VDP - Krémová česnečka (28)

31. prosince 2013 v 11:22 | Magdaléna |  VDP

Kapitola: VYPROŠŤOVÁKY
Strana: 130

Rok se s rokem sešel a my tu máme opět Silvestr. Někteří se jistě těší na večer, jiní se ho naopak obávají a těm ostatním je to tak nějak jedno. Já letos spadám do kategorie těšící, protože se chystáme slavit téměř ve stejné sestavě jako loni a už jenom to je důvod k oslavě :)

Než ale nastane ono osudné ráno po, přináším vám Ditinu česnečku. Tento recept mě zaujal hned při prvním prolistování, ale na jeho realizaci došlo až po půl roce. Nevařila jsem ji sice dnes, nicméně načasování zveřejnění vyšlo perfektně.
Miluju česnečku. Takovou tu klasickou, ve které plave pár brambor a houstičky. Pokud jste na tom ale stejně, dost zvažte, zda se do této polévky pustíte...



V první řadě je třeba říct, že pokud se těšíte na scénu, kterou předvádí Dita v pořadu se svojí sestrou, kdy obě vstanou s kocovinou a Dita jde vařit tuto polévku, zapomeňte na to. Buď si připravíte polévku večer dopředu, nebo ráno vstanete bez úhony. Jinou možnost nevidím.

Jde o polévku relativně pracnou, pro většinu celkem drahou, která se nepodobá klasické česnečce. Recept obsahuje 5 palic česneku, které se dají péct. Při dnešních cenách, kdy 3 hlavičky čínského česneku stojí hnedle 100 korun, si myslím každá kuchtička rozmyslí, zda tento recept podnikne. My máme česnek vlastní, který nám navíc ještě letos trochu hnije, a tak se snažíme zužitkovat, co jde. To byl vlastně i jeden z podnětů, proč jsem polévku vařila.

Abych opravdu dodržela recept, připravovala jsem vývar domácí, z kuřecích koster. Je to jednoduché - prostě dáte vařit kostry tak, jak je koupíte, spolu s mrkví, celerem, petrželem a bylinkami. Zeleninové fantazii se meze nekladou (Zkušené kuchtičky odpustí, že to tak rozebírám, ale moc vývarů na kontě ještě nemám :)). Troubu necháte, ať si poradí s česnekem, přidáte další suroviny podle receptu a polévku jednoduše umixujete (Vyndat pečený česnek ze slupky nebylo tak snadné, jak jsem předpokládala). To je celé.

A můj závěr?
Vlastně ani nevím. Polévka mi chutnala, bylo to něco, co jsem nikdy nejedla, nicméně klasickou česnečku to nepřipomínalo vůbec. Kdybych do téhle polévky vrazila 200 Kč a pak zjistila, že česnek skoro není cítít (což mimochodem nebyl), asi bych vyletěla z kůže. Jako vyprošťovák se mi to také jeví vhodné pouze v případě, že ji uvaříte večer. Kocovinu jsem teda měla jen jednou (a to ještě v den, kdy jsem od 7 šla do práce), ale představa, že peču česnek, mixuju a nedej bože ještě 2 hodiny vařím kostry, mi nahání hrůzu.

U tohoto receptu mám chuť se zeptat těch, kteří kuchařku mají. Zkoušeli jste? Chutnala vám?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 31. prosince 2013 v 12:54 | Reagovat

Kocovina u mne již dávno nehrozí, tak mi netřeba vařit tuto polévku, ale třeba není špatná? Moje sestra prý česnečku taky zahušťuje jíškou, já to zatím nezkoušela, ale jeden nikdy neví.

2 Kariol Kariol | E-mail | Web | 31. prosince 2013 v 13:00 | Reagovat

Já mám taky ráda česnečku, ale zároveň bych se bála zkoušet nové recepty na mou oblíbenou polévku. :)
Krásný nový rok ;-)

3 Teeda Teeda | Web | 31. prosince 2013 v 14:17 | Reagovat

Tak nevím. A kdyby tam nebylo napsáno, že je to česněčka, nechutnalo by ti to třeba víc?

