Jarní závitky s burákovou omáčkou

29. března 2014 v 12:10 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Pamatuji si na školní zájezd do Anglie, kdy nás v Oxfordu hostila rodina tak, že jsem přijela o tři kila lehčí. Pamatuji si na svoje první sojové párky, na slané máslo a čaj bez mlíka. A taky na to, že nejlépe jsem se za ten celý týden najedla v SOHO, čínské čtvrti. Zaplatili jsme si 5 liber, dostali kelímek Fanty a talíř a mohli jíst naprosto vše, co jsme chtěli. Tenkrát jsem ještě nevěděla, že ta podivná polévka je Pho-Bo, ale zato jsem věděla, že to páááálivé karí s rýží je naprosto boží. Ochutnala jsem všechno - kuřecí kostky v omáčce, nudle, hranolky, rýži, kari, paličky, ... A taky závitky, což bylo asi jediné jídlo, které jedly i holky... Hodně závitků.

Ty, které jsme jedli my, byly smažené, tyhle jsou trochu lehčí, snazší a také moc dobré. Dovnitř lze dát skutečně vše možné - od zeleniny, přes tofu, sýr až po nějakou masovou směs či kysané zelí. V Číně mají určitě spoustu speciálních receptů, ale já si myslím, že u nás není zapotřebí se nějakého držet. Spíš to lze brát jako super příležitost k vitaminovému dopingu a ochutnání nesčetného množství omáček. Navíc je to velmi jednoduché a přenosné jídlo, tudíž není problém zabalit si ho do školy či práce.



Časová náročnost: 15 minut
Počet porcí: 1 - 2 (já to zvládla všechno sama)

Potřebujeme:

5 rýžových papírů - mají je v supermarketech v sekcích s mezinárodní kuchyní a nejsou nijak drahé)
zelenina - dle zásob - já měla například mrkev, zelí a okurku

2 lžičky burákového másla
2 lžičky sojové omáčky
2 lžičky vody
pár kapek citrónové šťávy
sušený česnek / nastrouhaný čerstvý
1 lžička medu

Postup:
1.) Zeleninu nakrájíme na nudličky, plátky, špalíčky...
2.) Dovelké mísy nalijeme horkou vodu a namáčíme do ní rýžové papíry jeden po druhém. Vždy vezmeme papír, ponoříme a chvilku počkáme dokud nezměkne. Opatrně (pozor trhá se!) jej přemístíme na talíř. Na jednu polovinu položíme zeleninu tak, aby všechny kosuky byly vodorovně a měli přibližný tvar. Zarolujeme do poloviny, ohneme kraje do středu a dorolujeme až do konce. Takto postupujeme se všemi papíry a s další zeleninou.
3.) Na omáčku jednoduše smícháme všechny ingredience a je to.

Dobrou závitkovou :)


Apetit 2013, Speciál Asijská kuchyně
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 29. března 2014 v 12:35 | Reagovat

To je náhoda! Zrovna včera jsem je dělal k večeři :D Ale dávám do nich ještě smotanej chuchvalec rýžových nudlí, vaječnou omeletu s rybí omáčkou a někdy krevetu/sekaný pečený hovězí. A hlavně veeelkou hrst koriandru! :)

2 Ježurka Ježurka | Web | 29. března 2014 v 12:42 | Reagovat

Tak to je něco, co vůbec neznám, nikdy jsem nic takového nejedla. Vypadá to zajímavě.

3 Luffieei Luffieei | Web | 29. března 2014 v 12:44 | Reagovat

Nejlehčí jídla bývají nejchutnější :-) Na jaro (i jako letní osvěžení) naprosto báječné :-)

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. března 2014 v 12:51 | Reagovat

[1]: :) Musím se ti přiznat. Jsem už měsíc líná ten koriandr zasadit... Potřebovala jsem ho už do receptu od Dity, který přijde na blog tento týden.

[2]: Je to prostě kompaktní zelenina s dobrou omáčkou :)

[3]: Ano, ano :)

5 Světlo Fleshka Světlo Fleshka | 29. března 2014 v 13:00 | Reagovat

Tenhle Tvůj recept jsem vyzkoušela, ale místo zeleniny jsem tam dala avokádo, mango a salát :D A byla to lahoda :)

6 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 29. března 2014 v 13:32 | Reagovat

[4]: Tak v tom případě bude řešením koupit si ho v Bille/Albertu v květináčku :D Já ho taky kupuju v obchodech vyrostlej, neuměl bych se o něj starat.. vydrží mi tak dva týdny a pak kupuju novej :)

7 Iris Iris | E-mail | Web | 29. března 2014 v 15:23 | Reagovat

vypadát e zajímavě, hlavně ta buráková omáčka mě tam láká

8 Kariol Kariol | E-mail | Web | 29. března 2014 v 15:35 | Reagovat

Já jsem ještě na žádném zájezdu nebyla, těším se, až někam pojedu. :-)
Voní to až sem! :-)

