VDP - Rok na blogu i s dortem (47)

1. května 2014 v 13:48 | Magdaléna |  VDP
Tak. Dnes je tomu přesně rok, co tu s vámi na blogu jsem. První máj. Docela hezké datum na výročí, nemyslíte? A docela hezké datum na jeden hezký dort.

Kapitola: MOJE AMERICKÁ LOVESTORY
Strana: 66

Abych se přiznala, důvod pečení nebylo blogové výročí. Původním záměrem bylo něco sladkého jako odměna za vítězství v olympiádě. Nevyhrála jsem, ale sladkost jsem si přesto neodpustila. A cheesecake na mě působil tak nějak jarně.



Nejsem žádná cheesecake královna, zatím jsem všehovšudy dělala dva, z toho jeden byl nepečený (prostě jen ztuhlý v lednici). Dokonce jsem jich ani příliš nejedla - konkrétně pouze jeden ve španělské bageterii. Ale můžu říct, že cheesecake je věc dobrá. Dost sladká, dost jemná, dost taková, že si jdete pro další kousek. Ale na ovocné a čokoládové dorty pro mě nemá.

Jak můžete vidět na fotce, dort se mi uprostřed neupekl. Myslím, že na Terezčině blogu jsem kdysi četla rady, jak se tomu vyhnout a spočívalo to ve všemožných věcech, které Dita v receptu ani neuvádí. Nevím, možná je to tím, možná mnou :) Také jsem ubrala cukru - do krusty jsem ho dokonce nedávala vůbec - a přesto ho tam bylo dost.

Vlastně by mě docela zajímaly vaše cheesecakové zkušenosti. Je mi jasné, že tradiční kuchařinky možná nebudou vědět, o čem mluvím (to vlastně nevím skoro ani já), nicméně pro pekařky je cheesecake - vedle různých cupcaků a makronek - jednou z nejmódnějších záležitostí. Líbí se vám představa dortu pečeného ze sýra? Používáte Filadelfii, Lučinu, nebo to prostě nesýrově obcházíte tvarohem? Dáváte do trouby kastrůlek s vodou? Pečete ho vlastně vůbec?


Jak zmiňovala na začátku, přesně dnes je blogu rok. Pokud si dobře pamatuji, jeho první verze byla dřevěno-hnědá, možná krapet do zelena. Maličko mě mrzí, že jsem si neuložila náhled, ale co člověk nadělá.

Co se týče nějakých bilancí, myslím, že jsem už velkou část prozradila v tomto článku. Přesto bych vám všem chtěla znovu poděkovat, že jste na můj blog přišli, případně že na něj chodíte pravidelně. Je to pro mě neuvěřitelnou motivací. Díky vám vařím i netradičnější věci, snažím se je neumělecky čančat na talíře a nejíst je okamžitě po vytažení z trouby. Blog se za ten rok stal důležitou součástí mého života, vykompenzoval to, co mi chybělo na facebooku a co jsem nemohla dělat v reálu. Za ten rok jsem poznala spoustu báječných lidí, kteří mě inspirují v mnoha směrech /Martine, tvoje kokosvý lívanečky byly skvělý!/. A nejedná se jen o kuchyň.

Pokud bych měla věnovat pozornost směru, kam se můj blog ubírá, asi by to nebylo příliš pestré. Můj první článek byl receptový. Na co můžu být pyšná je fakt, že to je jeden z mých nejoblíbenějších zákusků. Na co už pyšná tolik nejsem je skutečnost, že jsem ho fotila na prkénku před ledničkou v noci. Jo, tenrkát jsem si ještě přišla nepatřičně, když fotím to, co uvařím. Dnes už se nad tím doma nikdo nepozastaví. Za mé blogové působení se mi stihl porouchat kompakt, takže se studem ve tváři vše fotím na mobil. Velkým blogovým zlomem bylo započnutí výzvy Vaření Deníku Dity P, která dost ovlivňuje chod celého blogu a tak trochu i můj volný čas. V průběhu času se mi mezi jídelní články začaly vkrádat i různá povídání, zážitky a více či méně hloupé názory, u kterých si stále nejsem jistá, zda vás vůbec baví, zda je čtete rádi. Je mi jasné, že okomentovat recept je jednodušší. Dalším velkým okamžikem byl pro mě den, kdy se můj článek poprvé objevil na titulní straně. Nikdy bych to nečekala, ale měla jsem z toho raodst víc než velkou. O co větší překvapení pak pro mě bylo, když jsem dostala e-mail s příjetím do Autorského klubu.

