Světlé muffiny s čokoládou

27. května 2014 v 20:43 | Magdaléna |  Buchty na plech
Chtěla bych se vám omluvit, že poslední dobou trochu zanedbávám čtení vašich nových článků. Je toho nějak víc. Víc vařím, víc jím, víc se hýbu, víc chodím na koncerty a míň domů. Nebojte se ale, všechno merčím a o víkendech s chutí doháním :-)

Tento recept mám v rozepsaných už skoro rok. Nevím, proč jsem ho nezveřejnila, snad proto, že mi přišel obyčejný, kdo ví. Malém bych na něj zapomněla, ale jelikož jsem dnes měla napéct něco dobrého k maturitám, zvažovala jsem právě tyto krasavce. Ve finále jsem sice ukoulela rafaello kokosky, ale díky zvažování mi došlo, že i ty nejobyčejnější muffiny by zde na blogu chybět neměly.
Jaké jsou ty vaše nejoblíbenější?



Časová náročnost: 20 minut (plus pečení)
Počet porcí: 12 (na jednu formu)

Potřebujeme:
85 g másla
2 velká vejce
200 ml mléka
140 g krupicového cukru
1/2 sáčku vanilkového curku
250 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku sody
100 g čokolády nakrájené na drobné kostičky

Postup:
1.) Troubu předehřejeme na 200°a do muffinových důlků vložíme papírové košíčky (pokud máte silikonové formičky, tak netřeba)
2.) Připravíme "mokrou směs". V kastrůlku rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu. Přimícháme rozšlehaná vejce, mléko, cukr a vanilkový cukr.
3.) Ve větší míse připravíme "suchou směs" - prosijeme mouku s práškem do pečiva a sodou. Přisypeme čokoládu.
4.) Nyní do suché směsi začneme vmíchávat mokrou, ale jen tak, aby se přísady zvláčnily. Těsto se nesmí přemíchat! Malé hrudky mouky jsou žádoucí!
5.) Těsto rozdělíme do 12 košíčků a pečeme do zezlátnutí (15-20 minut).

Pekla jsem v klasické teflonové formě na 12 kousků.


Protože mi vyzbylo těsto, rozhodla jsem se vyzkoušet i svoje silikonové formičky (mám jen 2 - dárek z nějakého časopisu). Výhodou je, že muffiny pouze vyloupneme a nemusíme se otravovat se sundaváním košíčků.


Dobré muffinování :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 missneverfree missneverfree | E-mail | Web | 27. května 2014 v 21:24 | Reagovat

To se mi líbí. Vzhledem ke svým preferencím v oblasti sladkostí možná pokořím svou lenost a někdy tvůj recept vyzkouším. :-)

2 Vendy Vendy | Web | 27. května 2014 v 21:55 | Reagovat

Zaujal mě systém mokré a suché směsi. Já to míchala tak nějak dohromady... a čokoládové kousky dávám skoro do každé hrnkové buchty, protože začínám být na čokoládě závislá :-)
Tvoje mufinky vypadají skvěle a s čokoládou musí být fantastické. Zkus do těsta přimíchat i borůvky nebo maliny (plus tu čokoládu), moc dobrá kombinace.

3 V. V. | E-mail | Web | 27. května 2014 v 22:38 | Reagovat

Muffiny jsou základ sladkého pečení. :D A nikdy neurazí, to mi věř. ;)
Já ani nevím, které mám nejradši nebo tak. Chutnají mi obyčejné, nepohrdnu ani čokoládovými, jednou jsem zkusila borůvkové, ty byly taky výborné a jahodové bych si taky klidně dala znovu. :)
Páni, máš toho teď hodně? :) Taky se hýbu, chodím domů pěšky. :D (puchýře forever :D)

4 katherine katherine | Web | 27. května 2014 v 22:52 | Reagovat

Achjo, a já když něco fotím, tak to na talíři může vypadat krásně jak chce, ale na fotce to vypadá jako neidentifikovatelná beztvará hrouda! :D Svádím to ale na to, že mám nefotogenické jídlo, určitě to nebude foťákem nebo nedej bože rukama!:D To ne! :D
Vůbec by mě nenapadlo, že zrovna tobě se bude fotka mého bicepsu tolik líbit! :D Čekala bych, že budeš dávat přednost spíš štíhlejší než svalnatější postavě. :) Ale dobře pro tebe! :D Každý,komu se líbí svaly je více než vítán u mě na blogu! :) :D
Co se toho běhání týče, přišlo to tak nějak samo. Nejdřív jsem se rozhodla, že budu běhat tak, aby mi tepovka nevylítla výš než na 140. Takže ze začátku jsem sice vydržela běhat hodinu, ale takovým tempem, že to spíš připomínalo hodně rychlou chůzi než běh. A soused na mě pořvával, jestli nemůžu kopnout do vrtule.. :D Ze začátku je to vážně náročné, pokud nejsi zvyklá, ale brzo se do toho dostaneš a pokroky se dostaví hrozně rychle, jakmile se tomu budeš věnovat s chutí a intenzivně. Nenech se odradit tím, že ze začátku budeš běhat jako slimák! :D Každý nějak začínal. :)

5 MarySan MarySan | E-mail | Web | 27. května 2014 v 22:53 | Reagovat

Ten recept je opravdu jednoduchý, naví vypadají dooost dobře, takže určitě v nejbližší době vyzkouším :)

6 mengano mengano | E-mail | Web | 28. května 2014 v 9:24 | Reagovat

Jdu na ně:) Medvěd spořádal k snídani poslední zbytek včerejší bábovky a navíc si potřebuju trochu šplhnout.

