Rýžový salát

20. února 2014 v 17:16 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Fascinují mě různé druhy rýže a nejradši bych je všechny vyzkoušela. Možná proto mě v kuchařce, kterou mi poslala Teeda, zaujal rýžový salát. Nejenže jsou v něm všechny věci, co mám tak ráda, ale zároveň je to i ideální jídlo do školy. Nakrabičkujete rýži nádherně vonící po kmínu a lososu, vyrazíte do školy a pak už jen po očku sledujete, jak všem okolo kape slina. :)



Časová náročnost: 1/2 hodiny
Počet porcí: 4-6

Potřebujeme:
uzený losos (asi 50 - 100g, ale závisí na chuti :)
2 sáčky rýže basmati (2x 125g)
100g mraženého hrášku
3 vejce
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky kmínu
dýňová semínka, slunečnicová semínka, ...
mandle
šťáva z citrónu
sůl
petrželka

Postup:
1.) Rýži uvaříme podle návodu na obalu/sáčku. Ve stejné době dáme vařit hrášek, který poté rychle zchladíme studenou vodou, aby si zachoval barvu. Vařit dáme i vejce (aby měly žloutky žluté a ne "modré") - já to dělám tak, že je dám do studené vody a od začátku varu odpočítám tak 6-7 minut.
2.) Uvařenou rýži přendáme do mísy/pánve, pokapeme olejem, přidáme papriku, kmín, semínka a mandle a dochutíme solí a citrónovou šťávou.
3.) Uzeného lososa natrháme na malé kousky a promícháme spolu s rýží. Přidáme hrášek, vajíčka a dozdobíme nasekanou petrželkou.


inspirace: kuchařka Albert Spolu u stolu

Dobrou rýžovou :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Teeda Teeda | Web | 20. února 2014 v 17:59 | Reagovat

Jé! To je pěkný! To chci! Jak to, že jsem si toho v té kuchařce nevšimla? :-O A ty vajíčka! Máš k tomu moc pěkné fotky. Ať žije hezké počasí a denní světlo, viď? :)

2 Janinka Janinka | E-mail | Web | 20. února 2014 v 19:23 | Reagovat

Páni, vypadá to mňamózně! Ale největší chuť jsem dostala na ta úžasná vajíčka! :)

3 Zítra Zítra | Web | 20. února 2014 v 22:44 | Reagovat

Bože, to je žlutá! To musí být biovejce! :D
Zkoušela si tu indickou růžovou rýži? Mají ji v bioobchodech a zvláštně voní / smrdí. Hodí se na ni hodně koření, protože ta chuť je nečekaná ale dobře se snoubící s orientálním kořením.

4 PaPája PaPája | Web | 21. února 2014 v 11:18 | Reagovat

První pohled padl na vajíčka! Vypadají úžasně :-). Vůbec dobrá kombinace, ještě s lososem.
Rýži mám ráda pouze na "slano", jako třeba s čínou a tak. Sladké rýže mi nikdy nepřišly na chuť.

5 El.Michelle El.Michelle | Web | 21. února 2014 v 16:37 | Reagovat

Vypadá to krásně barevně :) Nejvíce mám ráda rýži s hráškem a tuňákem :)

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 21. února 2014 v 17:07 | Reagovat

[1]: Za světlo přírodě dost děkuju :) Mých 5 mpx to alespoň trochu vylepší. Čeho sis v kuchařce všimla ty?

[2]: :) Taky jsem si jich tam dala.

[3]: Bio? Dokonce domácí :) vlastnoručně sbíraný...
Růžovou rýži? Tak o té jsem neslyšela, vůbec nikdy... Možná je to tím, že jsem nikdy v žádném bioobchodě nebyla.

[4]: Já taky na slano, ale poslední dobou mamce často kradu mléčnou rýži v kelímku :).

[5]: Máme podobné chuťky :)

7 Kariol Kariol | E-mail | Web | 21. února 2014 v 20:07 | Reagovat

Ách, dělat mi takové chutě, to se nedělá! :-) Ale k večeři jsem měla rýži s filé, takže jsem vnitřně uspokojena a tvůj pokus o slintání se nepodařil. :D Nicméně je to vážně bezva tip a doporučím ho. Poslední dobou jsou všechny recepty skvělé, i když jsem je zatím nezkoušela. :)

8 Just me Just me | Web | 21. února 2014 v 20:31 | Reagovat

Ten salát vypadá skvěle, určitě ho někdy vyzkouším .))

9 neweresth neweresth | Web | 22. února 2014 v 8:19 | Reagovat

Wow, tak tohle jsem ještě neměla a ani neměla možnost někde vidět. Opravdu zajímavá kombinace, ale určitě bych nepohrdla. Máš to krásně naaranžované, prostě chuťovka. A zdravě to taky vypadá. ^^

10 Vendy Vendy | Web | 22. února 2014 v 11:23 | Reagovat

Rýžový salát, haha, já četla růžový salát :-)
Ale ten tvůj salát vypadá moc chutně a taky je pěkně barevný a ozdobený. Jídlo pro každou chvíli, dobré i jako oběd, i jako večeře. Nebo do krabičky a do školy či do práce.

11 Joina Joina | Web | 23. února 2014 v 7:36 | Reagovat

Tak ten bych si od tebe hnedka ochutnala, připomíná mi to jako nějaké Japonské jidlo. Ale ten hrášek bych omezila :)

12 Božena Božena | E-mail | Web | 15. května 2014 v 21:26 | Reagovat

To vypadá krásně :))
máš super blog, aspoň se můžu inspirovat co vařit.. :D už mně to nebaví furt skoro to samé do kolečka

13 Anetka Anetka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 9:13 | Reagovat

Rýžový salát je mňamka :-) Má jedinečnou strukturu, ale rýže musí být al dente. To zvládne rýžovar http://ryzovar.cz/

14 Petra Petra | 6. listopadu 2017 v 16:56 | Reagovat

No teda, to vypadá moc krásně. Taky jsem si oblíbila rýži a od té doby, co máme doma rýžovar si ji vařím skoro ob den. Můžu doporučit tenhle rýžovar - https://www.recenzer.cz/ryzovary/recenze-sencor-srm-1500wh/ není největší, ale po roce jsem s ním maximálně spokojená. Zajímavé je, že v něm lze připravovat i jakákoliv jiná zelenina a luštěniny.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.