VDP - Domácí housky (17)

29. října 2013 v 7:52 | Magdaléna |  VDP
Kapitola: VLAKEM
Strana: 266

Asi dosud největší objev kuchařky!!!
Nemohu uvěřit tomu, jak jsou snadné, dostupné, krásné a dobré. Z pár surovin vykouzlíte mňamku během chvilky. Co víc si přát?
A protože je Dita ve svém pořadu nevařila a protože si myslím, že bez receptu na ně existovat nemůžete, uvadím ho na konci článku.



Vlastně jsem si po dýňové polévce chtěla dát od vaření pauzu. Škola už dávno začala, ale já ze svého prázdninového vařícího tempa přiliš neslevila. Raději vařím, než se učím. Jenže sama sobě si hodně špatně odůvodňuju, že knedlíky jsou přednější než německá přídavná jména a anatomie. I když zrovna u té anatomie se mi to odůvodňuje víc než snadno...
Už jsem byla rozhodnutá, že jídlo půjde přes týden k ledu, když se nám jednoho dne rozbilo auto. A my se celý víkend nemohli nikam dostat... ani v pondělí. Ve špajzu vymetýno - krčila se tam půlka chleba a pár rohlíků. Byla jsem si vědoma, že auto se rozbilo kvůli mně, a tak jsem to musela alespoň částečně odškodnit.

Tyhle housky se navíc líbily mamce, když jsme spolu kuchařkou listovaly. Už tenkrát jsem věděla, že je vyzkouším a teď byla příležitost, kterou jsem nemohla promeškat.

Pekla jsem jednoho dne po škole, přestože jsem neměla moc času, ale, světe div se, tyhle housky mi ho mnoho nesebraly. Prostě jsem smíchala suroviny, nechala hodinku kynout, zapletla do cůpků a dala péct. Jak snadné...


Můj vztah k pečivu je poněkud rozporuplný. Z celého srdce miluju čerstvé rohlíky a chléb, kousnutí do sedmizrné bagetky dávám přednost před porcí dortu, jenže zároveň vím, že právě pečivo mi ničí váhu. Vůbec mě nezasytí, jsem schopna sníst ho kvanta a je energeticky velmi vydatné. Snažím se ho tedy do svého jídelníčku zařazovat co nejméně a spíše za odměnu. A musím říct, že to funguje. Občas nadsazeně říkám: "Přestaň jíst pečivo a zhubneš deset kilo," samozřejmě je to přehnané, ale část pravdy v tom je.

Tyto housky sice nepovažuji za žádný vrchol zdravosti, nicméně jedním se lišily - zasytily! S jednou houskou se sýrem jsem si vystačila 7 hodin bez toho, abych měla hlad. Příjemná změna oproti chroupání zeleniny každou přestávku :-). Nečekejte stejnou nadýchanost jako z krámu, jsou přece z kynutého těsta, tuďíž nejsou nepodobné těm sladkým, co peče mamka. Syté, hutné a nebezpečně návykové.

To, že píšu tenhle článek dokládá, že jsme díky nim nezemřeli hlady...
Takže oslava kalorickému pečivu - alespoň pro jednou.
A přidávám recept - alespoň pro jednou :).


Domácí housky podle Dity P.


Časová náročnost: 2 hodiny (i s kynutím)
Počet porcí: 10-12 housek

Potřebujeme:
500g hladké mouky + na posypání válu
1/2 kostky droždí (20g)
1 lžička cukru
200ml mléka + 2-3 lžíce navíc
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
3 lžíce sádla, změklého
1 lžička soli
1 bílek
hrubá sůl / mák / kmín / ... cokoli na posypání

Postup:
1.) Zaděláme těsto: mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí, posypeme ho cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka. Až vzejde kvásek, přidáme do mísy jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vypracujeme pružné těsto. Necháme ho minimálně hodinu kynout, aby zvdojnásobilo svůj objem.
2.) Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál, rukama ho lehce prohněteme, odtráváme z něj kousky, válíme válečky a pleteme housky ze tří jako cop.
3.) Housky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě tak 20 minut kynout. Předehřejeme troubu na 180°C. Nakynuté housky potřeme bílkem ušlehaným s trochou mléka, posypeme čím máme rádi a pečeme vy vyhřáte troubě do zlatova. Tvá to asi 30 minut. Do trouby postavíme misku s vodou.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kariol Kariol | Web | 29. října 2013 v 9:02 | Reagovat

