Čokoládový chlebíček z fazolí

7. června 2014 v 19:32 | Magdaléna |  Ostatní zákusky
Začínám zjišťovat, že mě fascinují naprosto nezvyklé kuchařské kreace. Myslím, že se moje rodina a spolužáci občas dost baví, co všechno v kuchyni páchám. Nebudu zastírat, že jsem už pekla dort z cizrny a míchala fazolovou nutellu, nicméně to, co jsem vytáhla z trouby teď, nemá obdoby! Upekla jsem sladký chlebíček, který v sobě nemá ani ždibec mouky, másla ani mléka a který je i přes to všechno tuze dobrý. Je bezlepkový, bezlaktózový (když vynecháme čoko) a při záměně medu za jiné sladidlo vhodný dokonce i pro diabetiky.

Dávala jsem ho ochutnat dost velkému vzorku svých spolužáků (sportovcům, všežroutům i mlsným jazykům) a nikdo nepoznal, že chlebíček obsahuje nějakou luštěninu. A kromě mé čokoholické kamarádky to všem chutnalo. No, už konec reklamy a vychloubání, pojďme raději ochutnat...



Časová náročnost: 1,5 hodiny (plus vaření fazolí předem)
Počet porcí: 1 forma na biskupský chlebíček

Potřebujeme:
200 g fazolí v suchém stavu (ideálně červených nebo černých)
5 vajec
2 velké lžíce medu
1/4 hrnku pomerančového džusu
6 lžiček kakaa (holandského na pečení)
1 lžička rozpustné kávy
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
2 - 3 kostičky hořké čokolády

Postup:
1.) Fazole si den předem namočíme, druhý den slijeme vodu a v nové vodě uvaříme.
2.) Uvařené fazole rozmixujeme společně se všemi dalšími ingrediencemi, kromě čokolády. Trvá to docela dlouhou dobu, záleží na kvalitě vašeho mixéru. Já mám doma mixéra-dědečka, tudíž mám v těstu i větší kousky fazolí. Z tohoto důvodu je lepší používat fazole tmavší barvy, přestože to na chuť nemá výrazný vliv. Množství medu regulujeme podle chuti.
3.) Hotové poněkud řidší těsto přelijeme do formy na biskupský chlebíček, která je vyložená pečícím papírem. Navrch postrouháme hořkou čokoládou a dáme péct na 180°. Já pekla asi 45 minut, ale chce to hlídat se špejlí v ruce.

Dobrou kakaovo-fazolovou :)


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Feelingroovy Feelingroovy | E-mail | Web | 7. června 2014 v 20:37 | Reagovat

taky ráda experimentuju v kuchyni. A ten chlebíček vypadá fakt lákavě, asi to vyzkouším.

2 Robka Robka | E-mail | Web | 7. června 2014 v 21:16 | Reagovat

To vypadá zajímavě a chutně. Při vhodné příležitosti tím zkusím okouzlit dceru, která taky ráda experimentuje.:-)

3 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 7. června 2014 v 23:36 | Reagovat

To je ten recept pro mě, jak jsi říkala? Škoda, že nejím fazole :D Ale vypadá to hezky :)

4 Wnaty Wnaty | Web | 8. června 2014 v 0:35 | Reagovat

Wau, vypadá to parádně :)! Vyzkouším :)!

5 PaPája PaPája | Web | 8. června 2014 v 13:04 | Reagovat

Ty kousky v chlebíčku vypadají jako nějaká semínka nebo oříšky, ale jsou to fazole! Kruté! :D Těmhle zdravým alternacím fandím! :-) Mamka třeba dělala perník s cuketou, ale to jsme nikdo vlastně ani nepoznal, že to v tom je. :-)

Jo a ta druhá fotka se mi fakt líbí :-).

6 Joina Joina | Web | 8. června 2014 v 16:28 | Reagovat

No téda, další lákavá novina. Vypadá dokonale :)

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 8. června 2014 v 16:33 | Reagovat

[1]: Je to fakt lepší, než to vypadá :)

[2]: Nech se okouzlit i sama. Tohle patří k těm experimentům, kde nejsou "novoty" moc poznat :)

[3]: Aha, tak to je škoda. No, třeba příště. :) Možná trochu soukromá otázka, ale z čeho pak bereš bílkoviny? Já nejsem žádnej odborník na výživu, ale když si tak říkám - maso ne, mléko ne, luštěniny ne... Tak co pak teda? :)

[4]: Bude mi potěšením :)

[5]: Jo, abych řekla pravdu, ten semínkovej vzhled mě trochu mrzí. Chtěla jsem chlebíček upéct znovu z červených fazolí a až pak nafotit, ale nemohla jsem to vydrže, jaká to byla dobrota. Jo a! Cuketovej perník dělám na podzim taky :)

[6]: Děkuji :)

8 Ježurka Ježurka | Web | 8. června 2014 v 18:02 | Reagovat

Fazole - no s těmi bych doma neuspěla, já je totiž vůbec nekupuji už řadu let. Pamatuji si, že jako mladá jsem doma mívala fazolovou polévku, fazole na husto, či jak to mám říct, ale to, to ty jsi dokázala vykouzlit - o tom opravdu asi málokdo slyšel! Ale klidně bych ochutnala.

9 Tey Tey | 8. června 2014 v 19:13 | Reagovat

Recept vypadá chutně a snadně, takže už si ho zapisuji a co nevidět ho vyzkouším. Přiznám se ale, že fazole jako takové nemusím, tak jsem zvědavá na tu chuť. Už dlouho mám v plánu upéct taky banánový chleba, ale abych byla upřímná, těch fazolí mi není tak líto, jako těch 5 banánů..

PS: Víc takových receptů..;)

10 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 8. června 2014 v 23:53 | Reagovat

[7]: Jím ryby, máme ryby několikrát týdně :) Masu se úplně nevyhýbám, jím ho párkrát do měsíce (2-3x), dneska jsme měli králíka :) A máme tu taky velký výběr bezlaktózových mléčných produktů, takže piju normálně mlíko, jim tvaroh... kozí sýry jsou přirozeně bez laktózy, stejně tak tvrdý sýry parmazánovýho typu, ementál... taky jím vejce. V poho :)

11 Vendy Vendy | Web | 11. června 2014 v 11:13 | Reagovat

Z fazolí se dá vážně upéct, i když, nezkoušela jsem to. Ale kdysi jsem v jedné knížce (Dva divoši, nebo v Kronice Ztracené stopy, už si moc nepamatuju) četla, jak dělali placičky z kaštanů. Náročnost té operace mě odradila od veškerých pokusů, ale placičky z kaštanů (tedy z onoho vnitřku) se opravdu dají. Tak proč by se nedal i moučník z fazolí, žejo...
Vypadá moc dobře, chutně, hned bych si dala.

12 Teeda Teeda | Web | 15. června 2014 v 22:23 | Reagovat

Hm. Takže takovej mexickej zákusek vlastně... :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.