Domácí vanilkový extrakt

17. listopadu 2013 v 17:44 | Magdaléna |  Tvořivo
Pojďte se mnou zapomenout na všední starosti, dýchejte se mnou ducha pomalu přicházejících Vánoc a vdechujte jemně něžnou vanilkovou vůni...

Na chvilku odložíme zábrany a pouze sami se sebou budeme tvořit. Nakrojíme vonící vanilkový lusk, naložíme ho do malé lahvičky s alkoholem a už jen budeme čekat a tak trochu rodičovsky kontrolovat, jak se mu daří... Nakonec zajdeme ještě dále a pohrajeme si s výrobou etikety a jejím zpracováním. Záleží jen na nás. Buď svůj domácí extrakt budeme užívat my nebo ho darujeme někomu milému jako dárek.



Mám neuvěřitelně ráda Vánoce a čas jim předcházející. Sama na sobě už cítím, že je čas se připravit... Čas okukovat obchody, sedět hodiny obklopena korálky a papíry, doplést šálu, lovit soby a nakonec vyrábět krabičky a taštičky. Nikdy mě to nestresuje, naopak začnu velmi brzo, vymýšlím nejlepší barevné kombinace, netradiční pojetí a stále měním nepatrné detaily. Užívám si pocit, když mi pod rukama vzniká něco, co druhému udělá radost. Nemusí to být velká věc, stačí důkaz, že si pamatuji na naše společné chvíle, nebo drobnost, která stvoří okamžiky krásnějšími...

Abych se ale vrátila k tématu...
Dnes bych se s vámi chtěla podělit o výrobu domácího vanilkového extraktu, který, jak už úvod napovídal, můžete věnovat jako dárek. Stejně tak dobře si ho ale můžete uzmout vy.

Pokud pečete častěji, než jednou za rok linecké, asi jste si všimli, že velká část sladkých receptů obsahuje kouzelnou přísadu "vanilkový extrakt". Ať už se jedná o čokoládové dorty, cheesecaky nebo dortová lízátka, je zkrátka téměř všude. V obchodě se sehnat dá, ovšem je dost drahý. Nabízí se možnost nahradit ho vanilkovým aroma, ale já vás prosím, nedělejte to, je to škoda 30 korun. Jedno takové jsem kdysi koupila a věřte mi, tak umělé vůně nedocílíte snad ničím jiným.



K výrobě 1 lahvičky budeme potřebovat:

3-4 vanilkové lusky
200 ml vodky
1 hezkou flaštičku
- cokoli, z čeho budeme chtít vyrobit etiketu


1.) Nejprve si vybereme vhodnou flaštičku, ve které chceme extrakt skladovat. Měla by mít pokud možno stejný objem jako je množství alkoholu a svým tvarem by měla zajišťovat, že budou lusky zcela potopené. (Tudíž žádnou baňatou zavařovačku! :) )

2.) Vybereme 3-4 kvalitní vanilkové lusky a podélně je nařízneme v celé délce, ale ne úplně, stále by měly držet svůj tvar. (Je možné lusky nechat v celku, ale ochudíme se tím o černá semínka a doba louhování se nám prodlouží). Vodku přelijeme do flaštičky a vložíme do ní naříznuté lusky. Zavíčkujeme a uložíme na chladné místo.

3.) Nyní už je naším úkolem pouze hlídat a protřepávat. První dva týdny protřepeme pokud možno každý den, pak stačí i jednou týdně. Extrakt je k použití po cca 2 měsících. Pokud ho tedy chcete darovat ještě o Vánocích, je nejvyšší čas :)


4.) Poslední (už tak trochu dobrovolnou) částí je zdobení. Můžeme použít látky, stužky, samolepící etikety, zkrátka cokoli. Já jsem si sama štítky navrhla, vystřihla a přilepila oboustrannou lepící páskou.

Pokud byste měli zájem o ty mé, lze je stáhnout ZDE.

5.) Hotový extrakt má mít tmavě hnědou barvu, které dosáhne po již zmiňovaných 2 měsících. Můj je zatím světle žlutý, protože mu není ani týden... :)

Doufám, že jsem vás svým návodem alespoň trochu navnadila na vůni vanilky a že se do svého vlastního výtvoru pustíte taky. A když ne, rozhodně si na mě vzpomenete při pečení vanilkových rohlíčků...