Mhmm, vypadají skvěle! :) Mamka zrovna včera upekla mazanec, to je zase její specialitka. A nebo dělá výborné domácí chleby, taky dobré. A tyhle copánkové houstičky by určitě chutnaly všem - i kdyby se nejednalo a zásobní krizi v ledničce (vlastně ve špajzu :D).
Ačkoliv je pravda, že s pečivem by se to nemělo přehánět, je špatné ho úplně vynechat a navíc - lepší kus rohlíku než kus dortu ;)

2 Barb Barb | 29. října 2013 v 10:41 | Reagovat

Vypadají nádherně, asi budou další, které zkusím upéct. Včera jsem dělala Ditiny smažené mrkvovo-petrželové jednohubky, a i když jsem vůbec nevěděla, co mám čekat za výslednou chuť, byla to lahoda! Ani jsem na ně nic nedávala. Chutnaly mi spíš teplé než vychladlé, dovedu si je představit i jako přílohu k masu.

3 Vendy Vendy | Web | 29. října 2013 v 12:07 | Reagovat

Vypadají skvěle! A jaké plus proti těm kupovaným? Právě v tom, že tě zasytily. Mám dojem, že to, co se prodává běžně v obchodech, obsahuje tzv.prázdné kalorie (nevím, jestli je to oficiální termín, nebo můj výmysl), zkrátka, že jíš, a pořád máš hlad, protože obsahují kalorie, ale ne živiny. Takže, pochutnáš si, ale nenajíš se.
Já si toho všimla u rohlíků a u baget. U nás prodávají moc moc dobré rohlíky, ale jsem schopná sníst čtyři, než mám pocit zasycení. Kdežto bagetky třeba dvě mini, nebo půlku té střední. Na domácí pečení se chystám už hodně dlouho, před časem mi přistál zajímavý recept na domácí chleba, který zaděláš večer a pečeš ráno, nebo zaděláš ráno (necháš kynout) a pečeš večer, takže čisté práce je opravdu minimum.
(najdeš třeba zde: http://hobby.idnes.cz/recept-na-perfektni-domaci-chleb-ktery-se-zarucene-povede-krok-za-krokem-1aq-/hobby-domov.aspx?c=A100205_134232_hobby-domov_bma)
Párkrát jsem dělala rohlíčky z kynutého těsta, ale ty plněné, sladké, s tvarohem nebo mletými ořechy. Fantastické!

4 Sentencia Sentencia | Web | 29. října 2013 v 19:16 | Reagovat

vypadají opravdu krásně. Babička občas dělala podobné a já bych je jednou taky ráda zkusila :) Líbí se mi hlavně to, že vážně dokáží zasytit :)

5 M. M. | Web | 29. října 2013 v 23:49 | Reagovat

Housky jsem pekl jednou - jak píšeš, byly sladší, hutný, těžký... dobrý, ale prostě to nebyla houska jako spíš buchta :) Jinak - pokud chceš zhubnout, doporučuju jíst víckrát jak jednou za 7h :D (ale chápu, že to byl vyjímečný stav)

Mohl bych se tě zeptat, odkud jsi? Zaujalo mě totiž slovo "vymetÝno" :)))

6 Teeda Teeda | Web | 30. října 2013 v 11:56 | Reagovat

Já housky tedy nepeču podle Dity, ale i tak, je to príma, napéct si vlastní. Pokud tedy nevyběhnou tak, že mi div nevyrazí dvířka trouby, což se poměrně často málem stává... :D

[5]: Vymetýno se u nás používá taky. Jižní Čechy to tedy ve slovníku mají. :)

Jo a mám pro tebe výzvu. Snad se jí chopíš statečně... :) http://schamte.blog.cz/1310/odpovidam-odhaluji-cha

