Kopřivový dort

17. dubna 2014 v 16:51 | Magdaléna |  Dorty
Na Zelený čtvrtek se má jíst něco zeleného, navíc kopřivy jsou takové tradiční. Jenže v dortu? To minimálně trochu šokuje. A o to mi šlo! V chuti kopřivy téměř cítit nejsou, zato o barvu se postarají krásně. Recept je snadný, v malinkaté dávce, na ještě menší dortík. Akorát pro dva. Nebo akorát pro jednoho. Inspirovala jsem se neobyčejně zajímavým blogem Veggie desserts, který rozhodně doporučuji alespoň k prohlédnutí. :)
Co zeleného jste měli vy?



Časová náročnost: 1 hodina
Počet porcí: malinký dort o průměru 12 cm

Potřebujeme:

1/2 hrnku mladých kopřivových listů (plně napěchované)
80g másla
80g cukru krystal
1 velké vejce
citrónová šťáva
100g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

máslo a hrubá mouka na vysypání forem

250g tvarohu
plátek másla
citrónová šťáva
moučkový cukr


Postup:
1.) Kopřivové listy vhodíme do vroucí vody a vaříme 3-4 minuty. Poté je v cedníku propláchneme studenou vodou, vymačkáme z nich všechnu tekutinu a nakonec rozmixujeme.
2.) V míse vyšleháme máslo, cukr a vejce do hladké pěny. Postupně zašleháváme kopřivy, vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. Nakonec přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a osolíme trochou soli. Pořádně zamícháme, aby nám vzniklo tužší těsto.
3.) Předehřejeme troubu na 170°C. Dvě malé formy o průměru 12 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do každé dáme polovinu těsta a uhladíme. Pečeme, dokud není špejle po vytažení čistá.
4.) Krém připravíme tak, že vyšleháme tvaroh s máslem a podle chuti osladíme a dochutíme citrónem (doporučuji spíše kyselejší chuť).
5.) Vychladlé kropusy rozkrojíme. Pláty klademe na sebe a promazáváme krémem. Mně se na vrchu udělaly "bochánky", takže jsem jeden vrchní plát nemohla použít a snědla ho jen tak. Zbylým krémem omažeme celý dort ze všech stran a dáme chladit.

Dobrou kopřivovou :)




 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 17. dubna 2014 v 16:54 | Reagovat

Tohle by mne tedy ani ve snu nenapadlo, že lze dát kopřivy i do dortu a že to bude dokonce jedlé! Jsi dobrá! My měli tradiční špenát.

2 Aailyyn Aailyyn | Web | 17. dubna 2014 v 17:21 | Reagovat

Já špenát, zcela nezáměrně. :-) Prostě na něj byla chuť, aniž bych si uvědomila, že je zrovna zelený čtvrtek. :-)

3 Vikomt Vikomt | E-mail | Web | 17. dubna 2014 v 17:22 | Reagovat

My jdem na zelený pivko, to se taky počítá. :D

Z nadpisu jsem čekal nějakej ošklivej zelenej hnus, ale vypadá to krásně.

4 Mike Mike | Web | 17. dubna 2014 v 17:36 | Reagovat

Páni.....kopřivy a dort.....no nejvíce mě na tom překvapilo to, jak famózně to vypadá. Já to normálně chci ochutnat, a to takovéhle věci nejím. xD

5 Karol Dee Karol Dee | Web | 17. dubna 2014 v 18:06 | Reagovat

Já zírám, vypadá to bombasticky! Miluju takové recepty, asi budu chodit po městě a hledat kopřivy, ať ho taky můžu vyzkoušet :) Velmi se mi líbí tvůj blog, máš ho zajímavě udělaný, asi sem budu chodit častěji :)

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. dubna 2014 v 18:12 | Reagovat

[1]: Nejen jedlé, dokonce i dobré :)
Pro špenát se chystám o víkendu.

[2]: To je skoro osud :)

[3]: :) Kamarád taky jde, takže asi ano... Děkuju.

[4]: Tak přijď :) Kus ještě je (ale neváhej moc dlouho :))

[5]: Moc děkuju, komentář mě potěšil :)

7 ones ones | 17. dubna 2014 v 18:55 | Reagovat

Jak to chutná? Je to sladký? Jinak vypadá to moc zajímavě..

8 Kariol Kariol | E-mail | Web | 17. dubna 2014 v 20:19 | Reagovat

Přiznám se, že mě titulek zarazil. A o to milejší bylo, když jsem se podívala, jak lahodně tenhle kopřivový zákusek vypadá. Pokud budu někdy hledat inspiraci, bude to u tebe! :)

9 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. dubna 2014 v 20:31 | Reagovat

[7]: No,je tam cukr, tak hádej :)

[8]: Díky. Upřímně moc nepředpokládám, že by moc lidí peklo dort z kopřiv mimo zelený čtvrtek :)

10 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 17. dubna 2014 v 22:15 | Reagovat

Vypada to moc hezky.. skoda, ze se mi nechce jit sbirat ty koprivy :-D

11 Adele • hers.blog.cz Adele • hers.blog.cz | Web | 17. dubna 2014 v 22:35 | Reagovat

No páni.
To je teda něco! A opravdu v tom nejsou kopřivy cítit? Myslím, že je to strašně dobrej nápad a moc se mi líbí i ten máslovo - tvarohový krém... a ta barva je prostě úžasná! :D
Myslíš, že by z toho šel udělat i klasicky velký dort?

