VDP - Uchování podzimu (13, 15)

15. října 2013 v 16:20 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: ZAVAŘUJU
Strana: 151

Zavařování je u nás obvykle záležitost konce léta. S dědou děláme marmelády, mamka skládá okurky do sklenic a babička vaří protlaky. Nicméně jsou i podzimní plodiny, které u nás zvykem zavařovat nebylo. Jednou z nich je cibule. Pěstujeme nádhernou červenou a tak jsem se rozhodla následovat Ditu a udělat z ní "marmeládu". Další na pořadu byla rajčata. Pro někoho zelenina typicky letní, pro nás spíš zářijová, letos dokonce až říjnová.

Svěřím se vám se svými zavařovacími trablemi, poradím, jak získat nejlepší skleničky a dnes dokonce i prozradím recept na sušená rajčata. Pojďte tedy ochutnat podzim spolu se mnou.



Cibulová marmeláda je záležitost docela snadná. Musím říct, že nejlepší je ještě teplá, protože po zavíčkování do sklenice a pobytu v lednici ztuhne tuk a na pohled to příliš pěkné není. Pokud ale máte rádi cibuli případně červené zelí, přijdete si na své.

Pořád ale trochu tápu s jejím využitím. Dita z ní dělá pizzu, kterou se chystám brzo také prubnout, ale co dal? Já osobně si myslím, že to může být skvělá příloha k masu - ať už místo zelí nebo místo brambor. Sama jsem také vyzkoušela udělat cibulové tousty a byla to mňamka... něco mi říká, že s balkánským sýrem by to mohlo být ještě lepší :)
Máte někdo nějaký jiný tip?


Rajčata byla trochu větší oříšek. Recept je snadný, a protože si myslím, že se nejedná o nic příliš autorského, přikládám ho na konci článku. Když jsem ho četla poprvé, vyděsilo mě sušení po dobu 12 hodiny. Představila jsem si ten účet za elektřinu! A tak jsem otevřela zářijový Albert magazín, ve kterém doporučují péct na 100°zavřené 4 hodiny. To znělo daleko přijatelněji. Bohužel jen znělo...

Obvykle dělám recept z poloviční dávky, tady jsem ale sušila téměř trojnásobnou. Když už trouba pojede tak dlouho, nandala jsem do ní 2,5 kg rajčat - ať se to vyplatí. Po 4 hodinách ovšem rajčata o nějakém sušení ani nevěděla... Po 8 hodinách se ta menší začínala tvářit...

Ne, nevím, jak dlouho jsem je sušila, protože jsem je dávala do nahřívající se trouby před pečením, do vyhřáté trouby po pečení... prostě kdykoli, kdy v ní bylo teplo. Nicméně po nějakých 10 hodinách jsem rajčátka naskládala do sklenic, přidala koření a zalila olivovým olejem. Padlo na to tak půl litru a já měla 4 malé napěchované skleničky (nechápu, jak dokáže Dita udělat 4 sklenice z pouhého kila)

Nicméně jsou BOŽÍ a vyjdou asi levněji než z krámu. Navíc jsou domácí a MOJE!
Když to vezmu kolem a kolem, je to vlastně první zavařená věc, na kterou jsem pyšná.


Co se týče skleniček, víčkovala jsem do bývalých přesnídávek. Ovšem vznikl problém - jak z nich dostat ty etikety? Odmočení nefungovalo a kartáček nezvládl odstranit lepidlo. A já je chtěla krásně čisté... Vzala jsem si tedy na pomoc strýčka Googla a hledala řešení. Přehlížela jsem všechny rady čítající tetrafluory, které ani nevím, kde sehnat, a které bych do styku s jídlem rozhodně nepustila, a našla úplně nejprimitivnější pomoc.

Pokud potřebujete dostat etikety ze skleniček, je nejlepší metodou:
- nejprve nechat odmočit a strhnout papír
- pak drátěnkou seškrábat vrstvu lepidla (skleničky se nepoškodí)
- a zbylou lepivost odstranit vatovým tamponkem namočeným do oleje (klasického stolního)

Nikdy by mě nenapadlo, že mastnota může odstranit lepivost, ale je to tak. Chemie je někdy vážně záhadná.


Nakládaná rajčata podle Dity P.:
(na 4 sklenice)

1 kg cherry rajčátek
2 lžičky soli
1 lžička krupicového cukru
8 snítek čerstvého tymiánu
4 stroužky česneku
olivový olej na zalití

1. Rajčata překrojím napůl, naskládám je na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně posypu solí a cukrem. Předehřeju troubu na 80°C. Sušení trvá okolo 12 hodin. Občas je zkontroluju. Hotová jsou ve chvíli, kdy vypadají jako sušené švestky.
2. Naplním je do dobře omytých a osušených sklenic, do každé přidám 2 snítky tymiánu a stroužek česneku nakrájený na plátky a zaliju olejem. Dám pozor, aby nikde nezůstaly vzduchové bubliny. Pak sklenice uzavři víčkem.

Já jsem pekla na 100°se zavřenou troubou a čas se snížil asi o dvě hodiny. Měla jsem ovšem větší rajčata, na čemž také záleží. Ideálním způsobem je použít sušičku (kterou my bohužel nemáme) a pracovat s co nejmenšími rajčátky.