7 Sydney Sydney | E-mail | Web | 30. října 2013 v 15:36 | Reagovat

Ďakujem veľmi za tvoj posledný komentár a ešte taký obsiahly, ako sa ti len odvďačím? :) Som moc moc rada, že sa článok páčil :)
Ja som sa za tieto dva mesiace anatómia vôbec neučila :( Máme takú debilnú kapitolu že ma to nebaví. Skôr by som pristala endokrinnú sústavu :)

Páči sa mi, ako vieš aj to pečivo tak fajnovo opísať :) Mňa len mrzí, že napr. moje mesto nie je na takej úrovni ako povedzme Paríž, turisti, kaviarne, bagetérie, proste tie také malé útulné obchodíky. Ale som rada aj za to čo je :) Tiež zbožňujem čerstvé bagety, pečivo croissanty mňam :)
Mňam, milujem keď sa na takéto pečivo nasype mak, starká to vždy tak robí je to geniálne :) A aj podľa surovín a prípravy jednoduché a ako vidím aj chutné :)

8 Evelin Evelin | Web | 30. října 2013 v 21:21 | Reagovat

Páni, ty jsi šikovná... domácí housky bych si dala :3

- - - - - - - - - - - -
Budu ráda když navštívíš můj blog a zanecháš nějaký komentář - faraway-way.blog.cz

9 sweet-and-dream sweet-and-dream | Web | 31. října 2013 v 14:39 | Reagovat

Houstičky vypadají krásně.:) I já naprosto miluji pečivo a často si říkám to samé co ty. Ale bez pečiva bych být nemohla. Dříve, když jsem ještě moc nekoukala na to co jím, jsem byla zvyklá večeřet obložený kus pečiva. A je pravda, že po jednom kuse ve mě stále zbylo místo na další. Teď už se snažím pečivo jíst jen dopoledne jako sváču a o večeři dám prostor něčemu lehčímu, co více zasytí. :))

10 M. M. | 31. října 2013 v 17:16 | Reagovat

[6]: Já vím, sám to slovo používám, ale neslýchám ho často, proto mne zajímalo, odkud autorka je.

11 Evelin Evelin | Web | 31. října 2013 v 20:03 | Reagovat

Nechápu jak jsi přišla na to že jsem nečetla tvůj článek. Samozřejmě jsem ho četla a myslím že mu komentář není mimo mísu, tak nechápu co máš za problém. Pokaď tě otravuje jednou kliknout na něčí blog, tak to nedělej. Ta reklama je tam pro ty kteří chtějí objevit nebo prozkoumávat nové blogy. A navíc to ostatním blogerkám nevadí, komentují můj blog a nedělá jim to problém. Tak se prosím uklidni, nic jsem ti neudělala. Rozhodnutí je na tobě. Buď klikneš, nebo ne ;)

12 PaPája PaPája | Web | 31. října 2013 v 21:02 | Reagovat

Tak ty vypadají opravdu jako od profíka-počkat, ty jsi profík ;).
Můj vztah k pečivu je takový, že ho tolik nevyhledávám (jako třeba čokoládu, muhehe :D), ovšem nepohrdnu tím čerstvým-křupavým navrchu a božsky měkkým uvnitř♥. Bohužel jsem z pečiva ještě nic nepekla, docela mě láká ochutnat "to domácí". Tak třeba někdy, až budu mít trošku víc volna a nebudu vynervovaná školou...

13 Magdaléna Magdaléna | Web | 31. října 2013 v 22:02 | Reagovat

[1]: A tak, chuťově já asi opravdu asi radši ten rohlík, ale jinak nevím :) Tvoje mamka musí být neuvěřitelně šikovná - peče, vaří, dělá ruční práce... :)

[2]: Na jednohubky se já chystám celý podzim, ale pořád mě nějak odrazuje ta feta, kterou jsem líná koupit :) Ale když říkáš že jsou dobré i tak... Mmmm :)

[3]: Děkuji. :) Máš pravdu, bagetky zasytí víc, ale já je zase nemám tak ráda... (Jak já vždycky trpím v cizině s toustovými chleby a francouzskými výmysly :D)
Na ten chléb jsem mrkla, ale pokud fotka nelže, tak se do něj asi nepustím. Nevím proč, ale tyhle "bublinkové bílé chleby" se mi moc nelíbí... Prostě mi nesedí.
Ty rohlíčky musely být výborné... Takhle mi večer dělat chuťě... asi neusnu :)