Jen mě zarazily ty "žádoucí" hrudky mouky. Proč to?
Já totiž těsto vždycky vymíchávám do hladka a hrudky mě štvou.

7 Sarinka Sarinka | Web | 28. května 2014 v 9:52 | Reagovat

Mňam :3

8 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 28. května 2014 v 14:10 | Reagovat

Jakou fci tam plni ta nerozmichana sypka smes?
Mam stejny formicky, taky dve z casaku, asi stejnyho :-) A teda prijdou mi absolutne na prd, je tomu 2 dny, co jsem na ne zrovna nadaval - jsou prilis mekky, nedrzi tvar a muffiny jsou z nich sisaty. Navic teda do nich taky davam papirky, prijde mi to hygienictejsi, kdyz s muffinama pak manipuluju... moje formicky jsou ale rrrruzovy :-D Zajimavy, jak se nazory muzou radikalne ruznit :-D

9 Maurice Maurice | Web | 28. května 2014 v 15:25 | Reagovat

Muffiny mám veľmi rád a aj tieto vyzerajú veľmi dobre :)

10 Elwin Elwin | E-mail | Web | 29. května 2014 v 9:14 | Reagovat

žjóva :) vypadají suprově, takže pozkoušíme :)
no, takže vážně tam mají být hrudky? Už jsem to četla na jednom webu, že se nesmí přemíchat, protože by pak byly tvrdé a takové ... ech. A jak jsem je teď nedávno dělala, tak jsem se tím řídila a fakt to vyšlo. Ale taky jsem byla překvapená :)

každopádně, vypadají skvěle! *slint*

11 Magdaléna Magdaléna | Web | 30. května 2014 v 17:06 | Reagovat

[1]: :) Bude mi ctí.

[2]: Na ty borůvkové se chystám už víc než rok. :)

[3]: o puchýřích mi ani nemluv. Aneb boty na podpatcích si vybírají své daně.

[4]: Rukama to přece není nikdy! :D Taky vždycky svádím vše na foťák :)
Já ani neběhám jako slimák,běhám docela rychle, ale pak třeba nevydržím dýl jak deset minut. Myslíš, že je lepší řešit spíš čas než vzdálenost?

[5]: Budu ráda :)

[6]: :) Ať medvědovi chutná. :) Hrudky nejsou podle mě až taková věda. Prostě bude ta struktura trochu hrubší. Já obecně vždycky spoléhám na to, že se hrudečky rozpustí. Ale pokud máš radši vše hladké, myslím, že to tak velký vliv mít nebude :)

[8]: Já používám normálně ten plech, ale vždycky mě na těch papírcích štve, jak na nich zůstane halda drobků a těsta. Tenhle problém u silikonu není.
Formičky se prý dost liší kvalitou. Hodně lidí si chválí silikonky z Tchiba :)

[10]: :) Spíš to pak není tak "monotónní" a spláclé :) Ale nemám zas tolik muffinových zkušeností. Dohladka se ale prý obecně vymíchávají cupcaky :)

12 Taure Taure | E-mail | Web | 30. května 2014 v 17:35 | Reagovat

Vypadají překrásně! :-) A je moc dobře, že jsi je sem dala, rozhodně by tu neměly chybět :-).

A ještě bych ti ráda řekla, že máš nádherné fotky - velmi neobyčejné :-).

13 Teeda Teeda | Web | 30. května 2014 v 23:31 | Reagovat

Mé nejoblíbenější muffiny jsou super čokoládové s kousky čokolády. Nebo nějaké hodně ovocné. Já totiž jinak ty muffínky moc nemusím, protože mi přijdou jen jako suchý buchtičky... :D

14 Sentencia Sentencia | Web | 31. května 2014 v 12:09 | Reagovat

já si teď hrozně oblíbila ty jahodové s mandlemi, na které mám  recept na blogu, ty jsem si vážně zamilovala... tuhle variantu ale mám taky ráda a dělám je poměrně často... jinak pro takovou pekařku jako jsi ty, rozhodně ty silikonové formy doporučuju. Já je dostala od mamky asi před půl rokem a už v ničem jiném muffinky nepeču, je to vážně pohoda :)

15 Ježurka Ježurka | Web | 31. května 2014 v 17:49 | Reagovat

Muffínů není nikdy dost a proto : Už mám uložený recept a brzy vyzkouším!

16 Strange Strange | Web | 3. června 2014 v 15:26 | Reagovat

Ukládám na oblíbených :)

17 Magdaléna Magdaléna | Web | 3. června 2014 v 19:41 | Reagovat

[12]: Děkuju za pochvalu. Právě fotky vnímám jako svou největší slabinu.

[13]: Na čoko se chystám už věky :) ale ovocné verze mě,krom borůvek, moc nelákají :)

[14]: Mně se právě silikony moc nelíbí vizuálně, ale jsou praktičtější :)

[15]: [16]: Jsem ráda :)

18 meantime B. meantime B. | E-mail | Web | 9. června 2014 v 11:37 | Reagovat

Z těch domácích mi nehorázně chutnají taky světlé s čokoládou, ale mám ráda, když jsou v těstě větší čokoládové hrudky. To je úplně uááááh.. :D
Jenom nevím, kde je chyba nebo jestli to tak správně má být, ale ty naše jsou vždycky nejlepší ještě teplé, už druhý den jsou na mě docela suché, což je škoda. Proto občas neodolám těm kupovaným, které jsou naopak hrozně vláčné, takové bych chtěla mít doma. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.