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kariol Kariol | Web | 17. listopadu 2013 v 19:08 | Reagovat

Jo, Vánoce se kvapem blíží a je to vidět všude, i na tvém blogu. :) Vanilka je úžasné koření a miluji vanilkové rohlíčky! :D
Tvůj extrakt včetně ozdobené lahvičky je praktický a vypadá krásně! :) Zkusím to, i když nevím, jestli bych dokázala lahvičku takhle kreativně ozdobit :)

2 deross deross | Web | 17. listopadu 2013 v 20:13 | Reagovat

Miluju vánoce až na ot že běhemnich hrozně přibírám :D Tohle je pěkný  návod akorát vanilkové lusky jsou moc drahé teda myslím si to :D

3 Sheri Sheri | E-mail | Web | 18. listopadu 2013 v 16:30 | Reagovat

Tá fľaša je prekrásna :)
Doteraz som o vanilkových luskoch nepočula, dá sa to zohnať v normálnom obchode? Chcela by som to vyskúšať (ak zoženiem vodku, lebo ono je to trochu ťažšie v 15 zháňať vodku) :D

4 Teeda Teeda | Web | 18. listopadu 2013 v 16:52 | Reagovat

Jo.. byl na to návod v Apetitu, tak jsem to taky udělala. Jediný háček je v tom, že jsem jí dala uležet. Někam. A od té doby jsme jí neviděli. :D

5 Nie Nie | Web | 18. listopadu 2013 v 17:40 | Reagovat

Pěkný návod :) Je pravda že už se blíží Vánoce na které se hodně těším :3

6 M. M. | Web | 18. listopadu 2013 v 18:01 | Reagovat

To je super nápad, taky vždycky čtu slibně se rozjíždějící recept a pak najednou BUM! "vanilkový extrakt". U toho protočim oči a povzdechnu si "Tyyvolee". Takhle si ho udělat mě nenapadlo, takže dííky! Říkám si, že by šel takhle udělat třeba i skořicovej (a další kořeněnej), ne? By se taky mohlo hodit :) A napadá mě - co mandlovej? Vylouhovaly by se takhle mandle?

7 M. M. | Web | 18. listopadu 2013 v 18:05 | Reagovat

[4]: :"D

8 Terez (sweet melange) Terez (sweet melange) | E-mail | Web | 18. listopadu 2013 v 19:36 | Reagovat

Naposledy když jsem byla doma, tak jsem si vanilkový extrakt taky udělala (cca před 3mi týdny :)) .. Jsem zvědavá, jaký bude, až se domů vrátím na Vánoce a odvezu si ho s sebou do Osla :).
.
Krásná etiketa, mimochodem. Fakt krásná!

9 pavel pavel | Web | 18. listopadu 2013 v 21:56 | Reagovat

To je ale opravdu náhoda, protože zrovna před minutou mi jedna holka psala o vanilkové vodce a vanilku mám rád. :D

10 Joina Joina | Web | 19. listopadu 2013 v 5:24 | Reagovat

To by stálo vyzkoušet. Jestli jde opravdu z toho cítit vanilka, tak bych to vyzkoušela. Nevím jestli by na mě něbyla vodka silná, tak bych si na to sehnala něco slabšího.

11 Magdaléna Magdaléna | Web | 19. listopadu 2013 v 17:16 | Reagovat

[1]: Takhle bys to nedokázala - protože ty, ty to zvládneš daleko lépe.. :)
Dej vědět, jak dopadl výsledek, a klidně si i poděl, zda je pro tebe, nebo jako dárek.

[2]: To záleží :) V Tescu mají třeba jeden za 50 korun. Já měla ale speciální dodávku z Lidlu, kde mají za 25 dva :) To už se pak vyplatí :)

[3]: Děkuji, odpověděla jsem ti na tvém blogu.

[4]: Však ona se najde. Až napečete všechno cukroví :D

[6]: :) Aneb tvoje perníkové experimenty? Proč ne! :) S mandlemi si nejsem jistá, ale jedna moje oblíbená blogerka si dělá mandlové mléko. Je to hodně zajímavá myšlenka. Nicméně jedna kamarádka to podle ní zkoušela a nic moc...

[8]: Děkuju. Ani nevíš, jak si cením pochvaly na vizuální stránku...