Bylo by logické, kdybych po roce měla větší představu, kam se chci se svým blogem ubírat. Představa tu je, rozhodně s pevnějšími obrysy než byla loni touhle dobou. Ráda bych pokračovala v tom co dělám teď, protože i přes občasné chvilky pochyb to dělám, jak nejlépe umím a přináší mi to radost. Co bych chtěla zařadit jsou recenze na pár mých kuchařek, nicméně chce to čas, vyzkoušet víc receptů než jen 5 a získat určitý nadhled na danou publikaci. Také bych ráda rozšířila rubriku s tvořením, protože pár výtvorů mi pod rukama vzniklo, ale vždycky jsem se nedostala k tomu, abych sepsala návod. S tím jak půjde čas bych postupně přidávala i zážitky do cestovatelské rubriky, psala o tom, jak dělám autem díry do zdí a co dělám za kočičí vylomeniny. Je tu možné nové obohacení zaměření, ale zatím všemu nechávám čas.


A na závěr, pokud jste dočetli až sem, pár statistik.
Pokud je číst nechcete, zkrátka přeskočte, není to nic proti ničemu :)

Objektivně
Nejstarší článek - Recept na Bebe řez
Nejkomentovanější článek - VDP - Zapečený hermelín s fíky (jen a pouze díky titulce, trochu se stydím)
Počet vydaných čánků - 173
Nejproduktivnější měsíc - květen (jak jinak :))

Subjektivně
Nejlépe nafocené fotografie - Návod na domácí vanilkový extrakt
Nejvíce osobní článek - Vydávám se s kůží na trh
Nejvíce očekávané komentáře - die Schnecke aneb moje cesta k němčině
Nejpracnější recept - Cake pops
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Houp Houp | Web | 1. května 2014 v 14:00 | Reagovat

U cheesecaku se mi líbí ty sedmikrásky použité jako ozdoba, hned to tomu dává jiný rozměr a takový jarní nádech. :) Chuť podle obrázku nepoznám, ale určitě byl dobrý. :)
Gratuluji k prvnímu roku a snad to vydří i nadále. :)Líbí se mi ten subjektivní a objektivní pohled na statistiku ohledně blogu.

2 Teeda Teeda | Web | 1. května 2014 v 14:16 | Reagovat

Hezká bilance... taky bych se měla trochu ponořit do toho, co a jak pohnulo mým blogem. Bylo by to zajímavé šátrání. :) Zatím jsem ale výročí pojala spíš jako vysvětlení co a jak, a v rámci lenosti, nedostatku času a vůle, jsem se jakékoli větši bilanci vyhnula. Ale dortíček.. jooo, ten já si peču výročí nevýročí... :D
Jen tak mimochodem... Dita toho v kuchařce neskutečně moc zamlčuje. Právě proto si tak nesmírně vážím Florentýny, která to říká mnohem lépe, i když není tak hezká.

3 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 1. května 2014 v 14:16 | Reagovat

Vše nejlepší k prvním narozeninám :) Myslím, že máš krásně našlápnuto a přeju, ať to tak jde dál :)

Cheesecake jako takovej jsem asi nepekl nikdy, moc na to nějak nejsem chuťově, ale možná by se za něco podobného dalo počítat toho: http://www.apetitonline.cz/recepty/648-kapucinovy-dort.html což je manželův každoroční narozeninový dort (miluje všechno kávový) a je fakt super dobrej :3 Ta vrstvička bílá nahoře... upe... O.O
Tvůj vypadá taky moc hezky, pěkně žlutej, hádám domácí vejce? :) Prostředek se mi někdy neupeče ani u normálního dortu, u mě je to troubou a možná špatně zvoleným programem pečení...

