VDP - Dýňová polévka (16)

24. října 2013 v 20:59 | Magdaléna |  VDP

Kapitola: CO JSEM SE NAUČILA OD MAJKA
Strana: 169

K čemu je dobrá dýně? (Kromě toho, že ji vyřežeme na Haloween.)
Jak jsem našla nejlepšího zelináře?
Jak uvařit dobrý zeleninový vývar?

To vše v tomto článku :)



Babička trpí vysokým tlakem, co já pamatuji. Bohužel v posledních letech se to zhoršilo a slova jako hypertenze, systola, diastola a betablokátory mi nejsou cizí. Tudíž, když jsem si u Sydney a ještě v jednom časopise přečetla, že dýně může být vhodná prevence i léčba, nebylo co řešit... Bude polévka.

Dýně jsme dřív pěstovali ve velkém - a to doslova - několika metrové. Zavařovali jsme je pak společně s mrkví do takového kyselého salátu, který je úplně boží. Jelikož ho ale máme do zásoby nejméně na dvacet let, v pěstování jsme nepokračovali a tak jsem musela dýni na polévku koupit. Měla jsem ji vyhlídnutou v jednom malém zelinářství, kam jsem se po škole vypravila.
Prodávající zelinář byl neuvěřitelně sympatický, ukázal mi všechny kusy a když jsem po něm chtěla zázvor o velikosti malíčku smál se mi. Slíbila jsem mu, že ho nominuji na zelináře roku.

Dýně jsem koupila dvě, z čehož poloviny té jedné jsem spolu s další podzimní zeleninou upekla. Nechutnalo to špatně, ale čekala jsem víc. Zbylá dýně čekaly na víkend na polévkové zpravování.


Dýňová polévka není žádná věda, jediná záludnost je zeleninový vývar. Dita postup neuvádí a tak se pokusím pár tipů sepsat já.

Předně je třeba říct, že to byl můj první vývar ever. Pokud chcete fundované rady, asi se poohlížejte jinde, nicméně pár dostačujících poznámek poskytnout můžu. Vytáčí mě totiž foodblogy, kde každý druhý recept obsahuje masový nebo zeleninový vývar, ale recept na něj nikde. A to ten blog může fungovat třeba 4 roky. To pak opravdu věřím, že ho autor/ka opravdu dělá. Když pak na dotaz od čtenáře odpoví odkazem na Cuketku, je mi vše jasné. Nemám nic proti bujónům, ostatně školní jídelny nás na ně zvykají od malička, ale když už hlásáte poctivý domácí vývar, tak se o něj pokuste. Alespoň jednou!

No, to jsem se zas trochu rozvášnila, ale nyní zpět k receptu. Vyznavači rychlého a jednoduchého vaření můžou se čtením skončit, my ostatní budeme pokračovat:

  • Nejčastější zeleninou pro vývar jsou mrkev, petržel a celer, s tím, že mrkev by měla převažovat. Pokud ale použijeme další druhy zeleniny, rozhodně to neuškodí.

  • Nejprve zeleninu osmahneme na troše másla, čímž docílíme výraznější chuti, a pak teprve necháme vařit. Zelenina může být v celku, na kostičky, na plátky, zkrátka na cokoli. Čím menší, tím kratší doba vaření - u kostiček je to 20 - 30 minut.


  • Zelenina musí být vždy čerstvá, omytá a případně oškrábaná, takže žádné zbytky ze svíčkové :-D.

  • Během vaření průběžně doléváme vodu.
  • Přidáme koření. Základem je pepř a bobkový list. Já osobně mám ráda ještě čerstvý tymián a listy petržele, ale chutím se meze nekladou. Můžeme experimentovat s rozmarýnem, majoránkou i libečkem (s ním oparně, má výraznější aroma).

  • Vývar můžeme solit i nemusíme, záleží na následujícím použití. Do polévky klidně osolit můžeme.