[9]: Já kdysi přemýšlela o vodce bezinkové :) ale chastat vanilkový extrakt mě kupodivu nenapadlo :D

[10]: Alkohol se během pečení "vypaří" takže by podle všeho neměl bát vůbec cítit :)

12 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 21. listopadu 2013 v 21:35 | Reagovat

Hmmmm,... Další "znamení" - o extraktu už nějaký pátek přemýšlím,... Etikety jsou úžasné, jak "lícovka" tak "špuntovka" - moc se mi líbí. Tak asi zauvažuju :-)

13 Magdaléna Magdaléna | Web | 22. listopadu 2013 v 20:21 | Reagovat

[12]: Uvažuj rychle :) Vánoce se kvapem blíží... (Ovšem vyčkat na slevu na lusky se možná také vyplatí)
Děkuju za pochvalu a přeji vanilkový úspěch.

14 Janka Janka | 18. dubna 2014 v 21:57 | Reagovat

Zaujímalo by ma, v akom programe si robila svoje etikety na fľašu. Veľmi sa mi páčia a rada by som si spravila rovnaké, ale s nápisom pre vanilkový cukor :) Dík za tip.

15 Magdaléna Magdaléna | Web | 19. dubna 2014 v 8:51 | Reagovat

[14]: :) Nejsem žádná grafička, takže jsem si pohrávala s obyčejným wordem :)

16 Pavel Pavel | 22. dubna 2014 v 1:28 | Reagovat

Teď jsem připravoval vlastní extrakt, tak se nemůžu dočkat. Rozhodl jsem se, že ho udělám v 33% koncentraci, aby byl opravdu silný. Můj poměr tedy byl 28g vanilkových lusků a 142,5g vodky. 33% jsem zvolil hlavně z důvodu usnadnění výpočtu: 28gx3-28g=57g 100% alkoholu, nepřímou úměrou se dopočítá množství užitého alkoholu. V jiném receptu jsem četl, že by se měl nechat louhovat až šest měsíců a poté přefiltrovat. První týden by se měl protřepat denně, následně už jen několikrát týdně. Hlavně by se ta lahvička vůbec neměla otvírat.
Mimochodem, vanilka nemusí být vůbec drahá. Nakoupil jsem na pravavanilka.cz a jeden lusk vyšel asi na 4,70. Byla to vanilka tahitensis a v II. jakosti, která je vhodná na extrakt (nestejně velké lusky, můžou být popraskané a sušší než prvotřídní vanilka). Těch obchodů je samozřejmě víc, ale žel ne dost.

17 Pavel Pavel | 22. dubna 2014 v 1:36 | Reagovat

Zmínka o té době louhování je zde: http://www.vanilkove-lusky.cz/category/recepty/?utm_source=iprima&utm_medium=pr&utm_campaign=first&utm_content=inzertni-sdeleni
Jinak se omlouvám za překlep, kde mělo samozřejmě být 56g 100% alkoholu.

18 Petra M. Petra M. | E-mail | 26. září 2014 v 8:47 | Reagovat

Můžu se zeptat jako úplný blbec....jak ty etikety nalepit? nebo je to natištěné na samolepkách?

Děkuji moc, Peťa.

19 Magdaléna Magdaléna | Web | 26. září 2014 v 16:23 | Reagovat

[18]: V pořádku :) Na samolepky se to klidně vytisknout může, ale já to lepila pomocí oboustranné lepicí pásky. Zkrátka co ti víc vyhovuje a co je po ruce :)

20 Jolana Jolana | E-mail | 1. prosince 2014 v 18:59 | Reagovat

Ahoj, asi před 14 dny jsem naložila lusky do vodky, jak je v návodu ... překvapuje mě barva.. ty ji mám na obrázcích po krátkém louhování průsvitnou, já ji mám po pár dnech jako rum a stále to tmavne :D ... doufám, že to pak nezhořkne nebo tak ... co já vím ..

21 Magdaléna Magdaléna | Web | 1. prosince 2014 v 20:54 | Reagovat

[20]: Ahoj, to je naprosto v pořádku. Já jsem fotila asi po 3-4 dnech, je klidně možné, že po 14 dnech je barva tmavá :) Víc by to ale tmavnout nemělo :)

22 Jiří Jiří | 21. dubna 2015 v 20:05 | Reagovat

[4]: Tohle dělá snad každej špajz, něco pozře a když se to nehodí, tak to odplivne zpět na oči. Klidně po několika letech. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.