12 Magdaléna Magdaléna | Web | 17. dubna 2014 v 22:44 | Reagovat

[10]: :) tak v tom případě ho opravdu udělat nemůžeš :)

[11]: Děkuju :) Jasně že šel. Původní předpis je z dvojnásobné dávky, stačí kliknout na odkaz. Já jsem navíc jen trochu pozměnila poměry, aby to nebylo tak mastné, a krém si vymýšlela sama. :)

13 Teeda Teeda | Web | 17. dubna 2014 v 23:53 | Reagovat

Já měla trochu salátu v BigMacu. :D Ale jinak tohle mi přijde super. Děsivý, ale super. :)
U nás se kopřiva používala jen na babiččin domácí šammpón... :)

14 Janinka Janinka | Web | 18. dubna 2014 v 8:23 | Reagovat

Vskutku netradiční složení, o to víc se mi ale líbí výsledek. Nicméně, jsem srab a asi bych osud kopřiv sama nepokoušela :D.

Na zelený čtvrtek jsem měla zelenýho gumídka, počítá se to? :D

15 Date tree Date tree | E-mail | Web | 18. dubna 2014 v 10:08 | Reagovat

Tak to vypadá parádně! Mám moc ráda barevné dorty :)

16 LinDa LinDa | Web | 18. dubna 2014 v 11:10 | Reagovat

Vyzerá to tak nádherne. Všetko čo je zelené sa mi páči a chutí mi. Ako špenát, brokolica, ale aj kopřiva :D Včera som si chcela dať tiež niečo zelené, nakoniec som si dala kaleráb :D
No túto tortu by som brala určite, mám na ňu chuť :D

17 El.Michelle El.Michelle | Web | 18. dubna 2014 v 12:19 | Reagovat

Wow, tak ten je luxusní! Máš můj obdiv :) Jdu si udělat kopřivový...... čaj :D

18 Em Zet Em Zet | Web | 18. dubna 2014 v 21:21 | Reagovat

Pane bože, tohle upeču Petrovi k narozeninám :D

19 ajka ajka | E-mail | Web | 19. dubna 2014 v 1:13 | Reagovat

No pááni.... tak tohle by mě v životě nenapadlo:-) Ten vyzkoušet prostě musim:-)))
Ajka

20 Magdaléna Magdaléna | Web | 19. dubna 2014 v 8:55 | Reagovat

[13]: :) a k čemu byl ten šampón dobrý? :)

[14]: Hodnýho nepálí, znáš to... ;) Gumídek je super!

[15]: Já ani moc ne. Ale v tomhle není barvivo, takže jsem spokojená.

[16]: Já zelenou taky ráda, ale třeba různé zelené nápoje mě krapet děsí :) Kaleráb neznám, budu muset vygooglit :)

[17]: Čaj jsem měla taky - z té vody, ve které se kopřivky vařily. :) Je to můj nejoblíbenější bylinný :)

[18]: Doufám, že to Petra nevyděsí :D

[19]: :) Mně právě taky ne, ale říkala jsem si, že když to jíme v nádivce..
Dej vědět, jak to dopadlo :)

21 katherine katherine | Web | 19. dubna 2014 v 20:07 | Reagovat

Pane jo, to vypadá úplně perfektně! Ta barva mě úplně očarovala .. :D Už vím, že si k narozeninám budu přát jedině zelený dort! :D Fakt se mi hrozně líbí!:D
Jinak jsem moc ráda, že sis ke cvičení taky našla svou cestu, že tě baví a že vidíš výsledky! Gratuluju! :)
A jsem taky ráda, že jsem ti vnukla nápad s brokolicí, já na ty placky naprosto nedám dopustit, mám je hrozně ráda .. :)

22 Erička Erička | Web | 19. dubna 2014 v 20:10 | Reagovat

Jů, tak tento dortík udělám asi mamce, jen vyměním mouku za bezlepkovou :)

23 Vendy Vendy | Web | 26. dubna 2014 v 18:32 | Reagovat

I když vypadá fantasticky, je to asi první věc, do které bych nekousla. Nevím proč, snad kombinace kopřivy a sladké mi připadá příliš odlišná. Ale kopřivy mám ráda třeba do špenátu, nebo posekané v míchaných vajíčkách, dodají takovou šmrncovní chuť.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.