VDP - Kachna s knedlíky a zelím (50)

17. května 2014 v 17:05 | Magdaléna |  VDP
Ta dá! Máme tu číslo 50 a s ním i polovinu kuchařky za sebou. Hodně dlouho jsem přemýšlela, jaký ten přelomový recept bude, dost často se mi do představ vkládal čokoládový dort, ale nakonec zvítězila klasika! Pečená kačenka (opravdu kačenka, protože byla tuze maličká), domácí zelí a bramborový knedlík.

Kapitola: Z ČESKÉ HOSPODY
Strana: 91

Občas mám pocit, že mě tu považujete za trochu střelenku, vegetariánku a vyznavačku divných, cizokrajných a nedostupných jídel. To, že mám ráda cizrnu, zeleninu, ale i bezlepkové a bezlaktózové alternativy ovšem neznamená, že jsem zanevřela na "klasickou českou kuchyni". Svíčková sice nepatří mezi moje top jídla, ale takové zelí, králík nebo koprovka, ... jó, po tom bych se utloukla. To, že je neprezentuji zde na blogu má důvod opravdu jednoduchý - nevařím je. Vaří je mamka nebo babička, přičemž mým úkolem je to konzumovat a čas od času propašovat do kuchyně něco zdravějšího, neznámého či "divného". Takhle jsem naučila rodinku na pečenou řepu, fazolky na smetaně (ahoj mami!), ale třeba i na italské rizoto a ratatouille.

Ale konec vychloubání, pojďme jíst...



Víte, až budu jednou žena s velkým Ž, budu péct kachnu a dělat knedlíky. Moje babička dělá knedlo zelo skoro každou neděli a já už chápu proč. Je to snadný.

Jasně že jsem uměla ukoulet knedlík už dřív a zhruba věděla, co má a nemá přijít do zelí, ale nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, jak je to všechno jednoduché zároveň. Kachnu strčit ráno do trouby, zelí nechat také vlastnímu osudu, jen s knedlíky je krapet větší trápení, ale nic, co by nešlo zvládnout. Samozřejmě patří mé velké díky babičce, protože mi pořád radila a pomáhala a vlastně jsem tu Ditu skoro ani nepotřebovala. Kachnu děláme téměř stejně, jen to pivo vynecháváme, zelí mám já osobně raději čerstvé než kysané a odvažovat mouku na knedlíky se mi také nechtělo. Pracovaly jsme tedy s babičkou podle oka a myslím, že výsledek se nepovedl o mnoho hůř než jindy. :)

Máme jen takovou trabli - já i babička. Poslední dobou se nám v knedlících dělají "díry, takže výsledné kousky vypadají spíš jako donuty. Působí to vtipně, o tom žádná, nicméně málokdo chce místo 4 knedlíků dostat 4 díry. Nevíme, čím to je, babička říká, že dělá vše pořád stejně, nicméně dirky se neobjevily poprvé. Nevíte někdo, čím by to mohlo být?


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 17. května 2014 v 17:45 | Reagovat

Aaaaaach! Ta kachna, ten pekáč, aach!

2 Pandora Pandora | E-mail | Web | 17. května 2014 v 18:10 | Reagovat

Obyčejně mi chutná jen kuřecí, ale po tomhle článku možná začnu jíst s chutí i kachny! ;-)

3 missneverfree missneverfree | E-mail | Web | 17. května 2014 v 18:42 | Reagovat

To bych si dala i já, vůči cizrnám a dalším cizím slovům jsem podezřívavá. :-D

4 Vendy Vendy | Web | 17. května 2014 v 19:08 | Reagovat

Paste se, oči moje! Kachnička přenáramná, oko jen zaplesalo a sliny se sbíhají. Knedlíky se zelím, klasika!
Ty dírky? Mně připadá, jak ty knedlíky třeba koulíte dohromady, že to někde v prostředku nedolehne k sobě a tak se ta dírka vytvoří. Jinší vysvětlení mě nenapadá.
Jste šikovné obě!
A máš pravdu, zdánlivě složité jídlo není až tak pracné (i vepřová pečeně nebo pečené kuře, vrazíš to do trouby či do remosky a ono se to dělá samo).
Akorát s knedlíkama je to kapku pracnější.

5 Robka Robka | E-mail | Web | 17. května 2014 v 19:41 | Reagovat

Kachna je mé zamilované jídlo! Jak ji vidím na pekáčku, hned se mi sbíhají sliny. Taková křupavoučká kůžička, omastek na zelí, ach! No, dost protože na večer se nemá moc mlsat.:-)
Jinak já ke kachně přidávám ještě jablíčka a po vrchu ji mažu směsí medu a koření. Zelí preferuji taky čerstvé, je to docela fuška nakrouhat, protože u nás se vždycky dělá zelí tak ze tří kil, takže nakrájet to trvá poněkud déle. A knedlíky? To nevím, proč máte uprostřed díru - možná je to tím, jak píše výše Vendy. Já vždycky říkám, že je to moukou, taky brambory můžou být na vině.:-)

6 PaPája PaPája | Web | 17. května 2014 v 20:03 | Reagovat

No, tedá, to vypadá úúúžasně, zvlášť ta kachýnka! Gratuluji k polovině, myslím, že lepší (ještě k tomu ČESKÉ!) jídlo si nemohla vybrat! :-)

Taky miluji alternativy (aktuálně snaha bez lepku), ale tímhle? Tím nepohrdnu nikdy - zvlášť od babičky, ta to umí nejlíp! Mastňoučké, ale chutňoučké! :D A že mě to tlačí v břiše ještě do večera, nevadí, je to totiž  bezpochyby skvělý gurmánský zážitek! :D

"Donuty" mě rozesmály. :D Inu takové věci se dějí, babičce tuhle hrozně málo nakypřila buchta. Důvod? Do pytlíčku s kypřícím práškem toho dávají mnohem méně dřív. Nebude zakopaný pes tedy v nějakých ingrediencích?

7 Teeda Teeda | Web | 18. května 2014 v 0:15 | Reagovat

Jsem toho názoru, že každé knedlíky žijí svým vlastním životem. U nás doma se třeba nikdy nepodaří krásně kulaté. Vždy popraskají a mamka jim říká šklebáni. Všichni šklebáně máme rádi. S kulatýma knedlíkama bychom už mamku asi vyprovodili... :D Takže nechala bych je s dírou. Bude to vaše poznávací znamení rodinných knedlíků a basta. :D

8 yoshikuni-pise yoshikuni-pise | Web | 18. května 2014 v 14:38 | Reagovat

hmm tát tohle bych si fakt dala

9 V. V. | E-mail | Web | 18. května 2014 v 15:00 | Reagovat

Mmm, děláš mi chutě. :-)

10 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 18. května 2014 v 17:02 | Reagovat

Teda to je nádhera :) A ještě když si představím to super sádlo (mimochodem není jen chutné, ale i zdravé)... Asi tento týden vím, co půjdu koupit :)

11 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 24. května 2014 v 14:28 | Reagovat

Ježiš ta vypadá nádherně! Maso nemám ráda, vlastně ale jediné, co mi vážně hodně chutná, je kachna, králík a slepice. :D Takže mňam, tuhle bych slupla jak malinu :D

12 Amelie Amelie | Web | 26. května 2014 v 20:33 | Reagovat

Kachnu už jsem neměla asi dva roky, hned bych si dala.

13 Reba Reba | 7. dubna 2016 v 12:11 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.