VDP - Chilli con carne (40)

8. března 2014 v 12:22 | Magdaléna |  VDP

Kapitola: MOJE AMERICKÁ LOVESTORY
Strana: 72

Tak a máme tu 40. recept. Nikdy bych si nemyslela, že budu mít uvařenou téměř polovinu kuchařky tak rychle. A kuchtila bych ještě víc, kdyby to měl kdo jíst. Třeba koblížky bych usmažila, nebo hamburgery, nebo upekla čokoládový dort, nebo… No, však ono dojde na všechno, nesmím být tak netrpělivá… Ale teď už k mexickým fazolím.



Nepamatuju si, že bych v dětství jedla fazole. Doma jsme je nedělali, ve škole, pokud si dobře vzpomínám, je do UHA taky nedávali :). Pak jsem ale přešla na gympl, kde se na jídelníčku objevovalo slovní spojení "chilli con carne" snad každý měsíc. Dlouho jsem odolávala, dlouho se bála, ale když jsem viděla, jak se tím všichni cpou, ochutnala jsem taky. A bylo to.


Teď dělám doma luštěniny hodně často. Čočkovou polévku, fazole podle Dity, cizrnový koláč, hummus, …Doma na to občas pohlížejí s respektem, ale třeba polévky se u nás ustálila, stejně tak jako fazolové hrnce. Věděla jsem, že chilli con carne nezklame.

Abych řekla pravdu, nijak jsem tohle jídlo neplánovala. Prostě za mnou přišla babička a zeptala se, co udělám k obědu. A já tak listovala kuchařkou, až mi padl zrak na…



Byla to jedna velká improvizace. Nějakou prozřetelností jsem si na podzim koupila konzervovaná rajčata, která nikdy nepoužíváme, ale která byla pro tento recept nutná. Maso jsem použila vepřové, protlaku dala více, chilli naopak méně (dítě a senioři v rodině :)). A co se fazolí týče, zlikvidovala jsem snad všechny. Potřebovala jsem nasytit 6 lidí, a tak jsem použila tuhle suché červené, támhle suché bílé, konzervu bílých a ještě jedny v tomatě, aby toho bylo dost… Na recept jsem tudíž dala asi dvojnásobné množství fazolí, než bylo psáno. A řeknu vám, přišlo mi to akorát.

Chilli con carne všem chutnalo, mamka dokonce říkala, že je to lepší než Ditiny fazole s javorovým sirupem. Já jsem ale asi spíš opačného názoru - javorové byly krapet lepší :). Ale je to jen o chutích.

A co vy? Máte rádi chilli con carne a luštěniny obecně?
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Žolanda Žolanda | Web | 8. března 2014 v 14:44 | Reagovat

Luštěniny mám ráda hned bych si dala něco dobrého k jídlu

2 Kariol Kariol | E-mail | Web | 8. března 2014 v 15:31 | Reagovat

Už jsem to asi psala. Fazole ráda nemám, ale jinak mi luštěniny nevadí. Čočka, jak obyčejná, tak červená, mi chutnají, hrášek a kukuřici mám taky ráda, zvlášť dušené smíchané s mrkví. :D

3 M. M. | Web | 8. března 2014 v 15:53 | Reagovat

Fazole nejím, jednou jsem v dětství na zahradě kousl do syrový, kterou se máma chystala sázet - nevím, proč jsem to vůbec udělal, ale ta chuť byla tak odporná, že se mi vybaví vždycky, když jím vařené fazole... prostě to nedávám. Navíc některé konzervy už hotových jsou ochucené takovým tím "mexickým" kořením, což mi smrdí prostě jako podpaží upocenýho chlapa, si nemůžu pomoct :D Takže pro mě fazole ne-ee...

4 Amelie Amelie | Web | 8. března 2014 v 16:44 | Reagovat

Luštěniny u nás nikdo nejí a pro sebe samotnou mě vařit nebaví...ochutnala bych, vypadá to dobře.

5 Vikomt Vikomt | E-mail | Web | 8. března 2014 v 16:54 | Reagovat

Vypadá to krásně. Vaříme občas něco podobného, jen s využitím ekonomičtějších surovin (studentská jídla - velké množství za málo peněz :D ).

