VDP - Bublanina (51)

18. června 2014 v 18:37 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: VLAKEM
Strana: 270

Jak jsem se přehoupla přes polovinu, nějak jsem s vařením stagnovala. Trochu jsem najela na moderní eat clean, doma vařila babi a mami a já nějak neměla chuť ani potřebu. Jenže najednou dozrávají jahody, a třešně a přichází ta doba, na kterou jsem čekala celou zimu. Dřív, než ale ukuchtím jahodový dort, pusinky, koláčky, marmelády a kde co všechno, si užívám třešně.

Nevím, zda mi chutnají proto, že jsou pro mě tak vzácné (člověk aby vždy sháněl žebřík nebo někoho vysokého), nebo jen proto, že jsou tak skvělé. A vlastně to ani důležité není. Podstatné je to, že do bublaniny patří zkrátka jen ony. Sladké. Červené. Třešně.



S Čertiskem jsme vyrazili na třešně. Nejsem žádný drobeček, ale stejně je o hlavu menší, a tím pádem mám i o hlavu méně třešní. To ale nebrání ničemu. Zvednuta v korunách stromů jsem víc křičela strachy než trhala třešně, ale košíček jsme přeci jen nasbírali. V aleji se k nám zatoulal pes, děcka, starší děcka i důchodce. Každej si utrhnul. Teda až na psa.


Doma dělám bublaninu podle babičky receptu, který je jednoduchý a nadýchaný. Přesto jsem ale letos sáhla potom od Dity, abych splnila dekórum. Trochu jsem to ošulila - místo másla Heru, kterou máme do buchet stejně všichni radši, místo kefíru zakysanou smetanu a hustotu dokorigovat mlékem...

Upřímně mi ten recept dost neseděl. Těsto bylo příliš husté, bylo ho málo (na malý plech, my jsme zvyklí na pořádnou dávku) a peklo se víc jak půl hodiny a ne 20 minut, jak je uvedeno v receptu. Taky ovoce se tam vešlo o dost méně než je psáno. Výsledek pak chutnal vcelku dobře, ale měkounká klasika po babičce to zkrátka nebyla. Za to ale Dita nemůže.


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Adele • hers.blog.cz Adele • hers.blog.cz | Web | 18. června 2014 v 20:14 | Reagovat

Mňam, bublaninu miluju :) My třešní máme letos málo, sežrali nám je ptáci :/ zato máme spooooustu jahůdek, takže jsem dneska dělala tvarohový dort s jahodami a ještě mám v plánu jahodový koláč :) Prostě toho ovoce chci využít - tolik jsem se těšila! A hrooozně se těším i na rybíz :)
Někdy jsou hold domácí recepty lepší, než Dita. Tradice je tradice.

2 V. V. | E-mail | Web | 18. června 2014 v 20:15 | Reagovat

Bublanina patří k těm buchtám, které jím spíš decentně. Jednou za čas jeden kousek, nijak se po ní neutluču, nemám chuť sníst půlku pekáče, ale chutná mi a s třešněmi ji mám taky ráda. Obecně mám ráda ovocné. Rebarborové, cuketové, meruňkové, švestkové, třešňové, jahodové, malinové, ostružinové, ... :) Mmm...

3 Ježurka Ježurka | Web | 19. června 2014 v 16:55 | Reagovat

Tak sis to vyzkoušela a vrátíš se určitě k receptu od babičky. To je dobře. Aspoň víš a budeš si ho považovat.

4 PaPája PaPája | E-mail | Web | 19. června 2014 v 21:18 | Reagovat

Když koukám na foto, tak my teda taky děláme nadýchanější- bublanina je vůbec klasika, kterou upřednostňujeme, když nemáme to ovoce už kam šoupnout. :-) Narozdíl od vás tam dáváme hlavně mirabelky a švestky - těch máme vždycky moře. :-)  

Právě teď dozrávají na zahradě višně a já je zbožňuji (bohužel, jsou hned ozobané a to ne od nás...). Připadá mi, že pro ně platí stejné pravidlo jako pro vanilkové rohlíčky - vezmeš si jednu a musíš jich sníst dalších dvacet. :D Takový letní Vánoce, no.

5 Vendy Vendy | Web | 20. června 2014 v 12:20 | Reagovat

Příště klasiku od babičky. Ditu sis vyzkoušela (možná to máslo a kefír by změnilo konzistenci a bublanina by se upekla jinak?), možná haproval proud a trouba pekla slabě, proto to trvalo dýl (mně se to občas stává, pizzu, která se má péct snad čtvrt hodinky, jsem pekla při 200 stupních 40 minut, protože byla pořád bílá - samozřejmě po upečení byla tvrdá jak bota.)

6 Vendy Vendy | Web | 20. června 2014 v 12:21 | Reagovat

P.S. třešně jsou fantasticky dobré! Nejlepší jen tak, přímo ze stromu...

7 Ailin Ailin | Web | 20. června 2014 v 14:11 | Reagovat

Sice nemohu posoudit, jak chutná, ale vypadá skvostně. Prostě nádhera :-)

8 Em Zet Em Zet | Web | 20. června 2014 v 20:50 | Reagovat

Na můj vkus moc málo třešní. Bych je vyjedla a těsto nechala, hiii :D

9 katherine katherine | Web | 20. června 2014 v 23:17 | Reagovat

Vypadá to nádherně, třešně ti upřímně hrozně závidím, protože my třešně nemáme a já je taky hrozně zbožňuju! Pamatuju na loňské léto, kdy jsem je ráno co ráno cpala do kaší (babička zrovna odkudsi dovezla plnou igelitku), mňam .. !
Jinak zrovna na zítra mám na programu pohanku na oběd a upřímně vím, že zase nebudu moci usnout, jak moc se na ni těším .. :D Je to další z mých závislostí, zrovna předevčírem jsem si utíkala pro nové balení .. :D
Mně ovesné vločky taky bez ovoce nebo bez medu nechutnají .. Rýžové vločky jsem měla a nějaký výrazný dojem ve mně nezanechaly, ale po těch pohankových bych se mohla poohlédnout .. I když těch peněz, co bych tam zase nechala, achjo, dilema .. :D

10 Andy (Slečna A.) Andy (Slečna A.) | Web | 21. června 2014 v 8:52 | Reagovat

Vypadá to ale skvěle! A já bublaninu neměla ani nepamatuju! No hrooozně dlouho. Och, chybí mi :D
A jsem na tom s těma třešněma obdobně :D Vysílám kamaráda nahoru :D

11 Erika Erika | Web | 21. června 2014 v 19:59 | Reagovat

Vypadá hezky lákavě, třešně přímo zbožňuju :)

12 Ajka Ajka | Web | 21. června 2014 v 21:40 | Reagovat

Hmmm.... ta se povedla... hned bych si kousek dala:-)

13 Teeda Teeda | Web | 22. června 2014 v 21:48 | Reagovat

To je asi jako s perníkem. Každý má svůj recept a basta. :)

14 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 23. června 2014 v 11:14 | Reagovat

Bublaninu miluji. Taky máme ten "svůj" recept po babičce, na který doma nedáme dopustit. Jinak s trháním se naštěstí netrápíme, známí mají třešní spousty a vždy dovezou již natrhané. Jako malá jsem ale taky chodila do aleje za domem a přímo ze stromu do pusy byly třešně stejně nejlepší (a pak po sobě střílet pecky:D).

15 stuprum stuprum | Web | 23. června 2014 v 15:15 | Reagovat

Nabublaná a nadýchaná, taková je pravá. Třesně chutnají nejlépe od třešňových babiček.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.