Žitné rohlíčky s tymiánem

7. dubna 2014 v 19:00 | Magdaléna |  Ostatní zákusky
Tenhle recept jsem si doslova vypiplala. Byl to původně předpis na bagetu, já z něj pekla ciabattu, místo sušeného droždí jsem zkoušela i kvasnice, nechávala jsem kynout, pekla jsem hned, zkoušela jsem kypřící prášek, obměňovala jsem druhy mouk, zvláčňovala tvarohem, sypala vším možným... až z toho vzniklo tohle - ten nejlepší recept na voňavé žitné rohlíčky, ze kterého já i lidé kolem slintají blahem.

V tomto receptu se opravdu vyplatí nic nenahrazovat. Kvasnice vám budou kynout moc, výměna žitné mouky za pšeničnou vás ochudí o tu základní chuť a pokud místo olivového oleje dáte slunečnicový či stolní, přijdete o stěžejní pilíř chuti.



Časová náročnost: 1 hodina
Počet porcí: 12 minirohlíčků

Potřebujeme:
2 lžičky cukru
7g sušeného droždí (1 sáček)
250g žitné mouky
200g hladké mouky pšeničné
60 ml olivového oleje
tymián
slunečnicová semínka
1/2 - 1 lžička soli

mořská sůl
lněná semínka
(cokoli jiného na posypání - sezam, slunečnice, kmín, ...)

1 vejce

Postup:
1.) Ohřejeme půl hrnku vody, přisypeme cukr, droždí a zamícháme. Necháme na teplém místě vzejít kvásek (nafoukne se nám taková čepice).
2.) Smícháme oba druhy mouky, přilijeme olej, další půl hrnek vody, přidáme větší špetku tymiánu a slunečnicová semínka podle chuti.
3.) K moučné směsi vlijeme kvásek a vařečkou zapracujeme. Když je těsto trochu konzistentní, přendáme ho na pomoučněný vál a hněteme, dokud není krásně nelepivé a hladké. Průběžně podmoučňujeme plochu.
4.) Teď pozor! Těsto, ač má v sobě droždí, nenecháváme vykynout. Já vím, na správné kynuté těsto se nemá spěchat, ale tyhle rohlíčky jsou nejlepší vykynulé jen na půl. Pokud byste teď hodinu nechali těsto kynout, upekli byste přefouklé pečivo bez přílišné chuti.
5.) Dáme předehřát troubu na 200°.
6.) Těsto rozdělíme na dvě části. Každou rozválíme na asi půlcentimetrový až centimetrový kulatý plát, který rozkrájíme jako dort na cca 6 stejně velkých trojhránků. Každý trojhránek začneme rolovat od širší strany a nakonec ho zahneme do rohlíčkovitého tvaru.
7.) Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme vajíčkem se lžící vody a posypeme, čím je nám libo - mně chutná mořská sůl, lněné semínko a tymián.
8.) Pečeme na 200°C asi 30 - 40 minut.

Dobrou rohlíčkovou :)

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kariol Kariol | E-mail | Web | 7. dubna 2014 v 19:26 | Reagovat

Skočila jsem ti na návnadu a o víkendu se peče. :-)

2 Mike Mike | Web | 7. dubna 2014 v 19:48 | Reagovat

Tyjo, tyhle věci já tak strašně moc můžu.....kdyby jsme doma tu žitnou mouku měli, už by se tu peklo. Ale takhle..... :D

3 Tey Tey | 7. dubna 2014 v 20:36 | Reagovat

Koukám, že se teď nějak všichni rozpekli. Rohlíčky vypadají lahodně, takže si recept zapíšu a až bude chuť tak upeču. O víkendu jsem pekla croissanty, takové ty klasické, poctivé, byla s tím strašná piplačka, ale chuťově byly stejně skvělé, jako ty, co jsem jedla v Paříži.
Uvažuju, že když je těch rohlíčku 12 mohla bych upéct rovnou 2x větší dávku a pak to zmrazit. Zkoušela jsi to nebo se pokaždé snědly ještě teplé? :-)

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 7. dubna 2014 v 20:40 | Reagovat

[1]: :) to mám radost! vážně!

[2]: Tak šup pro ní. :) Jednou za čas je to příjemná změna.

[3]: Tak croissanty jsou trochu vyšší level, jsi šikula :)
My doma nezamražujeme, takže jsem nezkoušela (nemáme v mrazáku dost místa). Snědly se během dvou dnů...

5 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 8. dubna 2014 v 10:31 | Reagovat

K těm sušeným a čerstvým kvasnicím, tam by přeci mělo jít jen o nalezení nějakého správného poměru, vždyť droždí jako droždí?

6 Teeda Teeda | Web | 8. dubna 2014 v 13:12 | Reagovat

[5]: Já si taky myslím. Já mám právě to klasický droždí radši. I když je pravda, že mi leckdy ta pečená věc div nevysklí troubu. :D

7 Sentencia Sentencia | Web | 8. dubna 2014 v 14:24 | Reagovat

to zní mooooc pěkně :)

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 8. dubna 2014 v 14:35 | Reagovat

[5]: [6]: Poměr určitě existuje, dokonce jsem ho několikrát hledala. Jen mi prostě sušené droždí obecně kyne míň. Nevím čím to je, zda dělám něco špatně, ale zkrátka kvasnice se vždy valej a prášek jen tak lehce nabude.
A kvasnice já taky radši (už jen díky babičce :)) - upřímně je tohle první recept, kde mi nevyhovovaly.

9 Em Zet Em Zet | Web | 8. dubna 2014 v 17:46 | Reagovat

Hmm, tyhle rohlíčky bych moc ráda ochutnala! Připomněly mi pivní rohlíčky, které máma dělala nedávno. Vypadaly úplně stejně jako tyhle, byly taky moc dobré. :)

10 Date tree Date tree | E-mail | Web | 8. dubna 2014 v 20:59 | Reagovat

Tak ty vypadají vynikajůcně! :) hrozně mi připomínají croissanty, co dělají u nás v pekárně, po těch se můžu utlouct :)

11 Taure Taure | E-mail | Web | 8. dubna 2014 v 22:11 | Reagovat

Páni,jsou k nakousnutí! :-) Třeba je jednou taky zkusím :-).

12 Vendy Vendy | Web | 12. dubna 2014 v 10:40 | Reagovat

Nejdřív bych chtěla pochvalně ohodnotit tu práci, kterou sis dala s receptíkem. Myslím tím předchozí pokusy a zkoušení, různé varianty a úpravy, než ses dostala k dnešní finální podobě. Jsi fakt dobrá kuchařinka!
A navíc vypadají rohlíčky žúžo labúžo.

13 holkyhrajouhry holkyhrajouhry | Web | 12. dubna 2014 v 12:47 | Reagovat

Tyhle rohlíčky dělala nedávno sestra, byli moc dobré. Máš tu samé dobroty

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.