Mrkvové nudle s brokolicovým pestem

8. února 2014 v 11:01 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Občas mě popadne záchvat, že bych měla jíst zdravěji. Navíc se snažím systematicky omezovat moučné výrobky (obzvláště ty pšeničné), protože si myslím, že tvoří zbytečně velkou část mého jídelníčku. Vyzkoušela jsem tedy recept na brokolicové pesto, ke kterému jsem udělala namísto klasických těstovin zeleninové. Samozřejmě nechutnají jako ty pšeničné (jak by taky mohly), ovšem podle mě jsou daleko lepší. Navícjich můžete sníst více! Kdybych věděla, že jsou tak dobré, vyzkoušela bych je dávno!

Pesto jde samozřejmě podávat i s klasickými těstovinami, stejně tak jako mrkvové nudle mohou být na talíři s jakoukoli jinou omáčkou/pestem.




Časová náročnost: 30 minut
Počet porcí: 4

Potřebujeme:

na pesto:
1 brokolice (pokud možno jen ta část s růžičkami)
2 lžíce olivového oleje
parmezán podle chuti
(mleté ořechy)
sůl, pepř
citrónová šťáva

na nudle:
8-10 mrkví (nespotřebujou se celé)
trocha oleje
sůl

Postup:
1.) Brokolici uvaříme v osolené vodě případně v parním hrnci. Ještě teplou ji spolu s olejem, parmezánem a případně ořechy rozmělníme šťouchadlem na brambory. Osolíme, opepříme a zakapeme pár kapkami citrónové šťávy.
2.) Zatímco se vaří brokolice, očistíme mrkve a pomocí škrabky na brambory je nakrájíme na co nejdelší tenké plátky. Tyto nudličky krátce orestujeme na troše oleje na teflonové pánvi. Přidáme špetku soli.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 xoxoElizabeth | untrue.blog.cz xoxoElizabeth | untrue.blog.cz | Web | 8. února 2014 v 17:48 | Reagovat

Mňamky to vypadá dobře

2 Ježurka Ježurka | Web | 8. února 2014 v 18:05 | Reagovat

Ano, vypadá to dobře a určitě to i dobře chutná hlavně pro ty, kteří se rozhodli zdravě jíst. Proč ne? Já jsem holt masová. :-(

3 DaG DaG | E-mail | Web | 8. února 2014 v 20:43 | Reagovat

Hmm... Vypadá to jako dobře, ale cosi tam chybí... Ano, jak píše Ježurka, aspoň kousek kuřecího poprsí by se tam vsáknul :-) A hned bych byla veselejší :-)
U nás to dnes taky voní  :-)

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 8. února 2014 v 21:00 | Reagovat

[2]:[3]: :) Doufám, že se tu nerozmáhá nějaká představa, že jsem vegetariánka :) Maso mám také ráda, jen od dětství jsem hodně zvyklá na zeleninový jídla. Ovšem v dalším VDP příspěvku uvidíte :)

5 Aailyyn Aailyyn | Web | 8. února 2014 v 21:17 | Reagovat

Já teda masová až tak nejsem, ale bez výrobků z mouky bych se neobešla. Konzumuju je podle chuti Pravda, pečivo si kupuju celozrnné, protože mi prostě víc chutná, ale spotřebu těstovin nijak nehrotím. Mám pocit, že kdybych se to snažila nějak systematicky omezovat, tak umřu hlady, anžto sacharidy a ty mi prostě zelenina nenahradí. A to zeleninu miluju a jím hojně, takže svou stravu považuju za vyváženou a zdravou.

6 katherine katherine | Web | 8. února 2014 v 22:50 | Reagovat

Sama jsem si původně myslela, že už se snad ani neobjevím, ale touha zase si zaznamenávat to, čeho jsem dosáhla, mě nakonec přemohla a zastesklo se mi po milých komentářích a zajímavých článcích ostatní blogerek! :))
Podle tvého článku se jenom potvrdilo to, co jsi psala - že jsi přes to jídlo. :D Vypadá to opravdu skvěle, až budu chtít někdy nějakou změnu o proti hromadě masa, kterou teď pojídám na oběd, tak to určitě zkusím, protože mrkev kupuju po kilech (ne, nesním jí denně kilo, byla bych pak celá oranžová .. :D).
A určitě se pokusím přidat některý z těch zajímavějších receptů. Chystám se už delší dobu na jáhelník tak jsem zvědavá, kdy se k tomu dokopu a jak bude chutnat. :))

7 Teeda Teeda | Web | 9. února 2014 v 0:08 | Reagovat

Tak já teda musím říct, že na tohle čumím jak chleba z tašky. Brokolicové pesto? To jsem nikdy neslyšela. A věřím ti, že to chutná výtečně, což tak obyčejně bývá, když na něco hledím s výrazem "zelenina?" a ono je to pak překvapivě dobré.

