VDP - Pizza (20)

16. listopadu 2013 v 14:46 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: CO JSEM SE NAUČILA OD MAJKA
Strana: 166

Vlastně na mě celá Majkova kapitola působí ohromně podzimně. Dýňová polévka, grapefruit, fazole a krkovička, ... Prostě pořádně zemitá jídla, na které mám chuť právě v tomto období. Taková je i pizza, kterou jsem o jednom víkendu upekla. Nečekejte, že bude jako z italské pece. Od toho tu máme pizzérie. Nicméně jako překvápko ke svačině do školy je víc než super - pokud ji nesníte dříve, než přijde pondělí...



V kuchařce je tato pizza s cibulovou marmeládou a kozím sýrem. Jelikož se snažím být autentická a cibulovou marmeládu jsem někdy v září zavařila, chtěla jsem ji rozhodně zkusit. Zároveň jsem si ale nebyla jistá, jak na ni bude reagovat zbytek rodiny. Z toho důvodu jsem udělala ještě klasičtější verzi s rajčaty, šunkou, sýrem a bazalkou.

Moje náplň obsahovala:
1 malou plechovku rajčatového protlaku
sušený česnek
špetku sušené bazalky
kvalitní šunku s pepřem
nastrouhaný sýr
lístky čerstvé bazalky

Co se týče těsta, byla jsem trochu zklamaná... Dita v úvodu kapitoly popisuje, jak s Majkem zkoušeli různé druhy mouky, odlišné trouby a roztodivné recepty. Přesto mi těsto přišlo poněkud tvrdé. Nicméně nikdo z rodiny si nestěžoval a náš nejmladší člen se na mě díval jako na velkou Italku, takže jsem problém asi měla jen já.

Jak jsem předpokládala, úspěch sklidila spíše pizza rajčatová než cibulová. Kozí sýr má svérázné aroma a nasládlou chuť cibule v kombinaci s ním a s vínem nikdo příliš neocenil. Doma mi tedy zbývá ještě jedna sklenice a já naprosto netuším, co s ní...

Recept na pizzové těsto tedy ukládám do paměti a v budoucnu chci vyzkoušet různé smetanové verze (které má nejmladší člen nejraději), špenátové i s kuřecím masem... Zároveň ale budu pokukovat po různých tipech na zvláčnění.

A co vy? Pečete také domácí? Máte svůj vychytaný recept, nebo si ji zkrátka dopřáváte jen a pouze v pizzérii?


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kariol Kariol | Web | 16. listopadu 2013 v 16:41 | Reagovat

Vypadá úžasně. Sakriš, co z tvé výroby nevypadá úžasně? :D Mně se prostě líbí, jak si to všechno děláš hezky domácí... :)
My jsme doma nikdy pizzu nezkoušeli. Občas koupíme mraženou a jen na ni nakrájíme šunku, sýr, rajčata a tak, ale celou pizzu jsme zatím nedělali. :)

A ano, zmíněná jídla ve mně taky evokují podzim. :)

2 Eliza Eliza | Web | 16. listopadu 2013 v 16:43 | Reagovat

Mňám, ta pizza vypadá naprosto báječně. A báječně musela i chutnat. Já nejsem moc na vaření a ani vařit pořádně neumím, takže ti skláním poklonu :D :)

3 M. M. | Web | 16. listopadu 2013 v 17:24 | Reagovat

Ježiš ta s tou cibulovou marmeládou a kozím sýrem vypadá super, to jsou přesně moje chutě toto O.O Uplně mam sliny :D
No nic, tak v pondělí dělam cibulovou marmeládu... protože pod kozí sýr ji POTŘEBUJU...!!

4 El.Michelle El.Michelle | Web | 16. listopadu 2013 v 18:30 | Reagovat

Mňam, vypadá to skvěle a chutně :) Už dloouhou dobu jsem pizzu neměla. Budu muset někdy udělat :)

Jé, to je krásný, že si takhle děláte radost navzájem :) Tu pomazánku určitě vyzkouším, musí chutnat skvěle :)

5 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 16. listopadu 2013 v 20:09 | Reagovat

Hmmm, to vypadá úúžasně! Do cibulové marmelády jdu taky, babička mi dala  půl pytle cibule velikosti větší než velké a tak to nebude až tak problém. Akorát kozinu z části (pro sebe) nahradím ovčinou.
U nás dnes nic moc, jen špenátový krém a papriky plněné sýrem a pórkem, tak jsem ani nefotila :-)

6 myred myred | Web | 16. listopadu 2013 v 21:25 | Reagovat

Vypadá to skvěle. :) Dala bych si i když jsem před chvilkou jedla taky domácí pizzu, ale vypadá to lákavě. ;)

7 Vendy Vendy | Web | 17. listopadu 2013 v 0:18 | Reagovat

Vypadá to náramně! Ale zkus zaimprovizovat, tu cibulovou marmeládu klidně dej, ale přidej kousky uzeného masa, například. A taky bych tam přidala nadrobenou nivu, ta je pikantní a lehce nasládlou chuť cibulové marmelády dobře doplní.
A na půlku pizzy zkus nasypat pár pokrájených oliv, taky můžou šmrncnout chutě...

