Pórkový quiche s tuňákem a rajčaty

26. února 2014 v 20:14 | Magdaléna |  Koláče
Nakoupila jsem si různé druhy mouky a v opojení z nich peču. Moji favorité jsou chlebová a žitná (velmi podobné), mým oblíbeným zprácováním je pak tento koláč. Inspirovala jsem se Lucií a pekla ho už několikrát, ale stále mu něco chybělo. Měnila jsem sušená rajčata za čerstvá, přidávala sýr, smetanu, bylinky... až mi to při návštěvě u Teedy došlo! Chyběl tuňák!
Koláč je nádherně nasládlý, s krustou vonící po olivovém oleji a bazalce. Troufám si tvrdit, že je i zdravý, protože obsahuje zeleninu, kvalitní olej, rybu a trochu té jiné mouky. Navíc jde snadno zabalit do alobalu a odnést jako svačinu do školy. (konec reklamy :))



Časová náročnost: cca 1 hodina
Počet porcí: 4

Potřebujeme:

těsto
2 lžíce drcených lněných semínek (melu je v mlýnku na kávu)
5 lžic vody
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek chlebové mouky / žitné mouky
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
½ lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
2 vejce
několik lžic vody
- něco na vymazání a vysypání formy

náplň
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule / hrst malých
1 hodně velký pórek / 2 menší
sůl, pepř
šťáva z 1/2 citrónu
1 malá konzerva tuňáka (používám 80g Rio Mare)
sušená rajčata / čerstvá cherry rajčátka
asi 2/3 kelímku smetany ke šlehání (31-33%) - ale klidně i celý, pokud máme rádi
(strouhaný sýr)

Postup:
1.) Lněná semínka smícháme s 5 lžícemi vody a necháme chvíli odstát.
2.) V míse smícháme obě mouky, koření, olej, vejce a přidáme nasáklá semínka. Pokud je třeba, přidáme několik lžic vody, abychom dostali těsto do tužší konzistence. Na pomoučněném vále z něj vypracujeme nelepivý těstový bochánek.
3.) Formu o průměru 28 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyválíme na placku a za pomoci válečku ho přeneseme do formy. Kraje opatrně umačkáme prsty.
4.) Těsto dáme předpéct na 180° (elek. trouba) asi 15 minut.
5.) Mezitím si připravíme náplň. Nakrájíme cibuli a krátce ji osmahneme na oleji (pokud nemáme teflonovou pánev, asi budeme potřebovat více). Pórek nakrájíme na kolečka a necháme ho několik minut podusit společně s cibulí. Změklou zeleninu osolíme, opepříme a zakapeme citrónovou šťávou.
6.) Předpečený korpus vyndáme z trouby, naplníme ho pórkem, přidáme kousky tuňáka, pokrájená sušená/čerstvá rajčata, zalijeme smetanou a případně posypeme sýrem.
7.) Pečeme opět na 180° (elek. trouba) ještě půl hodiny.



A tady ještě verze bez tuňáka, ale zato s čerstvými rajčátky a sýrem:


Dobrou koláčovou :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 M. M. | Web | 26. února 2014 v 22:23 | Reagovat

Když se tak dívám na ty fotky, ze kterých mi kručí v břiše, tak si říkám, že bych taky zase mohl upíct... jenže mám strach, jak by to těsto chutnalo z bezlepkový mouky, která je fakt hnusná :( Ach :(

2 Zítra Zítra | Web | 26. února 2014 v 22:58 | Reagovat

Achjo, achjo, já chci troubu! Proč já hloupá, říkala otcovi, že je to plýtvání, zbytečnost?
Snad zvládnu quiche i v remosce.

3 Erička Erička | Web | 28. února 2014 v 7:14 | Reagovat

To vypadá dobře, pro mamku bych to mohla zvládnout i bezlepkově, trochu experimentování, jako vždy a je to mňam :))

4 Slečna A. Slečna A. | Web | 28. února 2014 v 8:22 | Reagovat

Já si dokážu skvěle představit, že jím jen to těsto potřebé olejem s bylinkama! :D Vypadá to skvěle! :)

5 Ježurka Ježurka | Web | 1. března 2014 v 15:12 | Reagovat

Koukám, jak jsi dobrá, jak si vyhraješ! Vypadá to pěkně a pro ty, kteří mají raději zeleninu, tak je to určitě výborné!

6 El.Michelle El.Michelle | Web | 1. března 2014 v 17:59 | Reagovat

To vypadá luxusně, mňam! :)

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 3. března 2014 v 19:54 | Reagovat

[1]: A jak by to těsto chutnalo třeba z brokolice nebo květáku? Tahle varianta mě napadla, ale jsem trochu v rozpacích...

[2]: :) Pracovat alespoň jednou s remoskou je jeden z mých snů :)

[3]: Koukám, že je poptávka po bezlepkovém... vynasnažím se :)

[4]: To těsto je právě nejlepší! Mám s něčím podobným své plány! Těš se :)

[5]: Tu já ráda, to je pravda. Děkuji.

[6]: Díky :)

8 amelie amelie | Web | 8. března 2014 v 16:56 | Reagovat

To vypadá dobře, škoda, že by to tu nikdo nejedl...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.