Fazolový hrnec podle Dity P.

10. ledna 2014 v 18:57 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Slibovala jsem recept na fazole od Dity bez použití konzerv a tady je! Vychází zhruba na půl hrnce, ale věřte mi, větší rodina ho sní okamžitě. Fazole jsou neuvěřitelně jedlé, nenasytné a jednoduše senzační. Už je milují bez výjimky všichni včetně malého Tedíka, který je směle přirovnává k těm ze školní jídelny. No uznejte, co může být větší pochvalou?
Navíc použití suchých fazolí vám dá pocit většího kontaktu s jídlem, hlubší prožitek z předávané lásky a vědomí, že víte, co doopravdy jíte...



Časová náročnost: 2 hodiny (+ namočení fazolí přes noc)
Počet porcí: cca 6-8

Potřebujeme:
250 g červených fazolí v suchém stavu
250 g bílých fazolí v suchém stavu
3 lžíce oleje
2 velké cibule
300 g slaniny (nebon uzeného masa)
1 lžíce dijonské hořčice
2-3 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce javorového sirupu
2 lžíce cukru
asi 300 ml rajčatového pyré
sůl
pepř
(voda)

Postup:
1.) Oba druhy fazolí necháme přes noc namočené ve vodě.
2.) Druhý den vodu nesléváme, nýbrž v ní fazole vaříme do změknutí. Trvá to asi 1,5 hodiny. Hotové fazole scedíme.
3.) Cibuli nakrájíme na jemno, slaninu na kostičky a oboje osmahneme v hrnci na oleji do zlatova. Přidáme hořčici, worcester, javorový sirup, cukr a rajčatové pyré. Přisypeme scezené fazole a důkladně promícháme. Osolíme, opepříme a společně vaříme ještě asi 15 minut. Pokud je třeba, podlijeme trochou vody.
4.) Podáváme s chlebem nebo bramborovými plackami.


Dobrou fazolovou :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kariol Kariol | E-mail | Web | 10. ledna 2014 v 22:03 | Reagovat

Ačkoliv to vypadá v tvém podání sebevíc dobře, musela bych se hodně přemáhat, abych fazole snědla. Jednou se mi po nich udělalo tak špatně, že od té doby už je nejím. Vím, že to asi bylo tím, že jsem je jedla ve školní jídelně, ale i tak mám k tomu takový nedobrovolný odpor... :)

Nicméně, jak jsem řekla, vypadá to dobře! :)

2 Vendy Vendy | 11. ledna 2014 v 12:53 | Reagovat

[1]:Možná někdy zkusíš a zachutnají ti. Ale radím zkusit vlastní přípravu, tak budeš mít jistotu, že víš, co v tom jídle je. Tvé averzi se vzhledem k onomu zážitku nedivím...

K fazolím z receptu - receptík vypadá moc dobře a fazole si zaslouží svých 15 minut slávy. Asi mnohé odrazuje ta náročnost, ale poravdě, co je na tom náročného, nasypat fazole do vody a pak je nechat ráchat přes noc? A doba vaření? Však u toho hrnce nemusíme stát... :-)
Tohle papu vypadá slibně a taky cenově příjemně. Určitě zkusím!
A bez Dity P. dám tip - fazolová polévka a k tomu smažené vdolky. Fazolovou polévku klasicky, brambory, kořenová zelenina, cibulka, zásmažka, fazole, ještě jsme do ní dávali kus anglické slaniny (měla lepší chuť). Nasmažily se vdolky a lámaly se do polévky. Nebudeš možná věřit, ale mělo to skvělou chuť! Zkus, fakt...
A zbylé vdolky jsme potom jedli normálně namazané třeba marmeládou nebo tvarohem.

3 Vendy Vendy | 11. ledna 2014 v 12:54 | Reagovat

P.S. ty vdolky do polévky na talíři, jasně, ne do polévky v hrnci. Píšu jen pro upřesnění, aby si to někdo nevyložil špatně. :-)

4 Ježurka Ježurka | Web | 11. ledna 2014 v 18:12 | Reagovat

Fazole jsme dřív vařili doma, měli jsme je vlastní, fazolová polévka byla taky často. Teď už fazole nevařím. Manžel ne nemůže, měl by hrozné bolesti, no a já jen pro sebe? To ne.

5 T. T. | Web | 11. ledna 2014 v 18:50 | Reagovat

Vypadá to dobře,ale fazole nesnáším takže bych si nedala:D:x

6 lee-chan lee-chan | Web | 11. ledna 2014 v 18:56 | Reagovat

Něco podobnýho nám dělají ve škole. A moc mi to tam chutná :D máme hold skvělou jídelnu :)

7 pavel pavel | Web | 11. ledna 2014 v 22:00 | Reagovat

Vypadají krásně, už jsem je dlouho neměl... hlavně když je hodně cibule. :)

8 DaG DaG | E-mail | Web | 12. ledna 2014 v 11:16 | Reagovat

Hmmm, proč ne? Jen nemám ten javo-sirup. Všichni o něm básní, je po vejplatě... Tak to asi zkusím. A úplně jsi mne navnadila hodit na blog tu naši silvestrovskou ribollitu - je to taky (částečně) o fazolích...

9 Teeda Teeda | Web | 13. ledna 2014 v 22:49 | Reagovat

No tak já jsem teda zvědavá. Očekávám to božské a jiné to ani nepřijímám. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.