Co znamená "umět vařit"?

18. února 2014 v 16:06 | Magdaléna |  Kolem a kolem jídla
Na Gurmánce vyšel nedávno článek vyvolávající otázku, zda umí dneska holky ještě vařit. Mě by ale spíš zajímalo, jak se to "umění vařit" vlastně dělá - lépe řečeno, jako si ho představujete vy a já.



Už ani nevím, jak jsem se na tohle téma s Mužem dostala, ale pravděpodobně to bylo ve chvíli, kdy měl vykostit 4 kuřata. Byl tak zoufalý, že prohlašoval konzumaci červů za zdraví prospěšnou (no, kosti abys pohledal, to je fakt) a ekonomickou. Vyjádřil také svou oblibu v jednoduchých chutích a připomněl mi, že na kluka umí vařit víc než dobře - úprava kuřecího masa a zeleniny. To je prý jeho ideál vaření.

Moje babička vnímá vaření zase trochu jinak. "Pojď sem, ukážu ti, jak se dělají domácí játrové knedlíčky." U ní vařit znamená ovládnout klasická česká jídla a ty umět zpaměti. Svíčková, rajská, pečená kachna a k tomu kynuté těsto na všechny způsoby.

Nyní se nabízí to, jak to vnímám já... Je to těžká otázka, jejíž odpověď budu hledat asi v průběhu celého života, ale kamínky té cesty jsou možná zřetelné už teď. Chtěla bych umět upravit maso tak, aby chutnalo - ať jako rajskou podle babičky nebo jen tak se zeleninou, jako to dělá Muž. Svojí stěžejní kuchařskou stránku ale vidím jinde. Můj ideál je všemožná úprava sezónní zeleniny, luštěnin a obilovin. Ratatouille, zeleninové lasagne, koláče z cizrny, čočkové saláty, krémové polévky, větší zařazení pohanky,... Možná tak trochu návrat k minulosti, ale zároveň se inspirovat i ze zahraničí. Kdybych bydlela blíž k moři, zmíním určitě i ryby, mušle a krevety :). Nejsem vegetariánka, nemusím držet žádnou dietu, jen chci, aby to, co uvařím, bylo pestré. Obsahově i na pohled.

Co by mě ale zajímalo nejvíc je, jak toto "umění" vnímáte vy.
Držíte se raději klasických postupů, které opakujete, nebo spíše improvizujete?
Myslíte, že je pro to, abyste "uměli vařit" nutné znát recepty zpaměti?
A jaký okruh jídel v tomto ohledu preferujete?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 18. února 2014 v 17:48 | Reagovat

Magdalenko, já snad nemusím ani moc odpovídat, ne? Je to jasné, věkem jsem asi jako tvoje babička, nově už se moc učit nemíním. Něco málo ano, ale podstatné věci neměním. Hlavně, že mé rodině chutná a mne to baví, no ne?

2 Denisa Denisa | Web | 18. února 2014 v 18:47 | Reagovat

Také jsem o této otázce jednou uvažovala. Myslím si, že podle receptu dokáží vařit všichni. Podle mě jsou dobří kuchaři ale ti, kteří udělají jídlo bez receptů. Nemyslím teď, že by ho uměli nazpaměť, ale že to prostě cítí. Což já bohužel neumím.

3 Gabča Gabča | Web | 18. února 2014 v 20:00 | Reagovat

no, já jsem na vaření prokletá.. vůbec mi to nejde, a co se může pokazit, to se pokazí.. :DD

4 Kariol Kariol | E-mail | Web | 18. února 2014 v 20:12 | Reagovat

Zrovna já si tím nejsem tak úplně jistá a odpověď stále hledám.
Umět některá jídla bezmyšlenkovitě a zpaměti se hodí, ale pořád dokola jíst to samé, to by mě nebavilo. A jak říkáš - chce to pestrost, míchání všemožných chutí, experimenty a hlavně chuť k vaření. :-)
Mimochodem, dneska jsem měla salát z červené čočky a zamilovala jsem si ji. :-)

5 Zítra Zítra | Web | 18. února 2014 v 20:30 | Reagovat

Mám málo času, surovin a vařím jen pro sebe - ještě nikdy se mi nepodařilo uvařit to samé jídlo, jen po těch šesti letech, se zvýšila úspěšnost a schopnost čarování s kořením. To neznamená "umět vařit", styděla bych se komukoli nabídnout moje jídlo.
Chtěla bych umět ty standartní věci, jako bešamel, trojobal a rajskou, ale zatím chybí motivace.