4 Robka Robka | E-mail | Web | 1. května 2014 v 15:11 | Reagovat

Cheescake jsem ještě nepekla (jedla jsem ho jednou z cukrárny a měli ho moc dobrý!), ale moc mi to připomíná jeden řez, který tedy občas i přes pracnost upeču. Je naspodu kakaový, uprostřed je tvarohová náplň a nahoře lehounké světlé těsto. Mňam, mňam.:D
Jinak samozřejmě vše nejlepší k prvnímu výročí, můj blog už je proti tvému ostřílený mazák, bude mu šest a brzy půjde do školy.:-)

5 Erička Erička | Web | 1. května 2014 v 16:51 | Reagovat

Cheescake jsem nezkoušela, takže nemůžu poradit, jinak gratuluji k narozeninám blogu :)

6 missneverfree missneverfree | E-mail | Web | 1. května 2014 v 17:55 | Reagovat

Skrýváš bilance pod recept? :-D
aneb napřed se najez, pak mluv? :-)

7 PaPája PaPája | Web | 1. května 2014 v 18:58 | Reagovat

Ojojoj, ten cheesecake, ten vypadá prostě úžasně! A ty sedmikrásky!♥

Jinak všechno nejlepší, blogu! Je neskutečný, kolik si za ten rok zaujala čtenářů. Stejně tak s otevřenou pusou sleduju počet napsaných článků, to je prostě wáu! :-)

Tak vytrvej, články se mnohem lépe čtou, když to člověk píše s láskou, což je právě tvůj případ, a přeju dobrou chuť! :-)

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 1. května 2014 v 19:13 | Reagovat

[1]: Děkuji mockrát :)

[2]: Díky. Tvoje bilance nebilance se mi naopak líbila.
Florentýnu mám v tomhle ohledu taky ráda. Jen mi vadí uspořádání její kuchařky a polovina zbytečných receptů :)

[3]: Děkuju! Já středy teda ráda upečený, ale stalo se,že to párkrát nevyšlo. Manželův dort je něco podobného, jenom z tvarohu (takže vlastně něco celkem jiného :)). Musí si pochutnávat :)
Jojo, vejce jsou domácí :)

[4]: Řez děláme taky. :) Teda spíš babička. a říkáme mu tříbravená buchta :)
No jo, můj blog je miminko, než mu budu kupovat tašku, ještě nějaká doba uběhne :)

[5]: Děkuju, Eričko. :)

[6]: Tak nějak. :) Testuju, zda to někdo vůbec dočte do konce :)

[7]: Děkuju. A dost nevím, zda jde má láska k jídlu srovnávat s tvou vášní pro běh a sport všeho druhu :)
Posílám jednu sedmikrásku :)

9 Kariol Kariol | E-mail | Web | 1. května 2014 v 21:18 | Reagovat

Tak nejprve k cheescak(e)u. Ještě nikdy jsem ho neochutnala ani nepekla, nevím, nikdy jsem nešla s módou. :D Ale ten tvůj vypadá krásně. Nevím, jestli by mi chutnala kombinace sýru, který je pro mě slaným jídlem a sladkého korpusu... :)

Páni, už rok? :) A máš krásné výroční datum, bylo plánované? :)
Čtu všechny tvé články, jen často nevím, co napsat. K receptům je to vážně jednoduché, ale co se týče úvah a názorů, občas holt raději mlčím. :) Rozhodně to není tak, že bych četla jen tvé krátké články, to opravdu ne. Máš skvělý psací styl a osobité kouzlo. :)
Gratuluji k titulce, přijetí do AK a spoustě těch drobných úspěchů, které pro tebe měly velký význam. :)
Jsem moc ráda, že jsem tě mohla poznat a doufám, že se brzy, například ku příležitosti Světa knihy, poznáme i osobně. :)

10 Vendy Vendy | Web | 1. května 2014 v 21:21 | Reagovat

Sýrový koláč jsem nikdy neochutnala, ani nepekla, ale určitě je dobrý a v tvém provedení vypadá moc hezky, sedmikráskové ozdobení ho ladí jarně.
Bilance je pěkná a tvůj blog se mi líbí, myslím, že bys měla pokračovat tímto směrem, trocha náhodného pelmelu, co tě napadne, a trocha těch receptů, plus fotky. Gratuluji k prvnímu výročí, posílám virtuální kytičku s jedním mufínkem kokosovým a přeji dalších x let blogování, doufám, že tě ten elán nepřejde.

