Čokoládový dort s kokosovým krémem a jahodami

26. června 2014 v 21:46 | Magdaléna |  Dorty
Kdybych uměla zdobit dorty, asi bych měla o dost snazší přemýšlení nad dárky. Jenže to neumím. Přesto, když se blížily Mužovy devatenáctiny, věděla jsem, že to MUSÍM dokázat. Chtěla jsem totiž dort, na kterém by byla Toyota - alespoň malinko. Také jsem věděla, že Muž rád kokos a že já ráda čokoládu. A také byly doma jahody.

Dorty byly nakonec dva, což se ukázalo jako štěstí (vzhledem k tomu, že jsem 1 snědli po prvním zakrojení), ovšem musím upozornit, že vézt v autě dva tácy a několik piv pod nohama není úplně nejlepší zážitek pro toho, kdo to drží.

Použila jsem "svůj" nejoblíbenější (a zároveň nejsnazší) čokoládový korpus, který jsem nalezla u Děvčete u plotny. Korpus je snadný, s minimem másla a opravdu hodně moc čokoládový. Jediná jeho nevýhoda je, že poměrně dost vyběhne, utvoří se popraskaná "čepice", vršek korpusu se tudíž musí seříznout. Na druhou stranu máte další den co posnídat.
Jako krém jsem zvolila kokosový od Teedy, který je super snadný a při dobrém vychlazení i dobře držící. Právě tento krém sklidil největší úspěch. Dělala jsem ze dvojité dávky (kterou uvádím i v receptu).

(foto - v procesu výroby)


Časová náročnost: cca 2 hodiny (plus zdobení dle schopností)
Počet porcí: 2 dorty o průměru 18 cmnebo 1 větší dort o průměru 22 cm

Potřebujeme:
na korpus
2 hořké čokolády
100g másla
500g hladké mouky
400g moučkového cukru
6 vajec
60g holandského kakaa
500ml mléka
2 sáčky prášku do pečiva
špetka soli
několik kapek vanilkového extraktu
něco na vymazání a vysypání formy (tuk a hrubá mouka)

na krém
2 sáčky kokosového pudinku
500ml mléka
asi 2-3 lžíce cukru krystal
2 kelímky smetany ke šlehání
strouhaný kokos

na ozdobení
jahody
cokoli - v mém případě holandské kakao a rozehřátou čokoládu


Postup:

KORPUS
1.) Čokoládu nalámeme na kostičky a společně s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Necháme trochu zchladnout.
2.) Ve velké míse smícháme všechny suroviny, pořádně promícháme a přilijeme rozpuštěnou čokoládu. Znovu promícháme.
3.) Formu - buď dvě 18 cm, nebo jednu 22-24 cm - vymažeme a vysypeme, nalijeme do ní těsto a pečeme v elek. troubě na 180° asi hodinu a čtvrt (orientační údaj, raději kontrolujte a píchejte špejlí).
4.) Hotové korpusy vyndáme, necháme ve formě zchladnout a mezitím připravíme krém.

KRÉM
5.) Na krém uvaříme pudink dle návodu na sáčku, ale použijeme množství mléka a cukru uvedené v tomto receptu. Pudink by měl být hustší než obvykle, aby nám krém netekl. Hotový pudink mícháme do zchladnutí. V míse si ušleháme šlehačku, do které pak vmícháme zchladlý pudink. V případě potřeby ještě dosladíme. Nakonec přisypeme trochu strouhaného kokosu a dáme chladit do ledničky.
6.) Dále postupujeme, až když jsou korpusy zcela vychladlé.

SKLÁDÁNÍ
7.) Korpus(y) vyndáme z formy, seřízneme mu/jim dorovna vyběhlou a popraskanou "čepičku" a rozřízneme ho/je napůl. Nakrájíme si jahody na plátky.
8.) Na spodní část korpusu namažeme vrstvu krému, pokladame nakrájenými jahodami a opět pomažeme slabou vrstvou krému. Přiklopíme vrchní částí korpusu. Celý dort obmažeme krémem a zdobíme dle uvážení. Obmazávání stran se nejlépe dělá malou plastovou stěrkou.
9.) Pokud máme druhý dort, pustupujeme úplně stejně.

