Hummus se sušenými rajčaty

29. listopadu 2013 v 17:26 | Magdaléna |  Pomazánky
Zní to hrozně, já vím. Ale ti, co už hummus někdy vyzkoušeli, mi jistě dají za pravdu, že je vážně hříšně dobrý. Tento ještě navíc voní po rajčatech a česneku, což mu propůjčuje velmi "žravou" chuť.
Tato krapet cizokrajná "pomazánka" mi chutné nejvíce s trochu ztvrdlou tortilou, ale stejně dobrá je i s nachos, krekry anebo zeleninou.
Jen pozor! Nošení na delší vzdálenosti či dokonce do školy se nedoporučuje, pokud nemáte extra těsnící misku (vyzkoušeno na vlastní batoh :)) Nehledě na to, že by vám to všichni snědli.



Časová náročnost: 30 minut
Počet porcí: 1-2

Potřebujeme:
100g cizrny v suchém stavu
5-6 sušených rajčat v oleji (recept najdete ZDE)
sušený česnek
sůl
pšeničná/kukuřičná tortila

Postup:
1.) Cizrnu si namočíme v dostatečném množství vody a necháme přes noc nasáknout.
2.) Druhý den vodu slijeme a cizrnu uvaříme ve vodě nové do měkka. Z uvařené cizrny slijeme vodu do hrnečku a zatím uschováme. Ke scezené cizrně přidáme sušená rajčata, lžičku oleje z jejich nálevu podle chuti sušený česnek a trochu soli a rozmixujeme tyčovým mixérem. Mixujeme do hladka a podle potřeby přiléváme scezenou vodu.
3.) Podáváme s tortilou nakrájenou na trojhránky.


Dobrou hummusovou :)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 annapos annapos | E-mail | Web | 29. listopadu 2013 v 18:45 | Reagovat

Humus znám, každou chvíli nějaký koupím v obchodě? Ten tvůj, může být ale výjimka a za pokus stojící změna v životním stylu. Jednou, až nebudu líná, zkusím, ochutnám a dám vědět jestli jsem uspěla i u svého drahého dědy, co na veganskou stravu vždy říká, že ji rád, pasírovanou přes prase?

2 Teeda Teeda | Web | 29. listopadu 2013 v 21:58 | Reagovat

Jsem děsná.. ale děsí mě ten název... já vím, že to bude totálně výborný. Ale! Ach jo.

3 Kariol Kariol | Web | 29. listopadu 2013 v 22:38 | Reagovat

I přes zvláštní název to vypadá dobře, pomazánky já ráda. :) Stejně by mě občas zajímalo, kdo co a proč pojmenoval. :D
Mimochodem, kde se dá sehnat tortilla? :D

4 Slečna A. Slečna A. | Web | 30. listopadu 2013 v 8:37 | Reagovat

Hm, cizrnu doma ještě mám, že bych zkusila?! :)) Rozhodně to nezní špatně. Nejvíc se mi na tom líbí teda ten česnek :D

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 30. listopadu 2013 v 8:38 | Reagovat

[1]: :) Určitě se ozvi... Jinak u nás doma se také říká, že zelenina je nejlepší prohnaná přes prase :) A na dědův názor jsem opravdu zvědavá - ten můj by tohle nejedl :)

[2]: Gurmánka s předsudky ohledně názvů? :) To jsou ale věci.

[3]: To by mě taky zajímalo. :)
Tortilu seženeš třeba i v supermarketu (pytlík po 6 - prodává se buď u pečiva nebo v sekci s mexickou kuchyní :))
Klidně ale můžeš vyzkoušet vyšší level a tortilu udělat sama - recept je třeba u Teedy na blogu, nebo u Lucie, ... nebo prostě různě :)

6 Ježurka Ježurka | E-mail | Web | 30. listopadu 2013 v 16:19 | Reagovat

Zdravé to bude určitě, věřím, že i dobré, ale..... pravda, cizrnu jsem nikdy ani neviděla, natož jedla. Kdyby mi dal někdo ochutnat, pak bych to třeba taky zkusila, ale manžel určitě ne. :-(

7 Veri Veri | Web | 30. listopadu 2013 v 16:27 | Reagovat

Já mám luštěniny ráda, takže by mi chutnalo i tohle. Navíc ze sušenými rajčaty ...hm...zní to dobře :-) A název mi také nic špatného neevokuje :-)

8 pavel pavel | Web | 30. listopadu 2013 v 17:29 | Reagovat

Cizrnu jsem si před pár dny koupil, protože jsem ji ještě nikdy nejedl. Co kdybych si ji udělal s čerstvými rajčaty a s čerstvým česnekem?

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 30. listopadu 2013 v 18:13 | Reagovat

Vypadá to zajímavě, ještě jsem nezkusila!

10 Joina Joina | Web | 30. listopadu 2013 v 20:11 | Reagovat

Recept vypadá zajímavě, ale ta cizrna, to je co a kde jí seženu? Může mi vyrůst na zahrádce když seženu semínka nebo je z teplých krajin.
Ty rajčata v oli mě nějak lákají teď :)

11 Magdaléna Magdaléna | Web | 30. listopadu 2013 v 20:23 | Reagovat

[4]: Ano, česnek je dobrý vždy a všude.

[6]: Je to vlastně žlutý hrách... ale chápu, že manžel je v tomhle konzervativnější :)

[7]: To jsem ráda :)

[8]: Tak to bude superčerstvé. (jen bych z těch rajčat možná vyndala dužinu nebo nepřilévala vodu :))

[10]: Předpokládám, že z teplých krajin. V obchodě ji ale koupíš na pultech s hrachem a jinýmiluštěninami :)

12 M. M. | E-mail | Web | 1. prosince 2013 v 0:39 | Reagovat

Jednou jsem chtěl udělat takovej ten originální hummus, ale pamatuju si, že mě od toho odradila nějaká speciální surovina, do který jsem nechtěl investovat... snad nějakej olej? Už nevím. Takže doma občas dělávám rozemletou cizrnu s koriandrem a limetovou šťávou. A tohle vypadá super, takže děkuju za tip :)

13 Vendy Vendy | Web | 1. prosince 2013 v 10:37 | Reagovat

Humus znám spíš z té nevábné stránky, protože to mám spojeno s něčím fujtajblovým (to je humus, říkávali jsem u nějakého blivajzu). Ale to bylo asi odvozeno od nevábného vzhledu (a v případě blivajzu i nevábné chutě).
Ale o pravém významu slova hummus jsem se dočetla až po letech v časopise Apetit, takže dnes už vím, že se jedná o jakousi pomazánku, zdravou i chutnou. Takže, jednou si takový hummus též zkusím umixovat... dnes jsi mě navnadila, ale nemám ty sušený rajčata. A což čerstvá? Vadilo by to moc?

14 Magdaléna Magdaléna | Web | 1. prosince 2013 v 19:51 | Reagovat

[12]: To se musíš na surovinu vykašlat... a zaimprovizovat. Obvykle to vyjde. (Pokud teda neděláš třeba bramborový salát bez brambor :D)

[13]: Snad nevadilo. Myslím, že to zkusím i s nimi :) Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo hummus alespoň krapet zná :)

15 Anie Anie | Web | 9. července 2015 v 18:58 | Reagovat

Mňam !! vždycky jsem si ho chtěla udělat doma a teď už vím jak :) Díky určitě zkusím !

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.