Zapečené těstoviny s brokolicí a karamelizovanou cibulkou

14. listopadu 2013 v 18:30 | Magdaléna |  Hlavní jídlo
Pekla jsem si do školy těstoviny podle Lucie. Zapékala jsem je v malých mističkách, ale bylo mi trochu líto vařit jich tak málo. Proto jsem zavolala mámě, jestli si nedá taky. Dá. Bohužel Luciin recept obsahoval kozí sýr, který by mamka do pusy asi nedala. A taky čistě sobecky - škrábat mrkve jak pro regiment se mi večer opravdu nechtělo. Nechala jsem se tedy vést stavem špajzu, znalostí máminých chutí a vzniklo toto. Troufám si tvrdit, že tyto těstoviny byly ještě lepší než ty mé. A když ochutnávala babička, zeptala se: "Jaké maso jsi tam dala?" Žádné babi. To jen tvou "masitou cibuli".



Časová náročnost: 40 minut
Počet porcí: 4

Potřebujeme:
200 - 300 g těstovin (fantazii se meze nekladou, já volím klasiku - vrtule)
1 brokolice
sůl
2 lžíce oleje
3 velké cibule
1 - 2 lžíce cukru
1 - 2 lžíce octa
sušená bazalka
parmazán

(2 trojhránky taveného sýra)
(100 ml mléka)

Postup:
1.) Do jednoho hrnce dáme ve slané vařit na kousky rozebranou brokolici. Do hrnce druhého připravíme slanou vodu na těstoviny, které uvaříme podle návodu na sáčku.
2.) Než se brokolice a těstoviny uvaří, připravíme si cibuli. Oloupanou a okrájenou ji smažíme na oleji do zesklovatění. Poté ji osolíme, osladíme a podle chuti dokyselíme a smažíme ještě asi 15 minut karamelizovat do zezlátnutí.
3.) Uvařené těstoviny scedíme a přendáme do zapékací mísy. Přidáme trochu sušené bazalky, uvařenou brokolici a promícháme. Nakonec přidáme karamelizovanou cibulku a případně ještě dosolíme.
4.) Posypeme nastrouhaným parmazánem a zapékáme na 180°C (platí pro elek. troubu) asi 30 minut.

Tip:
Pokud bychom měli pocit, že je těstoviny třeba něčím zalít, můžeme připravit "omáčku" z rozehřátého taveného sýra smíchaného s mlékem.


Dobrou zapečenou :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kariol Kariol | Web | 14. listopadu 2013 v 19:09 | Reagovat

Mmm, to vypadá lahodně! :)

2 Barb Barb | 14. listopadu 2013 v 20:00 | Reagovat

Vypadá to hodně dobře! Jdu se podívat ten blog, ze kterého jsi čerpala, dík za odkaz. :-)

3 May-rinne May-rinne | E-mail | Web | 14. listopadu 2013 v 20:41 | Reagovat

Jojo, můžeš mi na to odpovědět do komentářů pod ten článek :) .. aspoň :)

4 Ježurka Ježurka | Web | 15. listopadu 2013 v 13:41 | Reagovat

Ano, asi bych taky ochutnala. Tedy napřed, protože já brokolici nemusím a ani nevím proč mi nic neříká. Třeba bych si ji pak zamilovala, kdo ví, ale je to dietní a tak dobrou chuť všem!

5 Sydney Sydney | E-mail | Web | 15. listopadu 2013 v 19:07 | Reagovat

Fíha tak to bolo teda! :) Po pravde, som ešte kozí syr ani ja v ústach nemala ale ochutnala by som prečo nie. No, najprv ma zaujalo že skaramelizovaní cibula. Nikdy som to nepočula a hrozne ma zaujíma ako to chutí. Tento typ je veľmi dobrý, premýšľam že si ho spravím cez tento týždeň k obedu. Lebo je to ťažké, cestoviny máme doma ale neviem s čím si ich dať tak buď si otvorím mortadellu, alebo si ich dám s grankom a už mi to nechutí :D :D Tak niečo takéto by som rozhodne uvítala :)

Postup som si musela prečítať dva krát aby som si to trošku zorganizovala všetko v hlave :D Myslím, že som to prehliadla, ale prečo mäsitá cibula?:D

6 M. M. | Web | 16. listopadu 2013 v 8:47 | Reagovat

To je zajimavej poznatek, ze zkaramelizovana cibule muze v lidech evokovat chut masa... dobry vedet :-) Uz mi pomalu dochazeji triky, jak manzela osalit, aby mu nevadilo, ze ji vegetariansky jidlo... :-D

7 Ejmy Ejmy | E-mail | Web | 16. listopadu 2013 v 11:21 | Reagovat

Tak děkuji za inspiraci ;) Vypadá to výtečně

8 annapos annapos | Web | 16. listopadu 2013 v 12:18 | Reagovat

O cibulce zásadně nediskutuji, přesto tě zdravím a přejí prima víkend.

9 Magdaléna Magdaléna | Web | 16. listopadu 2013 v 16:11 | Reagovat

[1]: Dík. :)

[2]: Určitě se podívej, mám ten blog moc ráda - je to takový můj protipól k poněkud nezdravé Ditě :) Zajímavá inspirace.

[4]: Děkuju. :) Já právě na brokolici ujíždím asi od malinka.

[5]: Určitě vyzkoušej (jak kozí sýr, tak těstoviny). Ta masitá cibule je pouze takový fórek - narážka na to, že babička cibuli považovala za maso, trochu tak opravdu chutnala. :)

[6]: To víš... Manžela je třeba si předcházet :)

[7]: Děkuji.

[8]: Diskuze o cibulce? :D Proč ne... trochu mě to pobavilo...

10 Šárka Šárka | Web | 18. listopadu 2013 v 21:19 | Reagovat

Člověk sem přijde v tuto večerní hodinu a hned se mu začnou sbíhat sliny. Zvlášť nad fotkou tohoto jídla, protože obsahuje brokolici, těstoviny a sýr a to jsou tři věci, které miluju :-)))

11 Magdaléna Magdaléna | Web | 18. listopadu 2013 v 21:31 | Reagovat

[10]: Tak není co řešit. Oběd na zítřek jasný :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.