Chystám se u sebe také rozepsat o pestu, ale o bazalkovém a červeném, tedy klasiku. Jsem béčko, no.. :)

A tyhle zdravé nálady znám. Obyčejně to u mě ale dopadá tak, že si řeknu - v tom hamburgeru je PŘECE I SALÁT, a když peču tu buchtu, tak tam dám PŘECE OVOCE a na pizzu, když dám tuňáka, tak jím PŘECE RYBY... :D

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 9. února 2014 v 11:33 | Reagovat

[5]: :) Určitě - každý to má zkrátka postavený jinak, a něco jiného mu vyhovuje. :)

[6]: Tak to se těším :)

[7]: Chleba z tašky? :D Tak to jsem ještě neslyšela, dík...
Pizzu si zdravě vysvětluju taky - hele holka, rajčata, sýr, bazalka, kvalitní šunky... Je to přece zdravé (to, že jí sní moc a moc už zapomínám :) )

9 Beáta Beáta | E-mail | Web | 9. února 2014 v 11:36 | Reagovat

Vypadá to krásně.. Mrkvové nudle jsem ještě nezkoušela. Nejspíš zkusím v týdnu.. Ale spíš jako salát se zelenými fazolkami a česnekem.. Nebo s tofu a curry :).. Nebo do toho možná nějak zakomponovat třeba žampiony.. Díky za inspiraci!

10 Aailyyn Aailyyn | Web | 9. února 2014 v 16:32 | Reagovat

[8]: Tak na pizze není zas tak démonicky nic nezdravého, si myslím. Dietní a zdravé jsou dvě různé věci, ovšem. Je to vlastně původně jídlo "ze zbytků". Prostě co dům dal. Takže když sami k večeři zlikvidujete celou quattro formaggi, tak se vám štíhlá linie sice moc nepoděkuje. Ale tak nikomu nebrání si na to těsto naklást výhradně zeleninu, že. A to už se docela dá přežít. Já si stejně neumím představit, že bych večeřela výhradně zeleninový salát, tak jako bych si k němu dala třeba plátek tmavého chleba, takže mi to přijde s pizzou, tedy těstem a nějak příčetně vybranými surovinami srovnatelné. Spíš jsem smířená s pizzou, na kterou si člověk dá kvalitní suroviny a asi ani Italové by se nezlobili, že zrovna takovou pizzu neznají i když si myslím, že v tomhle se fakt moc meze nekladou a těch variant je v samotné domovině pizzy prakticky nekonečně (to máte jak v Čechách se svíčkovou, každý ji dělá jinak a každý zaručeně pravou), než za pizzu vydávat náhražkoidní placku s kečupem a levným salámem. To opravdu ne.

11 Luffieei Luffieei | Web | 9. února 2014 v 17:53 | Reagovat

Vypadá to dobře a chutně :-) Zkoušela si někdy špenátovou polévku? Utloukla bych se po ní :-)

12 Vendy Vendy | Web | 9. února 2014 v 22:49 | Reagovat

[10]:Taky si myslím, že pizza, stejně jako rizotto, vžniklo jako z nouzectnost, tedy zajímavé využití zbytků jídla. K mozarelle - asi ji v Itálii často používají, protože znají především mozarellu a taky parmazán. Kdyby tam byl stejně tak normální eidam nebo ementál, či gouda, tak věřím, že vaří s eidamem, ementálem, nebo goudou. Ono to chce použít zdravý selský rozum...
A jasně, na pizzu lze dát skoro cokoliv, ale mělo by to být normální, zdravé a nevyumělkované. Přiznávám, že dávám kečup, ale když jsou v létě rajčata, dávám přednost rajčatům.

13 Vendy Vendy | Web | 9. února 2014 v 22:51 | Reagovat

K jídlu - může být chutné, vařenou mrkvičku mám ráda, restovanou jsem zatím nezkoušela, ale proč ne. Akorát nevím, jestli bych měla tu trpělivost s krájením plátků...

14 M. M. | Web | 10. února 2014 v 11:50 | Reagovat

Si říkám: Tsíjo, nějaký speciální těsto, do kterýho se strouhá mrkev.
A ona je to fakt jenom mrkev :D No... jako druhá večeře místo salátu by to mohlo být zajímavý, nicméně si nedovedu představit, jak by to (kohokoli) mohlo nasytit jako oběd. Neříkej, že ses pak něčím nedorazila :D Nebo večer neměla chutě.

15 Kariol Kariol | E-mail | Web | 10. února 2014 v 20:22 | Reagovat

Tak tohle je něco do naší kuchyně! :-) Poslední dobou se na plotně míhají pouze zelenina, cizrna, jáhly, pohanka, bulgur, zelenina, domácí jogurty a domácí celozrnné pečivo. Takže tohle mamka uvítá a určitě si dáme.

16 ajka ajka | Web | 12. února 2014 v 1:44 | Reagovat

Mrkvové nudle neznám .... ale vypadá to zajímavě:-)

17 PaPája PaPája | Web | 12. února 2014 v 20:24 | Reagovat

Mrkvové nudle? Tak to jsem ještě nikdy neslyšela, neviděla, nejedla. A že se dělají škrabkou je taky dobrý! :D

Pesto bych mohla jíst pořád. Brokolicové jsem tedy ještě nikdy neměla. Máme doma nějaké (abych nekecala..) bylinkové? Dáváme to taky hlavně do těstovin. :-)

Takže... dneska taťka koupil spoooustu mrkve a i když tyhle komentáře většinou nemám ráda, protože vím, že to tam člověk jen napíše a neučiní tak, tak já musím napsat, že tohle teda ZKUSÍM! O víkendu budeme s mamkou samy doma, tak nám udělám něco zdravějšího. Přece jenom mamka pořád se zlomenou nohou nahoře, a tak nestíháme vyhazovat balíčky od čokolády :-). Tak jí nandám něco zdravějšího. :-) Děkuji!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.