6 Ježurka Ježurka | Web | 8. března 2014 v 17:14 | Reagovat

Jejda, my byli doma v mládí zvyklí hodně jíst fazole. Přece jen, peněz moc nebylo, tři děti, ale tak honosně jsme to ani nejmenovali, ani nedělali. Ale manželovi luštěniny opravdu už od mládí nedělají vůbec dobře, tak se krotím. Občas tam vecpu aspoň čočku nebo zelenou fazolku. Fazole by asi nevydýchal a je to škoda.

7 Doma Doma | Web | 8. března 2014 v 17:35 | Reagovat

No já osobně fazole nejím, ale doma by si u nás všichni pochutnali :D

8 Peter Cross Peter Cross | Web | 8. března 2014 v 17:47 | Reagovat

Heh, zrovna dneska jsem měl fazole k obědu. Ještě s celozrnnými kolínky a sójovými kostičkami. A nedělá mi problém si je dát ani samotný. :) Celkově luštěniny mi problém nedělají a chutnaj mi. A co se chilli con carne týká. Mamka byla tak hodná, že mi ho nedávno koupila v sáčku od Knorr, mám takový dojem. Není to sice to pravé domácí, ale pochutnal jsem si jak já tak mamka. ^^

9 Vendy Vendy | Web | 8. března 2014 v 19:02 | Reagovat

Luštěniny jsou dobrá varianta a navíc zdravé. Ale taky je málokdy vařím... Chilli con carne jsem asi nikdy nezkoušela, ale doma jsme dělávali fazolovou polévku, skoro každý pátek. Byla výborná! A k tomu vdolky, nalámaly se normálně do polévky a jedly s polévkou, nevěřila bys, jaká to byla skvělá chuť. Sem tam čočkovou polévku a když se uvařilo víc čočky, tak čočkový salát, se spařenou cibulí (pokrájenou) a do toho natvrdo vařená vajíčka, pokrájená na kousky. Fakt je, že fazole jsou nadouvací, ale takový Espumisan opravdu účinkuje a je po problémech.
Jinak, tvé improvizace i vaření podle Dity se mi líbí, a tento receptík asi vyzkouším. Jen nevím, čím se liší konzervované rajčata od těch syrových? Přece když se podusí, tak taky mají jinou chuť.

10 Slečna A. Slečna A. | Web | 9. března 2014 v 0:43 | Reagovat

Miluju chilli con carne! :3

11 Date tree Date tree | E-mail | Web | 9. března 2014 v 9:39 | Reagovat

Fazole mám hrozně ráda ve školní jídelně. Každý vždycky říká "fuj fazole", ale já si libuji. Ale největším milovníkem je přítel.. ten kdyby mohl, tak snad ani nic jiného nejí :-D

12 Zítra Zítra | Web | 9. března 2014 v 9:53 | Reagovat

Souhlasím také miluji čili konkarne! :)
Podle těch komentářů, bys mohla uspořádat i jeden oběd pro svoje blogerky. :D

Magdaléno, s tou váhou se nestrachuj, určitě to není tím, že bys byla hladová a mlsná, ale vsadím se že je to jen tím, že jsi prostě výborná kuchařka!

13 Rony Rony | Web | 9. března 2014 v 10:06 | Reagovat

Stala ses mi inspirací a píšu si na seznam kuchařku! :D Teď ještě najít tu pravou pro mé chutě. :D

Jinak fazole jsem nikdy moc nemusela, ale v polévce je sním a vlastně celkově je asi sním, jen si je nevybírám. :D

14 Joina Joina | Web | 9. března 2014 v 19:14 | Reagovat

Zaprvé, moc ti chci pogratulovat k přijetí do AK. Za druhé, opět zajímavé jídlo. Je pravda, že fazele moc nemusím, ale jak to tu uvádíš, nevypadá to špatně, ale přednost bych spíše dala té čočkové polévce. A za třetí také ta kaše v článku pod tímhle nevypadá špatně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.