ZDOBENÍ
Musím se přiznat, že zdobení je moje velmi slabá stránka, proto volím vždy co nejjednodušší variantu. První dort jsem pouze obmazala krémem (jak je uvedeno v postupu) a pomocí papírové šablony jsem na něj holandským kakaem vysypala číslo. Šabolnu vystříhávala teta :).


Druhý dort jsem po obmazání posypala vrstvou kokosu a nakreslila na něj logo Toyoty a jméno oslavence. Zní to jednoduše, ale kreslit čokoládou na sypký kokos pomocí špejle není taková sranda, jak se může zdát. Kokos se dost lepí a trvá to dlouhou dobu. Na druhou stranu - když vám někde ukápne čokoláda, jde flíček velmi snadno sundat.


Omluvte prosím kvalitu fotografií. První snímek jsem fotila asi v 9 večer u nás v kuchyni a druhé dva na rychlovku v autě. U dortů je můj věčný problém nedostatečná dokumentace, tudíž jsem skoro překvapená, že jsem cvakla alespoň tohle a takhle.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Marillee Marillee | E-mail | Web | 26. června 2014 v 22:31 | Reagovat

Ooooooooooh, i v tuhle nekřesťanskou hodinu mě honí mlsná! A zdobení se povedlo ;)

2 Teeda Teeda | Web | 26. června 2014 v 23:50 | Reagovat

Mám úplně stejný problém. Fotit ty dorty. Není kdy, dělají se večer a pak se s nima zase spěchá a pak jsou předané a to už si je člověk neblejskne, prostě hrůza. :)

Ale úplně tě baštím nejvíc. Nejkrásnější pochavala na světě je, když to někdo zkusí, funguje mu to a oblíbí si to. :) :) Jupí, jupí, jupí! :)

Jen se ptám - nebyl by ten pečící papír snazší pro to psaní?  I když to máš pěkný, úplně vidím tu otravu, dělat se s tou čokoládou v tom kokosu. .)

3 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 27. června 2014 v 8:24 | Reagovat

Teda ta čokoláda, to musela být hrozná piplačka, já bych doporučila asi zdobící sáček (nebo jen obyč. zipový a odstřihnout růžek) ale výsledek vypadá moc pěkně.) Mimochodem nenapadlo by mě psát pozpátku:D Jinak focení dortů naštěstí stíhám, ozdoby si tvořím dopředu, pak jeden den peču korpus a druhý den dort dokončím a jde k oslavenci, dřív jsem měla času nedostatek, jeden den jsem pekla, druhý potahovala a zdobila a až třetí předávala a i tak byly vždycky všechny dorty ok:)

4 V. V. | E-mail | Web | 27. června 2014 v 11:23 | Reagovat

Jo, kdybych uměla být originální a uměla bych péct a zdobit takovéhle dobrůtky, to by mě na narozeninové oslavy někdo pozval. :D
Věřím, že sis s tím dala práci, koneckonců jsi měla dobrou motivaci. :)

5 Sentencia Sentencia | Web | 27. června 2014 v 12:45 | Reagovat

ty mi ale děláš chutě... :) vypadají krásně a určitě ještě líp chutnaly :) já se k dortům zatím nějak nemůžu odhodlat. Vyhýbám se pečení korpusů. Nevím proč, ale děsí mě to :D

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. června 2014 v 13:36 | Reagovat

[1]: Děkuju.

[2]: Jsem ráda, že v tom nejsem sama. :) Krém je jinak senzační /Mužovo maminka na mě volala z ložnice, jestli dám recept/, tentokrát mi tuhnul, jak měl. Pečící papír jsem zkoušela, ale než došlo na slupování, raději jsem nakreslila toto, protože jsem se bála, že mi ta velká Toyota nepůjde sloupnout.