[4]: Děkuju. :) Babičce se asi já ani Dita nemůžeme rovnat :)

[5]: A tak to já jím - pořád :) Kamarádky si ze mě utahujou, ale pak mi stejně všechny ty okurky a rajčátka jedí :) Občas je ale těžké vzít si svačinu, když máme 7 hodin v kuse... Kamarád to řeší tak, že nosí jednu tašku na učebnice a druhou na jídlo :D S tím nápadem začínám koketovat i já :)
.
Střední Čechy s trochou jižního dialektu a krapítkem plzeňského :)

[6]: aneb jak Teeda napsala pohádku Troubo peč? :)

[7]: No, já jsem možná ráda, že je Paříž daleko :D Přišla bych o všechny peníze i o práci, kterou mi dalo shození těch 15 kg :D Ne, raději neochutnat, nebo už na tu slast budu myslet navždy :)

[9]: :) No, já dopoledně obecně jím všechno a všeho hoodně :) Protože mám hlad :) Oproti tomu večer mi stačí jen malinko něčeho na co mám chuť :)

[8]: [11]: Já jsem ale naprosto uklidněná. A tvou radu s nekliknutím jsem dokonce opravdu aplikovala... ale když už si mi to sem dala podruhé, přišlo mi to trochu moc. Tak jsem napsala, jak to vnímám.

[12]: No, profík vůbec ne. Profík je ta hrubozrnná sůl :)
To božské měkké uvnitř zbožňuju také :), ale na rozdíl od tebe to nevyběhám :) a co se týče "domácího", mě láká spíš kváskový chleba, ale děsí mě ta představa, že se o něj musím starat. Přijde mi to jako velká zodpovědnost.
Přeju ať je to volno co nejdříve :)

14 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 2. listopadu 2013 v 21:06 | Reagovat

Zrovna jsem Ti chtěla doporučit kváskový chleba, ale koukám, že jsi načatá. Můžu jen doporučit, ačkoli svojí ne-vytrvalostí jsem pekla jen asi 15x... Kvásek je teď v lednici, ale už zase myslím na to, že ho oživím a budu pokračovat. Období, po které jsme vůbec nekupovali pečivo, bylo moc fajn. Tady je fotka jednoho z mých kváskových chlebíků: http://hacienda-ve-stredohori.blog.cz/1305/unor-13 - byl super!

15 Ježurka Ježurka | Web | 5. listopadu 2013 v 17:21 | Reagovat

Dnes zrovna jsem pekla kaiserky. Koupila jsem si tvořítko a jen zmáčkla. Dobrý jsou, ale vadí mi, že nekřupou jako z krámu, ale jinak super

16 Magdaléna Magdaléna | Web | 6. listopadu 2013 v 20:37 | Reagovat

[14]: Je krásný :) Já svůj chléb vidím asi až na dobu, kdy budu kuchyni plně vládnout já :)

[15]: To tvořítko jsem viděla v katalogu Tescomy a docela mě zaujalo... :) Ale pak jsem si řekla, že housky a pečivo peču naprosto minimálně, takže ho nepotřebuju :) ale stálo mě to dost ovládání :)

17 hacienda-ve-stredohori hacienda-ve-stredohori | E-mail | Web | 7. listopadu 2013 v 5:40 | Reagovat

[16]: No, je pravda, že já začala taky až teď, co mám svoji domácnost (ale já teda ve Tvém věku byla celkově nějak jinde :-))

[15]: Zapařovala jsi je při pečení? Dávala jsi je na studenej nebo horkej plech? Všechno má své důvody... Největší odborníci na domácí pečivo se scházejí ve facebookové skupině "Pečem pecen" . tak se dá zeptat i tam... :-)

18 Viki Viki | Web | 2. ledna 2014 v 14:46 | Reagovat

Baví mě číst tvoje recepty a tyhle housky vypadají božsky. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
.
Všechny texty a fotografie jsou má vlastní tvorba, prosím respektuj to. Děkuji.


.