Teď mě tak napadá - máte vlastně rádi sušená rajčátka? A pokud ano, kupujete, nebo sušíte sami?

Koho by zajímal recept na cibulovou marmeládu, je zde.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kariol Kariol | Web | 15. října 2013 v 19:36 | Reagovat

Jestli sušená rajčata či cibuli dle tvého receptu ráda mám či ne, o tom nevím. Nikdy jsem to totiž ještě neochutnala. :) Nicméně tvé povídání vypadá zajímavě. Jen nevím, jak by se mamka tvářila na těch deset hodin zapnuté trouby :D
Je to pěkné, že takhle zpracováváte vypěstované. My nikdy marmeládu nedělali, okurky máma naposled nakládala před třemi roky a jediné, co nám jako náplň podzimního kuchtění zbývá, je louskání vlašských ořechů. A to, mezi námi, nesnáším :D

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 16. října 2013 v 19:10 | Reagovat

[1]: No, louskání u nás obstarává babička, nicméně konzumaci také, takže si často musím louskat sama. :) Teď máme ale čerstvé "papíráky", které jdou loupat. Rozmačkávám je rukou, díky čemuž mám mozoly, ale stejně mi to za to stojí :)
Na 10 hodin zapnuté trouby jsem se netvářila ani já, jenže babička má sušená rajčátka moc ráda, takže mi nebránila a já jí chtěla udělat radost :). Také mám štěstí, že mamka se kuchyni vyhýbá... :)

3 Kavalír Kavalír | 16. října 2013 v 19:51 | Reagovat

Cibulka na sádle osolená a namazáná na krajíc čerstvého chleba, to je bašta a s tou marmeládou by to šlo určitě také.
K naší oblíbené bezmasé večeři, vařeným bramborům by se marmeláda hodila určitě také. Ještě zapít sklenicí mléka a je to.
Ovoce a bylinky suším, rajča zatím ne.

4 Sentencia Sentencia | Web | 16. října 2013 v 20:48 | Reagovat

oboje chci už docela dlouho vyzkoušet tak konečně pořádně vím, jak na to :)

5 Lenka Lenka | Web | 17. října 2013 v 3:48 | Reagovat

No vypadá to všechno krásně. Já letos zavařovala poprvý. V troubě. A krásně se mi vše chytlo, tak jsem měla radost :)

6 Vendy Vendy | Web | 19. října 2013 v 19:37 | Reagovat

Cibulová marmeláda - možná i na topinky. A taky do špaget by se hodila, spolu s rajčaty nebo rajčatovou omáčkou.

7 Vendy Vendy | Web | 19. října 2013 v 19:43 | Reagovat

K rajčatům - sušená rajčata jsem zatím nejedla, ale nešlo by je vysušit třeba na topení? (I když záleží, jak široký nebo spíš úzký je radiátor, tam by se toho moc nevlezlo, pravda...)
Asi to jinak nejde, když není sušička. Trouba dostala záhul (nebo spíš spotřeba energie), ale zase, sušený rajčata neděláš každý den, tak jednou za rok se to snese... :-)
A přísady k nim vypadají skvěle!
Možná bych jednou chtěla ochutnat recept s pravými sušenými rajčaty, ale když nejsou po ruce, improvizuji s normálními... .-)

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 20. října 2013 v 13:17 | Reagovat

[3]: Brambory s mlíkem jsou dědovo oblíbená večeře :) Tak mu to zkusím podstrčit :) Díky za tip.

[4]: Ty rajčátka opravdu doporčuju! Přijde mi to trochu jako masterpiece - domácí a sušená... mmm... Nicméně ta marmeláda je hotová z chvilku a pokud máš dobré víno, je senzační.

[5]: V troubě? To by mě dost zajímalo :)

[6]: [7]: Děkuju za tipy, ale k těm špagetám by mi to asi nesedělo. Ta rajčata by určitě šla sušit i jinak - ideálně na sluníčku. Bohužel nám letos dozrála opravdu pozdě, a tak jsem to musela/chtěla řešit takhle. Topení u nás také padá, protože netopíme, dokud není mínus 10 :D (to trochu přeháním, ale když sahnu na radiátor za sebou, je studený :) )
Určitě je vyzkoušej... Moje babička je opravdu miluje a přestože je šetrná, občas si je dopřála i za 30 korun na váhu :)

9 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 23. října 2013 v 19:36 | Reagovat

Vypadá to úžasně!
Ke skleničkám - já je při mytí nádobí nechávám ve dřezu od začátku, než umeju sklo a hrnky, odmočí se etiketa s kusem lepu, kteréžto vyhodím do koše a zbyteček lepu zvládne písek na nádobí zcela bez obtíží.
A sušení v troubě praktikuju taky (ale na sušičku šetřím, je v pořadí) - teď jsem sušila kupu šípků a mám dojem, že mi ČEZ pošle diplom jako svému generálnímu sponzorovi...
Rajčata bohužel v naší vsi (bez postřiků teda) komplet pomřela na plíseň. Dva dny deště v půli září a bylo "vymalováno" - málem jsem to obrečela.

10 Magdaléna Magdaléna | Web | 26. října 2013 v 14:38 | Reagovat

[9]: Nám je právě také dost chytla plíseň, takže zachraňujeme, co se dá :) A to postřikujem :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.