolády (dvě řádky)
2 vejce
150 ml mléka
100 g (mražených) borůvek
6 tobolek kardamonu

Postup:
1.) Předehřejme troubu na 200° (elektrickou).
2.) V míse smícháme mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Vše pečlivě promícháme.
3.) Máslo nebo Heru dáme spolu z čokoládou rozpustit, přilijeme do mísy k sypkým ingrediencím, přidáme vejce a za postupného přilévání mléka zapracujeme.
4.) Nakonec do těsta vsypeme borůvky (část necháme až na posypání) a kardamon. Kardamon je nejprve třeba vyndat z tobolek a nadrtit v hmoždíři, aby se plně rozvinulajeho vůně.
5.) Silikonovou formu vymažeme a vysypeme. Po lžících do ní opatrně dávkujeme těsto tak, aby bylo ve všech srdíčkách stejně. Nakonec posypeme zbylými borůvkami.
6.) Pečeme na 200°asi 20 - 30 minut.

Dobrou srdíčkovou :)


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 24. července 2014 v 8:36 | Reagovat

Vypadají úžasně ta tvá srdce na dlani.) kardamon mě zaujal asi jsem o něm ještě neslyšela ve spojení s pečením, zase jsem o něco chytřejší.))

2 Niké Storch Niké Storch | E-mail | Web | 24. července 2014 v 10:50 | Reagovat

Vypadá to velmi chutně a lákavě! Ty formy musím taky sehnat! :)) O kardamonu jsem ještě neslyšela :O Na ten asi v supráču nenarazím, že? :(

3 Tey Tey | 24. července 2014 v 15:03 | Reagovat

Srdíčka vypadají více než lákavě, hned bych je udělala, jen škoda, že zásoby borůvek (se kterými jsme už nevěděli coby) zmizly. O kardamonu díky tobě slyším poprvé. K čemu bys ho přirovnala? Nějak si nedokážu představit jeho vůni.

PS: Forma je vážně roztomilá, přímo k sežrání! :-)

4 Kira Kira | Web | 25. července 2014 v 8:53 | Reagovat

Myslím, že kdybych se do toho pustila já, tak to nebude vypadat tak lákavě a neodolatelně :D

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 25. července 2014 v 9:32 | Reagovat

[1]: To jsem ráda, že jsem překvapila i takovou zkušenou pekařku :)

[2]: I narazíš :) V Tescu ho mají v sekci s mezinárodní kuchyní, tuším blízko koření Jamieho Olivera :) Formičky se teď prodávájí k jednomu časopisu. A případně jsou použít i muffiny nebo minibábovky :)

[3]: Nevím, k čemu bych přirovnala, je to hodně specifické, asi si to musí člověk očcuhat sám :)
Děkuju za milý komentář.

[4]: Ale prosim tě! :D

6 Reina-sun Reina-sun | Web | 25. července 2014 v 15:30 | Reagovat

K nakousnutí ;) Formičky se hodí i na Valentýna! Dostat takovou jedlovou kytici..ňam :)

7 PaPája PaPája | Web | 25. července 2014 v 21:38 | Reagovat

No taky ty jsou! Vypadají hrozně krémově (i když nevím, jestli tomu tak je :D).

Zrovna asi před týdnem jsem se koukala na Alenku v říši divů - jako by se vylouply z království Srdcové královny! :-)

8 PaPája PaPája | Web | 25. července 2014 v 21:39 | Reagovat

[7]: Teda... ne "hrozně krémově", ale "výborně krémově"! :D :-)

9 Ježurka Ježurka | Web | 26. července 2014 v 13:27 | Reagovat

Ty jsi ale šikulka! Je vidět, že tě to nejen baví, ale že i umíš! Tak dál tvoř a my se budeme inspirovat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.