6 M. M. | Web | 18. února 2014 v 21:26 | Reagovat

Vařit podle mě umí člověk, který zná nějaké základy, pravidla, která platí a měla by se dodržovat proto, aby to jídlo nějak vypadalo, chutnalo, aby to prostě "fungovalo". Takže vědět, že pro guláš je třeba temně zlatýho cibulovýho základu, že vývar se dělá z kostí, že smaží se takhle a že do vařícíh se těstovin se nekape olej atd atd... a na to pak může nabalovat hokusy pokusy, ale stále se prostě držet osvědčených postupů. Ne "Nějak to naházim na pánev a udělam to", ale s úplně nesprávným postupem... to není "umět vařit" ale "umět něco uklohnit"... si myslim teda.

7 Date tree Date tree | E-mail | Web | 18. února 2014 v 21:47 | Reagovat

Babička razí hlavně pravidlo "Všechno domácí." a jsou to nejlepší jídla, co jsem kdy jedla. Pokud něco neumím, najdu recept a nemám s čímkoli problém to zvládnout. Pokud něco nevím, zeptám se mamky. Nemyslím si, že by dneska byla o tolik jiná doba než dříve, co se vaření týče. Dnes jen jsou in spíš pizzy nebo špagety. Doba je uspěchaná a lidé nemají čas na to, klohnit se s něčím složitým.

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 19. února 2014 v 14:41 | Reagovat

[1]: Ano, to je přeci to nejdůležitější :)

[2]: :) Kéž bych dokázala "cítit" například svíčkovou :)

[3]: To jsem si myslela víc jak 15 let :)

[4]: S chutí naprosto souhlasím a z červené čočky mám radost. :) Koukám, že žijete docela zdravě... :) Z toho co si povídala vás v tom mamka moc podporuje (mně ta má teď přinesla pomazánku :))

[5]: Vidíš! To mě nenapadlo a vlastně si myslím, že když s nebojíme jídlo někomu nabídnout, tak je to ono :) V tom to asi dost vězí. :) Děkuju! :)
Rajskou také dávám než tak asistenčně a napůl :) Ale třeba bešamel je děsně fajn... :záležitost asi na 3 mintuky :) a motivace? Co třeba lasagne, zapečený květák a nebo jen tak k masu a těstovinám? :)

[6]: Na tom také dost je a taky mě to nenapadlo. :) Je pravda, že když mi kamarádka nasypala těstoviny do studený vody a vařila je, měla jsem chuť jí je napakovat na cestu taky, aby si tu rozblemcanou chuť náležitě užila :D.

[7]: :) Moje babička je obrovská zastánkyně Podravky a kupovaných lososových pomazánek s obsahem lososa pod 5%. :D Ale jinak vaří skvěle, to ano :) Mě přijde, že lidé spíš nemají odvahu než čas. Pizza trvá ve své podstatě daleko déle než polévka, rýže, ... pokud teda člověk nekoupí mraženou :D

9 Taure Taure | Web | 19. února 2014 v 14:57 | Reagovat

Moc zajímavý názor :-). Já se držím spíše naší české kuchyně,protože na nic jiného nejsem zvyklá. Ale je pravda,že kdybych viděla recept,který se mi už na pohled líbí,vyzkoušela bych ho :-).

A co se týče receptů,jestli je znát nazpaměť nebo ne... Musím se přiznat,že když dlouho nějaké jídlo nevařím,tak pak mi občas něco vypadne :-). Ale občas je dobré vědět ten postup alespoň zhruba,protože pak člověk může i malinko experimentovat třeba přidáním nové přísady a tak vznikají zcela nové chutě :-).

10 Em Zet Em Zet | Web | 19. února 2014 v 16:17 | Reagovat

Vaření JE umění, ještě větší umění je esteticky péct. :) Tedy tak, aby to nejen dobře chutnalo, ale i vypadalo. :) Chtěla bych takto umět péct, chtěla bych něco vyndat z trouby a naservírovat to lidem tak, že při pohledu na dobrotu řeknou Ááááh. :D A při ochutnání také!
Miluju právě pečení. :) Každý den najdu nějaký recept, který bych moc ráda vyzkoušela. :) Nejraději peču cupcakey. Na ty je potřeba hodně estetiky, tak se cvičím. :D

11 Erička Erička | Web | 19. února 2014 v 16:42 | Reagovat

Já když jsem jedla ještě všechno, tak jsem improvizovala pořád, hlavně když mi chyběla nějaká ta ingredience :D No a vždy se povedlo :)