Tímto jsem vás tedy provedla světem zeleninového vývaru. Jistě se mezi vámi najdou zkušenější než jsem já, kteří se případně rádi podělí se svými tipy. Určitě ale budou souhlasit, že té vůni vařící se zeleniny se nic nevyrovná.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Terezka Terezka | 24. října 2013 v 23:42 | Reagovat

A co pak s tou dýní? Povařit s tím a rozmixovat aby to bylo 'krémový'..?

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 26. října 2013 v 13:49 | Reagovat

[1]: Ano ano, povařit ve vývaru, přidat zázvor a nakonec rozmixovat. :) Někdo přidává smetanu, jiný kokosové mléko, ale já to nechala jen tak :)

3 May-rinne May-rinne | E-mail | Web | 26. října 2013 v 15:24 | Reagovat

Jéé.. dýňovou polévku, doteď si pamatuji její lahodnou chuť :) Díky za připomenutí, myslím že by v blízké budoucnu by to bylo fajn :)

4 M. M. | Web | 26. října 2013 v 16:33 | Reagovat

Já přidávám do dýňové polévky ještě mrkev a brambory, samotná mi moc nechutná (takový ten pocit, kdy vám něco po první lžičce jede a při třetí toho už máte plný zuby). Zkusil jsem do ní spolu se zázvorem dát ještě lžičku thajský červený kari pasty (ostrá) a po hrnci se zaprášilo ajns cvaj :)

5 Vendy Vendy | Web | 26. října 2013 v 17:12 | Reagovat

To máš pravdu, každý poukazuje na vývar masový nebo zeleninový a většinou myslí masový nebo zeleninový bujon. Ale dá se použít skutečný vývar masový nebo zeleninový a je to jasné. Zeleninový vývar je povařená zelenina. Ještě bys mohla upravit, že to koření dáváme k zelenině hned od začátku, tedy po zalití, takhle to vypadá, že je tam přidáváš někdy v půlce vaření... jen detail.
[2]: Zázvor tomu může dát říz.
[4]: Ta ostrá pasta tomu dá určitě taky říz... :-)

6 Terezka Terezka | 27. října 2013 v 1:30 | Reagovat

mnohokrát děkuji :) asi ji fakt vyzkoušim, udělám jí jen trochu, pač dravcům doma se moc nezavděčim :D

7 Kariol Kariol | Web | 27. října 2013 v 10:20 | Reagovat

Škoda, že nikde nemůžu sehnat dýně :)

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 27. října 2013 v 10:42 | Reagovat

[3]: :) Stále mě zaráží, kolik lidí ji zná. Pro mě to donedávna byla novinka :)

[4]: Takový recept jsem také někde četla a příště určitě vyzkouším (ušetřím si tím starosti, co s uvařenou a vyndanou zeleninou), ale na poprvé jsem chtěla být pokud možno co nejvíc autentická. :) Kari pastu ale asi vynechám, zázvor byl na mě řízný až až :)
(Takový ten pocit také znám, hlavně u zapečených těstovin a mořských plodů :D)

[5]: Děkuju za připomínku, opravím :) Jsem vývarová začátečnice, takže se stále učím :)

[6]: :) určitě budu ráda

[7]: To je škoda... Je pravda, že v supermarketu jsem je také neviděla. Nicméně jedna procházka po městě a hned se jich vyrojilo několik :)

9 Morgainne Morgainne | 7. února 2014 v 8:12 | Reagovat

Mně by naopak nenapadlo, že je problém si nachystat zeleninový vývar. To jste nikdy doma nevařily zeleninovou polévku? Jasně, že se to dá nahradit kostkou od Vitany, ale ideální to není. Vždycky mě hrozně překvapí, kolik holek tyhle základní věci máma nenaučila a potřebují na to extra recept.

10 Magdaléna Magdaléna | Web | 7. února 2014 v 17:20 | Reagovat

[9]: No, abych řekla pravdu, neznám holky, co by v 17 vařily zeleninové vývary... A ne, nenaučila mě to máma, protože nedělá ani ty z kostky od Vitany :) Takže asi tak.
Ty jsi přece taky někdy vařila vývar poprvé ne?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.