[3]: Zdobící sáček je určitě lepší (babička mi to zopakovala snad 6x :)), ale já nemám příliš pevnou ruku. I zdobení perníčků je hodně kostrbaté, tak jsem to nechtěla riskovat. Ale příště do toho jdu :) Psaní bylo spíš odprostřed, potřebovala jsem to vhodně "vycentrovat" :)

[4]: Originální jsi, ty kecko :P. Jinak tohle žádná oslava ani nebyla. Na oslavy já taky moc nechodím. Prostě jsem napekla, nasedli jsme do auta, koupili pívo a udělali přepadovku u Muže doma :)

[5]: :) Teda řeknu ti, ty mě bavíš. Dorty mě děsí úplně vším, ale pečení korpusů mi zrovna nahání strach nejmenší :)

7 Trea Trea | Web | 27. června 2014 v 15:12 | Reagovat

Tak to je krása!!
Pro mě nikdy dort nikdo ještě na narozky neupekl! To je od tebe hezké;)
Převozy autem jsou vždycky docela rizikové, hlavně když to svěří mě. Jsem schopná si vylít polévku na klín.

8 Erička Erička | Web | 27. června 2014 v 16:09 | Reagovat

Magdalénko, povedly se ti, jsou krásné :) Tak přemýšlím, proč jsem přestala péct dorty? Možná nedostatek času-nevím ...

9 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 27. června 2014 v 16:31 | Reagovat

Tyjo mňamy mňam :D Achjo měla bych zas něco upéct, ale co...? Možná najdu inspiraci na blogu.

10 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 27. června 2014 v 16:31 | Reagovat

[9]: ...chtěla jsem napsat na TVÉM blogu :D

11 Ježurka Ježurka | Web | 27. června 2014 v 16:58 | Reagovat

Tak jsem si polkla, a jedeme dál. Vypadají ty dorty skvěle, hned bych si dala. Jsi šikulka, moc chválím.

12 Wamm Wamm | E-mail | Web | 27. června 2014 v 17:35 | Reagovat

Musím přiznat, že bych si vážně dala, vypadá to skvěle.... Doufám, že oba dorty chutnaly skvěle :).

13 PaPája PaPája | E-mail | Web | 27. června 2014 v 19:49 | Reagovat

Čokoláda, kokos, jahody - to je kombinace!♥

Mě se nechce psát, že to vyzkouším - zaprvé dorty vlastně skoro nepeču, zadruhé, když mi to někdo napíše, tak tomu stejně většinou nevěřím. :D !!!Ale samozřejmě, že bych to s mega chutí chtěla OCHUTNAT!!! Mňam, když si to představím! Připomíná mi to rafaelo řez, co jsem měla nedávno. :-)

Tvůj Muž se má! :-)

P.S.: Zkoušela jsem od tebe ty mrkvové špagety s pestem! Zdravě - chutně! :-)

14 Dorka Dorka | Web | 28. června 2014 v 9:25 | Reagovat

Mňam! Vypadá dokonale. Já jsem zatím vytvářela narozeninový dort jen jednou na oslavu mojí mladší sestry. Byla ale nepečený, a tak se s tímto vůbec nedá srovnávat.
Už hrozně dlouho chci upéci nějaký pořádný, ale není žádná vhodná příležitost, protože na naší malé domácí oslavě by se nesnědl. :))

15 Naty Naty | Web | 29. června 2014 v 14:00 | Reagovat

Vyzerá to naozaj chutne! Ja ešte zvyknem robiť taký drobenkový koláčik s tvarohom. To je úplný top!

16 Vendy Vendy | Web | 1. července 2014 v 0:03 | Reagovat

Fantastický dort! Láká mě ho také zkusit, ale zaskočila mě doba pečení - mám dojem, že v  mé troubě při této teplotě za hodinu a čtvrt by byl nadranc. Asi bych se řídila toho odhadu, jestli se odlepuje od stěn a klasické propíchnutí špelky... :-)
Nádherný a dívala jsem se i na odkaz Děvče u plotny, má nádherné stránky a úžasné mňamky.

17 Andy (Slečna A.) Andy (Slečna A.) | Web | 11. července 2014 v 14:44 | Reagovat

Miluju kokos! Miluju čokoládu! Hádám, že nezbylo :D Stavila bych se :D :D
Vypadá skvěle! Hm, přemýšlím, kdo bude mít v brzké době narozeniny.
Jinak, cesta s dorty musela být kouzelná teda :D
Mimochodem - zdobíš krásněji než já, tak je to dobrý! :D :) Ten znak se ti náhodou vyvedl jak sviňa, ten můj by to ani s velkou dávkou fantazie neřipomínal, zatímco tvůj je naprosto přesný! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.