12 Aailyyn Aailyyn | Web | 19. února 2014 v 22:51 | Reagovat

Podle mě mají oba postupy něco do sebe. Umět vařit rozhodně znamená jak zvládnout guláš, tak vyčarovat něco použitelného z toho, co zrovna je, co dala zahrádka, co je v lednici. Chutnat můžou jak jednoduché těstoviny se zeleninou, tak babiččina svíčková. Asi je pravda, že člověk se musí naučit nějaké základní postupy, bez toho to nejde a pak vesele improvizovat. Jsem hlavně za to používat základní suroviny, vařit poctivě, nic nenahrazovat, do jídel nepatlat zbytečná dochucovadla a nevařit stylem pejska a kočičky, jakože když nevíte, co s tím, protože se vám těstoviny se zeleninou zdají teda fádní, tak to bezradně zakydáte kečupem. Stejně tak, když teoreticky víte, jak na omáčku a pak ji stejně zabijete Podravkou, no, k čemu to je.

13 Teeda Teeda | Web | 20. února 2014 v 6:58 | Reagovat

Já osobně to vnímám tak, že umět vařit znamená předložit na stůl dobré jídlo. Je jedno, jak jsem ho uvařila, jestli s receptem nebo bez. České jídlo nebo světové. Podstatné je, aby chutnalo. Tam to totiž podle mě začíná i končí, o tom to celé je. :)

14 Vendy Vendy | Web | 22. února 2014 v 11:32 | Reagovat

To je otázka názoru. Jestli se na tvé jídlo dívá profesionální kuchař (jako extrémní příklad bych dala superkritického Pohlreicha), tak jsi naprostý břídil (stejně jako já, ale i možná Dita P., protože on, zdá se, razí zásadu, nejlepší jsem já, potom zase já, pak dlouho nic, pak profíci v superkontinentálních světových restauracích a nakonec ti, co umí vařit.
Podle mě, umět uvařit, znamená, připravit jídlo tak, aby bylo nepřipálené, nebylo nedopečené, bylo dobře ochuceno, a taky pokud možno, bylo i pěkně naservírováno. :-)

15 Vendy Vendy | Web | 22. února 2014 v 11:34 | Reagovat

P.S. myslím, že umět a používat českou kuchyni, není na škodu. Tedy omáčky, knedlíky, kynuté buchty, zasmažené polévky. Ale k tomu přidat a obměňovat i zajímavé recepty odjinud, ať cizí kuchyně, nebo prostě improvizace. Koneckonců, všechny původní recepty vznikly improvizací a mnohdy jako znouzectnost, žádný z receptů nebyl už zapsán od samého začátku.

16 Aailyyn Aailyyn | Web | 24. února 2014 v 10:21 | Reagovat

[14]: No proč se poměřovat s průměrem. On nikdo neříká, že pokud vaříte víceménně leda z nutnosti (ani to není váš velký koníček, jehož zdokonalování věnujete velké množství /volného/ času, natož abyste se tím živili), aby rodina neměla hlad a umíte pár osvědčených jídel, tak nemáte právo na existenci a máte se jít zastřelit, když denně neděláte lanýže. Jen je dobrý mít na sebe reálný náhled. On si dneska každý druhý myslí, že je největší odborník na gastronomii...

17 mengano mengano | E-mail | Web | 25. února 2014 v 7:05 | Reagovat

Umět vařit neznamená nosit v hlavě stovky receptů. Podle mne je nutné znát základní zásady přípravy jídel, mít trochu fantazie a v kuchyni se nebát:) A především - strávníkům musí chutnat. Co je platné, když má někdo nadřenou teorii, pak uklohní své veledílo a ono se nedá pozřít.

18 Rogue Rogue | Web | 2. března 2014 v 20:23 | Reagovat

Nemyslím si, že umět vařit obsahuje nutnost umět recepty z paměti - moje maminka je vynikající kuchařka, ale zároveň si k vaření kuchařku otevře; ne proto, že by vyloženě nevěděla, co přidat, ale pro jistotu a zjištění množství toho co má přidat - a neřekla bych o ni, že neumí vařit, jen proto, že nemá recept nabiflovaný zpaměti ;)
A pro mě osobně umět vařit znamená - najíst se :D A najíst se pestře, ne střídat párky, těstoviny a omelety... :D

19 zobludaria zobludaria | Web | 2. března 2014 v 21:41 | Reagovat

Vařit se dá úplně ze všeho, ani cit k tomu není potřeba je inteligence, kterou ovšem ne všechny/i nemají dostupnou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.