8 allys-cook allys-cook | E-mail | Web | 17. listopadu 2013 v 9:49 | Reagovat

ááá mňam =)

9 Sydney Sydney | E-mail | Web | 17. listopadu 2013 v 10:51 | Reagovat

Chuťovo mi to prišlo celkom dobré, aj to cibulové cesto, pizzu robíme doma tak raz do mesiaca :) Ale zvykneme aj objednávať.
Neviem na akom blogu som včera spomínala, že sa na bruschettu zvykne pridávať aj kozí syr, avšak som ho ešte nechutnala.
Ten cibulový podklad by som vyskúšala skôr pod klasickú pizzu. Ale spraviť veľa takých malých, no neviem pozriem si ešte raz ten recept :)

Nepostrehla som, či do cesta šli aj kvasnice lebo aj podľa nich to cesto nejaké je. My ho vždy dávame a to cesto nemáme také tenké ale také koláčové :D Hrubé a také to zbožňujeme :D :)

10 PaPája PaPája | Web | 17. listopadu 2013 v 11:15 | Reagovat

Teda koukám, že si se do toho ale pořádně dala! :) S cibulovou marmeládou? To jsem ještě nikdy neslyšela.

Domácí pizzu jsme zkoušeli, když brácha dostal od Ježíška takovou "domácí laboratoř" a mohla se tam zkoumat pizza :D.

Jen jsem se z tebou ještě chtěla podělit o včerejší zážitek: Na včerejší rodinné oslavě padla řeč na pořad Dity P. na ČT1. Vzpomněla jsem si na tebe, že jí máš docela ráda. Nevím, ale na mě působila prostě úplně strašně... to jídlo ovšem ne (:D), to bych zbaštila hned, ale ona jako člověk, to bych asi nedala si s ní rozumět. Rozhodně se tě nechci nijak urazit nebo tak :). Jak působí na tebe?

11 Ježurka Ježurka | Web | 17. listopadu 2013 v 17:15 | Reagovat

Já se přiznám, že pizzu jsem si dávala jen když jsme jezdívali do Itálie. Tam byla opravdu výborná! Tady ji nekupuji, ani nepeču. Ale kdybych věděla jak na tu pravou italskou, zkusila bych to.

12 Magdaléna Magdaléna | Web | 19. listopadu 2013 v 17:33 | Reagovat

[1]: Jé, opravdu děkuju. Taková hezká pochvala. Já jsem v tom domácím trochu i vychovaná. Ale vývar třeba neděláme moc často. Nicméně velká většina byla až donedávna "natural" a "homemade" Mraženou pizzu také kupujeme, pečeme i kynuté s paprikami, cuketové, ... :)

[2]: Děkuju :)

[3]: No, tvojí kozí úchilky jsem si už všimla, to je fakt. :) Marmošku udělej, tebe určitě napadne, co s ní :)

[4]: Chápu, že pizza se ne vždy úplně slučuje ze zdravou stravou, ale jednou za čas se zhřešit prostě "musí" :)

[5]: Děkuju. Babičky jsou na tohle nenahraditelné. Ať se povede. (Věříš mi, že ovčí sýr jsem nikdy neměla?)
Nic moc? Zrovna třeba špenátový krém já strašně ráda. Bohužel ho mám jen ve škole :)

[7]: O nivě jsem přemýšlela, ale nebyla už v nejlepší kondici a tak jsem to neriskovala. Olivy jsem přidala na pizzu nejmenší, která byla jen pro mě. On je totiž nikdo jiný nejí. :)

[9]: Moc nerozumím tomu cibulovému těstu... Ale odpověď na kvasnice jsem ti hodila na blog.

[10]: Jé, to je tak milý, že si takhle vzpomeneš... :) No, abych řekla pravdu na pořad ani nekoukám. Občas si nějaký díl pustím na netu, ale jinak ne. Dokonce jsem i přemýšlela, že bych svého vaření podle ní zanechala, ale pak mi došlo, že to jídlo je super. A mám to štěstí, že jsem to nikdy nevařila primárně kvůli ní. Nejsem její fanynka a zbožňovatelka, líbí se mi jídlo.
Co se týče Dity samotné, tak spousta kritiky mi přijde hloupá (od barvy hlasu až po pražský dialekt). Co vadí ale mně osobně, je až přehnaná afektovanost do jídla. "Udělám si krambl a celej ho snim" "Celý den strávím jen vařením"... Já nevím. Svoji budoucí identitu si představuju jinak. A svoje kamarádky taky :)

[11]: No vidíš, já mám třeba s italskou zase spíš zkušenosti špatné. Asi špatná ruka při výběru, nebo nevím... :)
Recept si myslím, že by až tak těžké sehnat nebylo, ale problém je, že správná italská pizza se peče při vysoké teplotě v peci. Prý. :) A pec má dnes asi málokdo....

13 Sentencia Sentencia | Web | 22. listopadu 2013 v 9:57 | Reagovat

obě vypadají moc hezky, ale upřímně bych taky asi spíš sáhla po té "klasičtější" verzi s protlakem :) Já mám na těsto svůj oblíbený recept, který jsem dávala na blog a zatím mě ještě nezklamalo :)

14 Magdaléna Magdaléna | Web | 22. listopadu 2013 v 20:20 | Reagovat

[13]: Myslíš tu velkou na plech? :) Tak to já někdy vyzkouším :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.