11 Slečna A. Slečna A. | Web | 2. května 2014 v 8:57 | Reagovat

Cheescake jsem jedla jednou a hrozně mi chutnal. Ale už asi měsíc se chystám si upéct doma, ale ještě jsem se k tomu nedostala :D

Na tvém blogu čtu ráda snad všechny články :) Nikdy mě žádný nenudil, vždycky si na něm něco najdu :)) A ráda budu více číst o tvém životě, radostech, strastech a podobně :))
Těším se na další dobu strávenou v tvé blogové společnosti a přeji blogu k narozeninám jen to nejlepší a ať se i nadále těší oblibě :)

12 Ježurka Ježurka | Web | 2. května 2014 v 15:06 | Reagovat

Cheescake jsem nejen nikdy nepekla, ale ani ještě neochutnala. Je to pro nás, starší dost složitější se do něčeho takového pustit, i když možná bych to také zvládla. V každém případě tobě to vaření a pečení jde moc dobře. Blahopřeji k výročí  a jen tak dál. Moc ráda se sem vracím.

13 katherine katherine | Web | 2. května 2014 v 20:07 | Reagovat

V první řadě ti chci moc pogratulovat k ročnímu výročí (mně to koneckonců taky brzo čeká). Je fajn, že už se blogu věnuješ takovou dobu! :)) Na tvůj blog se vždycky vracím ráda. Ať už je to kvůli nádherně nafoceným receptům nebo prostě kvůli deníčku, který mě nikdy nepřestane bavit (takže si myslím, že rozhodně nemusíš mít obavy, že by někoho nudil, ani zdaleka!).
Co se receptu týče, do cheesecaku jsem se nikdy nepouštěla a nějak se na to ani nechystám. Nejsem celkově vůbec fanda dortů a nikdy jsem nebyla. Na svoje narozeniny jsem to vždycky odbyla jenom nějakým malým, který jsem stejně nejedla. Což je poměrně zvláštní, když dřív jsem byla schopná spořádat všechno sladké, na co jsem přišla, ale dorty mi prostě nikdy nejely .. :D
Tenhle ale vypadá nádherně, ještě jak je krásně naaranžovaný. A vůbec bych si třeba nevšimla, že je nedopečený. :) Omlouvám se, pokud jsem si to přehlédla - ale jak vlastně chutnal? :))

14 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 5. května 2014 v 19:49 | Reagovat

Já jsem psala o tom cheescakeu na blog. :D Používám Lučiny, které smíchám třeba s tvarohem. :)

15 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 5. května 2014 v 19:50 | Reagovat

Ten tvůj cheesecake je mimochodem úžasný! Moc se mi líbí, jak je krásně žluťoučký! Jako pampelišky :')

16 Strange Strange | Web | 9. května 2014 v 10:58 | Reagovat

Jéé...
Ditu jsem zatím nikdy nevařila, odradil mě její slovní projev...Ale kniha vypadá opravdu lákavě.

17 Tina Tina | 19. ledna 2015 v 19:14 | Reagovat

Můj první cheesecake (který jsem dělala i jedla) byl právě podle Dity. Já jsem to s pečením naopak přehnala, měla jsem ho nahoře trochu dohněda. Ale jinak se povedl, nepropadl se ani nepopraskal (dávala jsem pekáč s vodou). A byl vynikající!!! Teprve teď chápu lidi, co se bijou za to, že v pravém cheesecaku musí být Philadephia, a ne tvaroh či lučina, protože jinak to prostě není cheesecake, ale tvarohový dort. Brala jsem to jako slovíčkaření, ale teď už vím, že ta chuť je fakt dost jiná. Tvarohové dorty jsou taky fajn, ale pravý cheesecake... Hmm, nemám slov, jak tu chuť popsat... To musí člověk fakt ochutnat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.