VDP - Chodské koláče (18)

4. listopadu 2013 v 7:20 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: PO BABIČCE
Strana: 40

Pekař peče housky, uždibuje... No však to znáte.
Housky jsme pekli minule, dnes se s vámi podělím o sousto ze svého koláče.

Abych se přiznala, tento recept mě docela naštval. Supěla jsem nad ním a zároveň se tomu smála. Mé zdobící schopnosti jsou zlo a vyčítám Ditě, že mi s tím ani trochu nepomohla.

Ale pěkně od začátku...



Bylo před posvícením a u nás se touhle dobou pečou koláčky. Jejich velikost je nepřímo úměrná nadšení pekaře - čím míň to babičku/mámu/tetu/mě baví, tím jsou koláčky větší. Babičce se do toho letos nechtělo vůbec, a tak jsem věděla, že když jí ukážu Chodské koláče z kuchařky, bude nadšená - jsou přece velké. Její zaujetí bylo ještě zvýšeno tím, že takové koláče se vždycky chtěla naučit. Pustily jsme se tedy do toho.

Těsto jsem zadělala bez nejmenších problémů a už už v duchu viděla své výtvory. Strejdova švagrová nám každý rok posílá koláče zdobené čtyřmi druhý náplně, které vypadají a chutnají naprosto dokonale. A přesně takové byly i ty moje v mých představách - lahodné a vizuálně bez chybičky.

(To jsou ony - dokonalé - od Mileny)

První problémy nastaly, když jsem začala míchat náplně. Babička nedokázala vstřebat fakt, že Dita mák nespařuje kávou, ale pouze horkou vodou. Mně se zase příčilo lít do tvarohu smetanu a přidávat půl kostky másla. Nemluvě o tom, že ředění povidel vodou, abych je mohla následně zahustit solamylem, mi přišlo totálně nesmyslné. Ditiny recepty jsem tedy pro jednou nechala bez povšimnutí a udělala náplně po našem. Mák s kávou a cukrem, povidla zahuštěná jen a pouze kouskem perníku a tvaroh utřený s cukrem, žloutkem a pudinkovým práškem.


Těsto mezitím kynulo a já ho počala rozdělovat. Nejprve jsem chtěla péct jako Dita 10 koláčů, ale pak jsem to raději zredukovala na polovinu. Těsto jsem rozdělila na 5 kusů a prsty tvarovala kruhy. Šlo to snadno, dokonce snadněji, než s těstem podle našeho receptu. byla jsem se sebou nadmíru spokojená, ovšem pouze do doby, než nastal čas zdobení. Musím se přiznat, že nejsem úplně typ, který si hraje s detaily a krucánky. Nicméně jsem nezvládla ani obyčejné kruhy. Pořád mi tvarohový proužek někde přečníval a tuhle ukápla povidla... Byla jsme špinavá plně všude, načež přišel děda a řekl: "Tady si přetáhla," to mě dorazilo. Dita mi navíc ani trochu neporadila, jen psala, že mám použít zdobítka. Jasně, ale moje ruce si s tím nevěděly rady. Nějak jsem tam tu náplň tedy dostala a jeden po druhém ty koláče sázela do trouby. Jak já si gratulovala, že jich není 10. Takovou nálož by asi moje psychika nezvládla...


Nebudu tu psát, jak jsem vykřikovala, že Dita ty koláče určitě nezdobí sama a jak jsem se viděla na stoličce hanby u strejdovy švagrové. To by bylo moc potupné... Nicméně přišel bratranec a řekl: "To jsou koláče, co peče Milena,". Milena je ta švagrová a já v tu chvíli byla v malém koláčovém nebi, protože to dítě poznalo, o co se tu celou dobu snažím. Udělal mi radost.

Další potěšení mě čekalo druhý den ráno, kdy jsem chtěla své výtvory vyfotit. Z pěti koláčů bylo už jen dva a půl. Neměla jsem sice co fotit, ale to hravě přebil fakt, že chutnaly.

Tak nevím. Koláče jsou dobré. Strejda mi za ně přivezl dva kýble marmelády (holt mu asi chyběla ta čtvrtá náplň) a děda je jí po půlkách. Ovšem ty zdobící peripetie zase dlouhou dobu absolvovat nebudu.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Em Zet Em Zet | Web | 4. listopadu 2013 v 18:20 | Reagovat

Chodské koláče mě vždycky neskutečně lákaly péct :) Na těch obrázcích vypadají tak neskutečně dobře, že je snad v pátek udělám :) Díky za inspiraci.

2 Kariol Kariol | Web | 4. listopadu 2013 v 18:23 | Reagovat

Mmm, proč, proč mi neděláte všichni chutě třeba někdy ráno, kdy si cestou do školy můžu takovýhle koláček koupit v jedné skvělé pekárně? :D
Vypadají úžasně! :)

3 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 4. listopadu 2013 v 20:35 | Reagovat

Hmmmm, téda! Ty nekonzervuješ, já nevyhledávám kynuté těsto a podobné ptákoviny (ačkoli zdobení mi nečiní problémů). Jednou to spojíme a vyděláme balík :-) Vypadají nádherně a dala bych si hned říct!

4 Vendy Vendy | Web | 5. listopadu 2013 v 15:45 | Reagovat

Vypadají moc dobře! Fotky, které tu máš, jsou všechny s tvými koláči? Jestli jo, tak jsi je nazdobila moc pěkně, nemusíš si vůbec nic vyčítat!
Tvaroh je lepší trochu naředit, mlékem nebo smetanou, bude se ti s ním líp pracovat. Povidla ředím čajem s rumem a případně přidám trochu skořice (nebo uvařím čaj, do kterého dám spařit skořici a badyán, no a samozřejmě trochu rumu, i když není nutný). Mak jsem zatím neřešila, ale moje teta občas míchala mák (mletý) právě s povidly, takže to byla taková povidlově-maková náplň. Koláče se ti povedly! a jak je vidět, podle množství snězených, tak na jedničku. :-)

5 Vendy Vendy | Web | 5. listopadu 2013 v 15:46 | Reagovat

P.S. s neředěným tvarohem můžeš pracovat, když ho používáš na náplň, do koláčků nebo do buchet. Ale jak zdobíš na povrchu, je lepší trochu zředit, aby byli krémovější. :-)

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 6. listopadu 2013 v 20:31 | Reagovat

[1]: Držím palec.. ať ti to jde lépe než mě :)

[2]: A tak... já článek přidávala ráno :) ale chápu, že málokdo má cestou do školy připojení na net :D A s pekárnama rozumím... v zájmu neprázdnosti peněženky se jim vyhýbám jak můžu, ale stejně to někdy nejde...

[3]: To beru! :) Zní to nadějně :D

[4]: Děkuju moc, vážím si toho... Jinak koláče nejsou všechny mé - druhá fotka je od Mileny (mé cukrářské modly :D) - pro kontrast :D

[5]: No, my právě většinou děláme ty malé koláčky, a tam se snažíme o co největší hustotu. To, že u velkých to nebylo třeba, mi došlo, až když byla ve zdobičce :D Tak třeba za pár let :)

7 Ajla Ajla | 7. února 2014 v 8:22 | Reagovat

"přebil", ne "přebyl" ;-)

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 7. února 2014 v 18:01 | Reagovat

[7]: Děkuju. Chybka se vloudila. Jdu to opravit :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.