4 Magdaléna Magdaléna | Web | 31. prosince 2013 v 14:23 | Reagovat

[1]: Už si to moc nepamatuju, ale mám pocit, že tahle byla také zahušťěná :)

[2]: Vždyť jsem se taky bála :)

[3]: :) To je dobrá otázka. Víš že možná jo? (ale zase by mě tam zarazil ten česnek :))

5 Vendy Vendy | Web | 31. prosince 2013 v 16:02 | Reagovat

Tohle je možná česneka pro ty, kdo nemají rádi česnek...
Jinak, asi bych neexperimentovala, a přesně jak píšeš, raději bych dopředu připravila vývar, i když vlastní česnečku uvařit, netrvá tak dlouho.
Tohle si myslím, že Ditě trochu ujelo.
Mimochodem, s kocovinou se opravdu dá ledacos, jen ne normálně fungovat, a taky bych raději vsadila na minerálky a kousíčky chleba se solí (sůl odbourává alkohol). Možná by nebylo špatné přidat sprchu a nejlepší je, ze všeho se vyspat.
A vůbec nejlepší je, pít tak, aby kocovina nebyla! :-)

6 Leopardí Mládě Leopardí Mládě | E-mail | Web | 1. ledna 2014 v 11:08 | Reagovat

Hned jsem si ten díl pustila. Docela odrazující pro mě je třeba už i ta barva...

7 M. M. | Web | 1. ledna 2014 v 11:09 | Reagovat

Krémovou česněčku jsem měl někde v restauraci, už si to moc nepamatuju, ale vím, že jsem po tom taky nesmrděl česnekem :D To si pamatuju dobře :D
Chutná mi ale pečený česnek namazaný na chlebu. Je to ale zrádné v tom, že to chutná oříškově a moc nesmrdí, což ale neznamená, že po tom člověk nebude smrdět druhý den. Mě jednou napadlo nacpat do sebe dvě pečené palice večer ve všední den... druhý den jsem seděl v kanclu a tvářil se, že to fakt nesmrdím já :D Ale je to fakt dobrý O:-)

8 PaPája PaPája | Web | 1. ledna 2014 v 13:04 | Reagovat

Jojoj, to mi připomíná česnekovou pomazánku, kterou vždycky děláme na oslavy a tak. I včera na Silvestra. Miluju jí, ostatně i česnekovou polívku (tahle Ditina je prostě trošku jiná no... exotická. Taky mám ráda tu naší "českou", ale taky nedám dopustit na krémové polévky :-)), ale kdo se rozhodne potýkat se česnekem, musí počítat s tím, že ještě dva dny po tom by neměl na nikoho moc mluvit... podle vlastní zkušenosti :D ;).

9 Magdaléna Magdaléna | Web | 1. ledna 2014 v 13:13 | Reagovat

[5]: :) :) Super komentář!!! Mně teda asi nejvíc funguje jídlo... a voda... hodně jídla a vody :)

[6]: Ta mi ani nevadila... i když to trochu připomínalo hráškovku /pokud myslíš barvu té mojí, tak je to z části i práce foťáku/

[7]: Když jsem byla menší, tak jsem si jí jednou vzala ráno... :D Poprvé a naposled :)

[8]: O česnekových pomazánkách na oslavách mi ani nemluv! :) Včera zrovna udělal Vysky celý tác jednohubek a všichni se na ně vrhli :D Novoroční polibky pak vážně stály za to :D /

10 Slečna A. Slečna A. | Web | 1. ledna 2014 v 14:49 | Reagovat

Tak doufám, že když ses tak těšila, že večer dopadl dobře! :)
Spadala jsem do stejné kategorie a trávila Silvestr s nejlepšíma hochama, jaké mám :))

K receptu se bohužel moc nevyjádřím :D Nikdy jsem to nezkoušela a kvůli náročnosti a finančnosti to ani nemám v plánu :D

11 May-rinne May-rinne | E-mail | Web | 1. ledna 2014 v 23:30 | Reagovat

To by mohlo být dobré, mě osobně strašně chutná česnek, jak pomázánka, nebo nějaké aroma v jídle apod.. :)

12 allys-cook allys-cook | Web | 2. ledna 2014 v 2:31 | Reagovat

škoda, že nemůžu česnek =/

13 Pína Pína | Web | 15. ledna 2014 v 10:09 | Reagovat

Česnečku jsem vařila taky (http://tinymealtime.blogspot.cz/2013/09/kremova-cesnecka.html) a byla jsem docela zklamaná..
sice jsem do ní ještě navíc prolisovala čerstvý česnek, aby byla výraznější, ale stejně..
Normální česnečku miluju, zvlášť ráno po nějakém "obzvlášť vydařeném večeru", ale tuhle bych si na kocovinu fakt dát nemohla..:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.