9 Erička Erička | Web | 29. března 2014 v 16:53 | Reagovat

No, tak to vypadá báječně a určitě to tak i chutná :)

10 Taure Taure | Web | 29. března 2014 v 17:08 | Reagovat

Vypadá to zajímavě :-)

11 Sentencia Sentencia | Web | 29. března 2014 v 19:10 | Reagovat

já zatím ochutnala jenom ty smažené na nějaké pouti a musím se přiznat, že mě moc nechytly. Přímo v restauraci by to asi bylo něco jiného, ale já od té doby nemám chuť si je koupit znovu. Asi se budu muset zase odhodlat a ještě jednou je vyzkoušet. Tuhle nesmaženou variantu jsem ještě neviděla, ale nevypadá špatně :)

12 Vendy Vendy | Web | 29. března 2014 v 21:41 | Reagovat

Vypadá to dobře, přemýšlela jsem, do čeho je to zabalené, že závitky téměř prosvítají. A on to rýžový papír...
Může to být zajímavá chuť.

13 Slečna A. Slečna A. | Web | 30. března 2014 v 9:13 | Reagovat

Ty brďo - to vypadá tak skvěle, jednoduše... jestli přes týden někde sežeru ty rýžový papíry, tak mám jasno v tom, co budu v pátek obědvat! :D Samozřejmě obohaceno masem, bez toho nežiju :D A na tu omáčku se těším jako blázen. Díky :))

Měla bych taky začít cestovat, abych nabírala takovou pěknou inspiraci :)

Btw, to brownies určitě vyzkoušej, stojí to za to! :)

14 Teeda Teeda | 30. března 2014 v 14:18 | Reagovat

[4]: /1/ Tak doporučuji sázet, třeba ty linguine s arašídovým máslem by bez toho vůbec nešly. Má to v tom tak výraznou chuť, že se bez toho neobejdeš. .)

15 Ja Ja | 30. března 2014 v 14:34 | Reagovat

Pokud jsi to začal číst, musíš tento text zkopírovat a vložit k dalším šesti komentářům. Pokud to neuděláš, večer tě navštívím. Jmenuji se Daisy. Je mi 13 let a byla jsem znásilněna a poté zavražděna. Přijdu k tobě okolo 0:00 a zastřelím tě. Zastřelím ti i matku a otce. Pokud ale splníš všechny podmínky, tak tenhle týden najdeš na ulici 1000 Kč a začne nejlepší rok tvého života!Jistota je jistota

16 Adele • hers.blog.cz Adele • hers.blog.cz | Web | 30. března 2014 v 20:11 | Reagovat

Nedávno jsem v nějakém food časopisu taky narazila na rýžový papír... musím s ním ty závitky zkusit, mňam :) Ale není to moc suchý? I když, s tou omáčkou to musí být fajn. Možná bych to zkusila i s tím masem.

17 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 31. března 2014 v 15:56 | Reagovat

Závitky s rýžovým papírem jsou skvělá věc, ale první pokusy většinou končí hodně velkým trháním :)

18 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 31. března 2014 v 16:05 | Reagovat

[13]:lze je koupit ve vietnamských večerkách

19 Em Zet Em Zet | Web | 1. dubna 2014 v 13:46 | Reagovat

Mňam, jednou jsem měla závitky v čínské restauraci, a tedy, ty byly super! :D Tyhle vypadají taky dobře, vypadá to jako skvělá dietní sváča. Bohužel teď potřebuju spíš přibrat než držet dietu. :D Ale tohle určitě zkusím, tyjo, láká mě ta buráková omáčka. :D

20 PaPája PaPája | Web | 1. dubna 2014 v 19:01 | Reagovat

Haha, co to bylo za rodinu? :D Vím, že kamarádka jednou jela do Švýcarska se školou a vrátila se strašně hladová a nejspíš taky o nějaké to kilo lehčí.

A když už jsme u těch závitků... já je naprosto MILUJU. S mamkou jsme jednu dobu jezdili docela pravidelně do Prahy a než jsme razily domů, vždycky jsme se tam stavovali v jedné vegetariánské restauraci (nejsme vegetariáni, ale z té restauračky to vždycky tak nádherně vonělo, že jsme neodolaly). A právě tam jsem se z jarních závitků mohla zbláznit. Byly tedy jiné než ty tvoje, smažené, ale tak tyhle tvoje jsou zase mnohem zdravější :-).

P.S.: Dneska o češtině jsme pomáhali učitelce kontrolovat povinnou četbu maturantů, kdo tam co má a tak. Ty už máš tedy vybráno? :-)
(Úplně jsem teď chytla chuť číst-nevídané :D Četla si něco od Hrabala? :-))

21 Pandora Pandora | E-mail | Web | 2. dubna 2014 v 19:56 | Reagovat

S tím jídlem jsi mi nahnala strach - v květnu mám jet do Anglie...

Závitky musí být výborné, určitě je někdy doma vyzkoušíme! ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.